Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Καταρρέει το καθεστώς Γκρούεφσκι;

Επεισόδια στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης 
στα Σκόπια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Η Δύση επικρίνει τον Γκρουέφσκι 
για την πολιτική κατάσταση στη χώρα

Σκόπια
Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στα Σκόπια, διεμήνυσαν τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για διερεύνηση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, σχετικά με σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η κυβέρνησή του.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και ως φίλοι και εταίροι έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση του δεν έχει σημειώσει πρόοδο σχετικά με τις δημοσιοποιηθείσες καταγγελίες (σ.σ. από τη μεριά της αντιπολίτευσης) περί κατάχρησης εξουσίας» αναφέρεται σε κοινή δήλωση των πρέσβεων, την οποία ανέγνωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέις Μπέιλι, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον κ. Γκρούεφσκι. 

«Αυτή η παρατεταμένη αδράνεια προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την προσήλωση της κυβέρνησης της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες της ευρω-ατλαντικής κοινότητας. Η κυβέρνηση, εάν εξακολουθεί να αποτυγχάνει, με συγκεκριμένες δράσεις, να διατρανώσει αυτές τις δεσμεύσεις της θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόοδο της χώρας σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση των πρέσβεων.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια των θεσμικών οργάνων της χώρας, όπως αυτή αποκαλύπτεται από τις συνομιλίες (σ.σ. τις οποίες δημοσιοποιεί η αντιπολίτευση), καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως της εκλογικής διαδικασίας, της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, και της ελευθερίας της έκφρασης. Υποστηρίζουμε τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και καλούμε όλους να απέχουν από πράξεις βίας» καταλήγει η ανακοίνωση των πρέσβεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Παραίτηση Γκρουέφσκι για την εκτόνωση της έντασης ζητά η Βουλγαρία
Φόβους για νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια προκαλούν 
οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο  (Φωτογραφία:  Reuters )

Παραίτηση Γκρουέφσκι για την εκτόνωση 
της έντασης ζητά η Βουλγαρία

Σόφια
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ εκτίμησε πως οι διαχωρισμοί στο εσωτερικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ αποτελούν τους λόγους για τους οποίους έχασαν τη ζωή τους τα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ στις συγκρούσεις το προηγούμενο διήμερο, με ομάδα ένοπλων στο Κουμάνοβο, και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι να υποβάλει παραίτηση, ώστε να εκτονωθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα.

«Εγώ έχω δώσει παράδειγμα για το τι πρέπει να γίνει, όταν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση. Μετά, ο λαός μόνος του επανακτά την εμπιστοσύνη» πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ. 

Ο κ. Μπορίσοφ είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, τον Φεβρουάριο του 2013, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων αμφισβήτησής του. Ωστόσο, 18 μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2014, το κόμμα GERB επικράτησε εκ νέου σε πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία και ο ίδιος έγινε και πάλι πρωθυπουργός.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα του και ότι ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στη χώρα.

Τις δηλώσεις αυτές του κ. Μπορίσοφ, στη Σόφια, αναμεταδίδει μεγάλο μέρος μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων.

Η Πρίστινα καταδικάζει 
ανάμιξη Κοσοβάρων στα επεισόδια

Στην πρωτεύουσα του Κοσόβου Πρίστινα εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «η πρόεδρος Ατιφέτε Γιαχιάγκα και ο πρωθυπουργός Ισά Μουστάφα (...) καταδικάζουν οποιαδήποτε ανάμιξη πολιτών της Δημοκρατίας του Κοσόβου στο επεισόδιο» στην ΠΓΔΜ. 

Προφυλακιστέοι για 30 ημέρες κρίθηκαν σήμερα από δικαστήριο των Σκοπίων 30 Αλβανοί που συνελήφθησαν για συμμετοχή στις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 «τρομοκράτες» και 8 αστυνομικοί, σύμφωνα με τις αρχές της ΠΓΔΜ. Οι 18 από τους προφυλακιστέους είναι πολίτες του Κοσόβου και 11 αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ, ενώ ένας είναι πολίτης της Αλβανίας με άδεια παραμονής στη Γερμανία.

Ανησυχία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Υπάρχει ενδεχόμενο οι ένοπλες συγκρούσεις από την ΠΓΔΜ να μεταφερθούν στο έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ντράγκαν Λούκατς και ανήγγειλε ότι οι αστυνομικοί που διοικεί θα διατηρήσουν το αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας που είναι σε ισχύ από τις αρχές Μαΐου, όταν διαπράχθηκε τρομοκρατική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Ζβόρνικ.

Ο κ. Λούκατς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Pres RS, εκτίμησε πως «η απειλή πηγάζει από τα σχέδια δημιουργίας Μεγάλης Αλβανίας».

«Δεν αποκλείεται στους τρομοκράτες να επιχειρήσουν να προσχωρήσουν νέοι τρομοκράτες, με στόχο η σύγκρουση να επεκταθεί. Η Σερβία δεν έστειλε αδικαιολόγητα στρατεύματά της στα σύνορα, είναι προφανές ότι είναι σε εξέλιξη δημιουργία της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας ως στόχος, από τον οποίο οι Αλβανοί δεν θα παραιτηθούν ποτέ» δήλωσε ο κ. Λούκατς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν εξήγησε για ποιο λόγο μετά την ΠΓΔΜ, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα γίνει στόχος επίθεσης.

Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας θα κάνει τα πάντα, ώστε οι απειλές τρομοκρατικών επιθέσεων να μειωθούν στο ελάχιστο. «Αυτό σημαίνει ότι είμαστε 24 ώρες το 24ωρο να παρακολουθούμε τους πιθανούς τρομοκράτες και τους συνεργούς τους ώστε να αποτρέψουμε πιθανή τρομοκρατική επίθεση» ανέφερε ο κ. Λούκατς.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λούκατς απέρριψε την κριτική για την αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα και είχε αποτέλεσμα τη σύλληψη 30 Βόσνιων Μουσουλμάνων με την υποψία ότι συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι και για τους έξι διατάχθηκε προφυλάκιση.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων και κατηγοριών ότι, με το πρόσχημα της μάχης κατά της τρομοκρατίας, είναι σε εξέλιξη οργανωμένη πίεση στους Βόσνιους Μουσουλμάνους που επέστρεψαν για να ζήσουν στην περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας. Ο κ. Λούκατς είπε ότι οι αστυνομικοί δεν διώκουν Βόσνιους Μουσουλμάνους, αλλά πιθανούς τρομοκράτες.

Σε στάση αναμονής το Μαυροβούνιο

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς απέστειλε, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στο Κουμάνοβο, συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ για τον θάνατο οκτώ αστυνομικών.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου συνέστησε στους πολίτες, σε περίπτωση που ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ, να επικοινωνούν με την πρεσβεία του Μαυροβουνίου στα Σκόπια για να λάβουν αναγκαίες πληροφορίες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συμμαχία Πολιτών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει επανάληψη λαθών του παρελθόντος και να επιβεβαιώσει την ενεργή παρουσία της στην περιοχή και τις ισχυρές διπλωματικές προσπάθειες να αποδείξει ότι είναι ικανή να καθοδηγεί τον πολιτισμό κόσμο τον 21ο αιώνα.

Τα δραματικά γεγονότα στο Κουμάνοβο προμηνύουν άνοιγμα νέου κεφαλαίου βίας στο ταραγμένο βαλκανικό έδαφος και η πολιτική της διεθνούς κοινότητας, η οποία σταμάτησε την ευρωπαϊκή και ατλαντική πορεία ολοκλήρωσης της ΠΓΔΜ, συνέβαλε στην κατάσταση αυτή στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. 

Το νέο αντιπολιτευόμενο κοινοβουλευτικό κόμμα Αστικό Κίνημα Ενωμένη Μεταρρυθμιστική Δράση εκτιμά πως τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ αποτελούν μία απόδειξη, ότι τα Βαλκάνια είναι εύφλεκτη περιοχή, αλλά σημειώνει πως «τα βαθιά ριζωμένα καθεστώτα, κάθε φορά που αισθάνονται ότι απειλούνται, μπορούν να παράγουν βία».

Ο Ντριτάν Αμπάζοβιτς, ηγετικό στέλεχος του κόμματος, τόνισε ότι ανάλογη κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί και στο Μαυροβούνιο, τη στιγμή που θα αρχίσει η διάλυση του τωρινού καθεστώτος.

Στην ΠΓΔΜ όλα παραπέμπουν σε σενάριο που μπορούσε να ήταν αναμενόμενο, εκτίμησε. «Μετά τις βαριές καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι ξεκίνησαν όλες οι δυνατές ενέργειες για να σταματήσουν οι δράσεις της αντιπολίτευσης» υπογράμμισε.

Όποιος γνωρίζει την κατάσταση στη χώρα θα μπορούσε να αναμένει σύγκρουση, η οποία μπορεί, όπως ανέφερε, να ξυπνήσει τα «εθνικιστικά βαμπίρ» και χρησιμεύσει ως κάλυψη για επιζήμιες, εγκληματικές ενέργειες που πιθανώς διέπραξε και αυτό το καθεστώς, τόνισε.

«Καθοριστική σημασία έχει το γεγονός ότι, στα Βαλκάνια, εγκληματικές δομές συνδέθηκαν με τους ανθρώπους στην εξουσία και ότι λόγω της επιθυμίας να διαφυλάξουν τα βρώμικα επιχειρηματικά τους συμφέροντα είναι έτοιμες να προκαλέσουν κάθε είδους σύγκρουση, ακόμη και πολεμική» είπε ο κ. Αμπάζοβιτς.

Τα γεγονότα στο Κουμάνοβο έχουν πολιτικό υπόβαθρο, είπε ο κ. Αμπάζοβιτς και εξέφρασε την ελπίδα πως σύσσωμος ο λαός της ΠΓΔΜ θα το κατανοήσει. Θα κατανοήσουν πως κανένας άνθρωπος, κανένας αξιωματούχος, είτε είναι πρωθυπουργός, είτε υπουργός, είτε επιχειρηματίας δεν αξίζει αιματοχυσία αθώου λαού.

Έκκληση για ηρεμία απο τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά τις μάχες ανάμεσα στην αστυνομία και μια ομάδα ενόπλων που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην ΠΓΔΜ, ενώ οι ηγέτες του Κοσόβου καταδίκασαν αυστηρά «οποιαδήποτε ανάμιξη» των πολιτών τους στις βιαιότητες.

«Αυτή την ευαίσθητη στιγμή, (ο Μπαν Γκι Μουν) καλεί όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε δήλωση ή ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Στεφάν Ντουγιάριτς.

Ο Μπαν «εκφράζει την ανησυχία του για την πρόσφατη βία στο Κουμάνοβο» και υποστηρίζει τις εκκλήσεις για ηρεμία που απηύθυνε η ΕΕ. Ενθαρρύνει τις αρχές της ΠΓΔΜ «να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στα θεμελιώδη δικαιώματα (...) δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο αντίθετες απόψεις να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες 
από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


Το Κουμάνοβο βαθαίνει την πολιτική κρίση στα Σκόπια
Μνήμες πιο σκοτεινών εποχών

Σκόπια
Οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο με 22 νεκρούς -αστυνομικούς και ενόπλους που τα Σκόπια χαρακτηρίζουν «αλβανούς τρομοκράτες»- ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ήδη βαθιάς πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και επαναφέρουν την απειλή της διαβρωτικής εθνοτικής έντασης. 

Οι μάχες έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στο κάδρο της νέας αντικυβερνητικής πορείας που προγραμματίζεται για το τέλος της εβδομάδας, ενώ ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ υπογραμμίζουν τη σημασία διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών πλευρών ιδιαίτερα ενώπιον της εύφλεκτης κατάστασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, οι καθοδηγητές της «τρομοκρατικής ομάδας» στο Κουμάνοβο ήταν πέντε Κοσοβάροι, που μάλιστα είχαν υπάρξει μέλη του UCK. Στο Κουμάνοβο, μετά τις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου, η κατάσταση είναι πλέον ομάλη και τον έλεγχο έχουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Κάτοικοι που άρχισαν το βράδυ της Κυριακής να βγαίνουν ξανά στους δρόμους αντίκρυσαν εικόνες που δεν απέχουν πολύ από εμπόλεμες περιοχές: Αίματα στους δρόμους, σφαίρες στους τοίχους, κατεστραμμένα σπίτια και λίγες περιορισμένες φωτιές που δεν είχαν ακόμη σβήσει.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την ομάδα πως ήθελε να εκμεταλλευτεί το ήδη εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Είτε έχουν βάση είτε όχι τα περί επιθέσεων σε κρατικούς στόχους, γεγονός είναι πως τα περιστατικά προστίθενται επικίνδυνα στην ασφυκτική πολιτική πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση Γκρούεφσκι. 

Η κυβέρνηση στα Σκόπια βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ενισχυόμενο κύμα αμφισβήτησης που τροφοδοτεί η αντιπολίτευση, υπό τον Ζοράν Ζάεβ. Στο επίκεντρο έχουν βρεθεί υποθέσεις υποκλοπών και διαφθοράς που βαρύνουν την κυβέρνηση. 

Το Κουμάνοβο έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει στο πλαίσιο των νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προγραμματίζονται για τις 17 Μαΐου. Τα γεγονότα φαίνεται ήδη να ενισχύουν την δυσφορία τμήματος της αλβανικής κοινότητας της ΠΓΔΜ -περίπου 30% σε σύνολο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει ένας από τους αλβανούς κατοίκους στο Κουμάνοβο μιλώντας στο Reuters, δεν λείπει η αμφισβήτηση των όσων αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τα γεγονότα.

«Είναι καθαρή μεθόδευση» λέει στο πρακτορείο, «πρόκειται για κόλπο του Γκρούεφσκι για να κουκουλώσει τις κατηγορίες του Ζάεβ». Σε ερώτηση εάν θα πάει στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο τέλος της εβδομάδας, απαντά πως θα πάει «ζωντανός ή νεκρός».

Newsroom ΔΟΛ



Δεν υπάρχουν σχόλια: