Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Δημ. Ευαγγελίδης: Εργογραφία και βιβλιοκριτικές-βιβλιοπαρουσιάσεις (2)


βιβλιοnet

Λεξικό των λαών του αρχαίου κόσμου 

Αρχαιολογία, ιστορία, γλωσσολογία, εθνολογία 

Δημήτριος Ευαγγελίδης 

Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη 2006  

938 σελ.

ISBN 960-7812-47-6, ISBN-13 978-960-7812-47-6, [Κυκλοφορεί]



Εφημερ. ΤΑ ΝΕΑ "βιβλιοδρόμιο"
Σαββατοκύριακο 20-21 Οκτωβρίου 2007

[...Πριν από πέντε χρόνια ο Εδεσσαίος Δημήτρης Ευαγγελίδης είχε δημοσιεύσει, από τον εκδοτικό οίκο της Θεσσαλονίκης Κυρομάνος, ένα μοναδικό στο είδος του Λεξικό των αρχαίων ελληνικών και περι-ελλαδικών φύλων, το οποίο παρουσίασα τότε από αυτή τη στήλη. Πρόσφατα ο συγγραφέας προχώρησε, μέσω του ίδιου εκδοτικού φορέα, όχι μόνο σε μια νέα, συμπληρωμένη έκδοση αυτού του πονήματος, αλλά και σ΄ ένα ακόμη πιο φιλόδοξο σε θεματικό εύρος Λεξικό των λαών του αρχαίου κόσμου.

Παρά τον όγκο του (πάνω από 900 σελίδες) ο τόμος αυτός είναι, όπως και ο παραπληρωματικός του, εύχρηστος, καλαίσθητος, με σαφή και γλαφυρή ανάπτυξη της ύλης του, με κατατοπιστικούς χάρτες και εικόνες. Τα λήμματα έχουν έκταση ανάλογη με την ιστορική σπουδαιότητα του κάθε λαού, αρκετά είναι συνεπώς πολυσέλιδα. Αλλά δεν πνίγονται σε υπερβολικά εξειδικευμένες και αποπροσανατολιστικές λεπτομέρειες, όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά σε ανάλογα εγκυκλοπαιδικά άρθρα γραμμένα από επαΐοντες...]


Εφημερ. "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 10-6-2007



Εφημερ. "Λόγος Πέλλας" 15-10-2007


Δημητρίου Ε. Ευαγγελίδη:
«Λεξικό των Λαών του Αρχαίου Κόσμου»
Εκδοτικός Οίκος ΚΥΡΟΜΑΝΟΣ – Θεσσαλονίκη 2007, 

σελίδες 940
  
Κυκλοφόρησε πρόσφατα η νέα συγγραφική δουλειά του συμπολίτη μας Δημήτρη Ευαγγελίδη, που αποτελεί (αυτοτελή) συνέχεια του εκπληκτικού βιβλίου του, «Λεξικό των αρχαίων ελληνικών και περι-ελλαδικών φύλων», του ίδιου εκδοτικού οίκου και του οποίου η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε ελάχιστο χρόνο για ένα τόσο εξειδικευμένο έργο (ήδη κυκλοφορεί η Β΄ συμπληρωμένη έκδοση).

Το νέο βιβλίο του χαρακτηρίσθηκε ως «συγγραφικός άθλος» από τους βιβλιοκριτικούς (βλ. για παράδειγμα εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 10-6-2007), ένας χαρακτηρισμός που ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα. Στο ογκώδες αυτό έργο των χιλίων περίπου σελίδων παρουσιάζονται με σαφήνεια και απλότητα στο γράψιμο, όλοι οι λαοί της αρχαιότητας που αναφέρονται πρωτίστως στις αρχαιοελληνικές και ελληνιστικές και δευτερευόντως στις ρωμαϊκές πηγές. Αιώνες ιστορίας σπουδαίων λαών της αρχαιότητας, Αιγυπτίων, Ασσυρίων, Βαβυλωνίων, Περσών, αλλά και πολλών άλλων, λιγότερο γνωστών, καταγράφονται περιληπτικά, όμως με επιστημονική ακρίβεια, στις σελίδες αυτού του μοναδικού για την ελληνική βιβλιογραφία Λεξικού. Όπως αναφέρει στον Πρόλογό του και ο συγγραφέας:

«…η έλλειψη γενικής παιδείας και αυτού που παλαιότερα αποκαλούσαμε «εγκυκλοπαιδικές γνώσεις» σε θέματα Εθνολογίας, Προϊστορίας, Γλωσσολογίας, Αρχαιολογίας, κ.λπ., φαινόμενα που συναντάμε ιδιαίτερα στον χώρο των Μ.Μ.Ε. με δυσάρεστες επιπτώσεις για το μορφωτικό επίπεδο ιδίως των Νέων, αποτελούν εξαιρετικά προκλητικά ερεθίσματα για όποιον επιδιώκει να καταπολεμήσει αυτά τα φαινόμενα, αρκεί να διαθέτει χρόνο και υπομονή στην ταξινόμηση των πληροφοριών, ώστε να παρουσιάσει ένα αξιόλογο έργο, μια και στις μέρες μας οποιοσδήποτε διαθέτει κάποιες βασικές και αυτονόητες ίσως γνώσεις φαντάζει και θεωρείται «ογκόλιθος της διανόησης» και «κινητή εγκυκλοπαίδεια»…».

Δυστυχώς η πόλη της Έδεσσας πολύ σπάνια αναδεικνύει ανθρώπους ικανούς να πραγματοποιήσουν κάποιο σημαντικό έργο. Συνήθως οι συμπολίτες μας μεγαλουργούν εκτός Έδεσσας και η έκπληξη μου ήταν ακριβώς αυτή αντικρίζοντας τα συγκεκριμένα βιβλία, για τα οποία απαιτήθηκαν πάνω από δέκα χρόνια συνεχούς έρευνας για να ολοκληρωθούν. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ευαγγελίδης ζει μόνιμα στην Έδεσσα κάτι που κάνει του έργο του ακόμα πιο δύσκολο δεδομένης της δυσκολίας πρόσβασης σε μεγάλες βιβλιοθήκες και σπάνια βιβλία.

Δυσκολίες πρέπει να αντιμετώπισε ο συγγραφέας και με τα τμήματα που σχετίζονται με το ακανθώδες ζήτημα της εθνογένεσης των διαφόρων λαών, αλλά και με τα προβλήματα που αναφύονται με τις διαβόητες θεωρητικές αντιπαραθέσεις και ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ αρχαιολόγων και ιστορικών, γλωσσολόγων και ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων και εθνολόγων πάνω σε κρίσιμα θέματα, όπως ο ακριβής προσδιορισμός και η σωστή επιστημονική προσέγγιση εννοιών και όρων, έθνος, λαός, φυλή, φύλο κ.λπ. Οι λύσεις που υιοθέτησε ο συγγραφέας είναι οι πειστικότερες και αυτές που εντάσσονται στο κύριο ρεύμα και στις επικρατούσες απόψεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και στο σημερινό επίπεδο των γνώσεών μας στα θέματα αυτά.
  
 Ίσως έτσι φανεί δυσάρεστος σε όλους εκείνους που προτιμούν να φενακίζονται με διάφορες ψευδο-ιστορικές και «μη-συμβατικές» θεωρίες περί «αυτοχθόνων», περί των «Πελασγών»-κοινών προγόνων Ελλήνων και Αλβανών κλπ, καθώς και παρομοίων θεωριών διαφόρων ημιμαθών, αλλά και άλλων με ύποπτες προθέσεις, προφανώς όμως για τον συγγραφέα προέχει η επιστημονική αλήθεια.

Αξίζει να προμηθευτείτε τα συγκεκριμένα βιβλία καθώς συγκεντρώνουν γνώσεις που δύσκολα θα βρεθεί κάποιος εκ νέου να τις επεξεργαστεί και να τις συγκεντρώσει στις σελίδες ενός τόμου. Πρόκειται για μία εργασία που λίγοι είναι ικανοί να την φέρουν εις πέρας κι ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που θα την χρηματοδοτούσαν. Ίσως από τις λίγες φορές που ένα βιβλίο αξίζει πολύ περισσότερα από την χαμηλή αναγραφόμενη τιμή του.
                                                                                                Σ. Σ.







Δεν υπάρχουν σχόλια: