Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Νομίσματα και Ιστορία (2)

Χρυσό νόμισμα (Aureus) Οκταβιανού Αυγούστου.
Στον οπισθότυπο τέθριππο που οδηγεί ο Τιβέριος

Η εβδομάδα που πέρασε

26 Ιουνίου 4 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος (27 π.Χ. -14 μ.Χ.) υιοθετεί τον γιο (από τον πρώτο της γάμο) της συζύγου του Λιβίας Δρουσίλλας, τον Τιβέριο (πλήρες όνομα στα λατινικά: Tiberius Julius Caesar Augustus).

Αργυρό Δηνάριο Οκταβιανού με την επιγραφή
CAESAR AUGUSTUS στον εμπροσθότυπο
και DIVUS IULIU(S) στον οπισθότυπο

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία επί Αυγούστου

26 Ιουνίου 221 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας Ελεγάβαλος (Varius Avitus Bassianus, 218-222 μ.Χ.) υιοθετεί τον εξάδελφό του Βασσιανό Αλεξιανό (Bassianus Alexianus) και του αποδίδει τον τίτλο του  Καίσαρα. Θα τον διαδεχθεί μετά την δολοφονία του 18ετούς Ελεγάβαλου από την πραιτωριανή φρουρά και θα ανέλθει στον θρόνο με τον όνομα Σεβήρος Αλέξανδρος (Severus Alexander).

Αργυρό Δηνάριο Ελεγάβαλου

30 Ιουνίου 350 μ.Χ. Ο σφετεριστής αυτοκράτορας Νεποτιανός (Nepotianus), ανεψιός του Μ. Κωνσταντίνου, δολοφονείται μετά από βασιλεία μόλις 28 ημερών από τους στρατιώτες του στρατηγού Μαγνέντιου, ο οποίος στην συνέχεια θα ανακηρυχθεί αυτοκράτορας στην Δύση. Σύντομα επέτυχε να συλλάβει τον νεώτερο από τους τρεις γιους του Μ. Κωνσταντίνου, τον νόμιμο συναυτοκράτορα Κώνσταντα (Constans, 337-350), τον οποίο και εκτέλεσε. Στις συγκρούσεις του με τα στρατεύματα του Κωνστάντιου ΙΙ (337-361) θα ηττηθεί και μετά την τελευταία του ήττα θα προτιμήσει να αυτοκτονήσει, παρά να συλληφθεί, όταν τον εγκατέλειψαν και οι τελευταίοι πιστοί στρατιώτες του  (353 μ.Χ.).

Ορειχάλκινο νόμισμα Μαγνεντίου

Χρυσός σόλιδος (solidus) Μαγνεντίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: