Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τουρκικό Θράσος: Να ξηλωθεί η πινακίδα ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!


Τουρκικό Θράσος: Να ξηλωθεί η πινακίδα ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!
Εύγε, στη Δημαρχίνα Καβάλας
Περιοδικό "Ζαγάλισα" Η φωνή των Πομάκων
Τεύχος 77, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2015

Και πριν στεγνώσει το μελάνι από το προηγούμενο άρθρο για το σχέδιο επιβολής τουρκογλωσσίας στη Θράκη (και σταδιακά στην Καβάλα), ένα νέο περιστατικό απύθμενου τουρκικού θράσους ήρθε να επιβεβαιώσει τα όσα γράψαμε.
Με μία πρωτοφανή ενέργειά του και υπερβαίνοντας τους κανόνες της διπλωματίας, ο νεοφερμένος πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, σε «ύποπτη» επίσκεψή του στην Καβάλα, συναντήθηκε …εθιμοτυπικά με τη δήμαρχο Καβάλας κα Τσανάκα. Όμως η επίσκεψη μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν, διότι μεταξύ των ανούσιων τυπικοτήτων έριξε τη βόμβα: ζήτησε να απομακρυνθεί η πινακίδα που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της Καβάλας και γράφει ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, με αιματοβαμμένη την μισή Κύπρο, εννοώντας σαφώς την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Ο αρχι...πρόξενος αυτός, λοιπόν, είπε στη δήμαρχο ότι η πινακίδα …ενοχλεί και προκαλεί τα συναισθήματα των τούρκων τουριστών που έρχονται στην Καβάλα.
Η ΥΠΕΡΟΧΗ δήμαρχος του απάντησε ότι η ταμπέλα αυτή αναφέρεται σε ένα θλιβερό ιστορικό γεγονός και ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια των Ελλήνων και υποστηρίζουν πάντα κάθε δίκαιο αίτημά τους. Επίσης, του τόνισε, ότι όλοι όσοι επισκέπτονται την Καβάλα πρέπει να γίνονται κοινωνοί αυτού του ιστορικού γεγονότος και ότι ένας λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.
Συμφωνούμε απολύτως με την τοποθέτηση της δημάρχου και θα προσθέσουμε μόνο ότι όταν οι Τούρκοι απομακρύνουν τις προτομές και τις αφίσες του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) από το τουρκικό τελωνείο στους Κήπους και στις Καστανιές, όταν μετονομάσουν την οδό του φασίστα Αχμέτ Σαδίκ, μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, ή μετονομάσουν τη γέφυρα Αχμέτ Σαδίκ στη Ραιδεστό/Τεκίρνταγ (…αδελφή πόλη της Καβάλας), που δικαίως προκαλούν και τα αισθήματα των Ελλήνων τουριστών στην Τουρκία, τότε ΙΣΩΣ σκεφτούμε τι θα κάνουμε με την πινακίδα της Κύπρου..
Επαινούμε τη διπλωματική και σοφή απάντηση της ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Καβάλας, αλλά εμείς θα απαντούσαμε στον αποθρασυμένο Τούρκο πρόξενο με το πνεύμα και τα λόγια του Γεώργιου Καραϊσκάκη
«Τούρκε πρόξενε, μας έστειλες ένα μπουγιουρντί και μας ζητάς η πινακίδα να φύγει από ‘κει. Ρωτήσαμε τον ίδιο τον π... μας και μας απάντησε να μείνει εκεί»
Αγαπητοί αναγνώστες, υπομονή για μια μεγάλη …έκπληξη στην τουρκική θρασύτητα!
Άρθρο του Κεμάλ Φαρζλή
Τεύχος 77, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια: