Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Το κράτος των Αθηνών εγκαταλείπει την Θράκη;


Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Τελικά για τα προβλήματα της Ελλάδος δεν φταίνε τόσο οι ξένοι, αλλά το κακό μας το κεφάλι και τα λάθη μας. Εξ οικείων τα βέλη έλεγαν οι Αρχαίοι. Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας λέει σήμερα ο λαός μας. Η αποθράσυνση του τουρκικού εθνικισμού στη Θράκη, η παράδοση των Μουσουλμάνων ελλήνων υπηκόων στην αγκάλη της Άγκυρας και η έλλειψη κινήτρων για την παραμονή του Χριστιανικού πληθυσμού έχουν ανοίξει πληγή στην βορειοανατολική εσχατιά της πατρίδας μας. Χαρακτηριστική των ελληνικών σφαλμάτων είναι η κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας, την οποία διατυπώνουν με δημόσια τοποθέτησή τους οι τέσσερις Ορθόδοξοι Μητροπολίτες της Θράκης και συγκεκριμένα ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός, ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός.

Με την ανακοίνωσή τους, η οποία κοινοποιείται στον Αρχιεπίσκοπο και στους αρχηγούς των κομμάτων, οι 4 Ιεράρχες καταγγέλλουν την αψυχολόγητη τροπολογία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκου Σηφουνάκη με την οποία τα αυθαίρετα περιουσιακά στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητας δέχονται μείωση επί του επιβαλλομένου προστίμου σε ποσοστό 80% (ογδόντα τοις εκατόν). Δηλώνουν δε τα εξής:

«...2. Η ως άνω τροπολογία ψηφίστηκε σε ώρα κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών απουσίαζε από το κοινοβούλιο. Όσοι δε παρευρίσκονταν σε αυτό μάλλον ήταν βυθισμένοι ... λόγω του προκεχωρημένου της ώρας. Αναρωτιόμαστε αν τέτοιες πρακτικές τιμούν το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό κατ’ επέκτασιν. Σε στιγμές που ο λαός μας έχει ανάγκη από προβολή ενός νέου, διαφορετικού ήθους, το κοινοβούλιο δείχνει ότι δεν συνειδητοποιεί τις ευθύνες του.

..... 4. Αλλά, γιατί κ. Υπουργέ, αν υποθέσουμε πως το μέτρο αυτό είναι ορθό, να περιορίζεται η εφαρμογή του μόνο στη Θράκη; Αν το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει τον λαό, γιατί να μην επεκταθεί η εφαρμογή του; Γιατί λ.χ. να μην ισχύει για όλες τις ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές και για όλα τα ακίνητα όλων των Ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος; Γιατί, με άλλα λόγια, επιχειρείτε να διαφοροποιήσετε τη Θράκη από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό; Η Θράκη μας περισσεύει; Είναι κάτι εξωτικό που απαιτεί «ειδική» μεταχείριση;....... Δεν ερχόμαστε σε αντιδικία με τους συντοπίτες μας μουσουλμάνους, με τους οποίους αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, πατάμε τα ίδια χώματα και μοιραζόμαστε την κοινή μοίρα του ακριτικού μας τόπου. Απλώς θέλουμε να επισημάνουμε πως για την ομόνοια και την ειρήνη στην περιοχή, για την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, για την προκοπή και την πρόοδο, πρωτοβουλίες σαν αυτή του κ. Υπουργού καλό θα ήταν να μη είχαν αναληφθεί ποτέ».

Αυτά και άλλα επισημαίνουν ορθότατα και δημοκρατικότατα οι 4 Μητροπολίτες. Άλλωστε είναι οφθαλμοφανές ότι ο συστηματικός κατήγορος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου κ. Σηφουνάκης παραβιάζει κατάφωρα την ισοπολιτεία εις βάρος των Χριστιανών της Θράκης. Ενώ για παράδειγμα ο Θανάσης θα πληρώσει το 100% του προστίμου για να νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του, ο Μεχμέτ θα πληρώσει μόνο το 20% για την ίδια δουλειά. Δηλαδή τιμωρούνται οι Χριστιανοί της Θράκης μόνο και μόνο γατί δεν είναι Μουσουλμάνοι. Μού θυμίζει την περίοδο της Τουρκοκρατίας όταν κάποιοι Χριστιανοί αναγκάζονταν να εξισλαμισθούν για να αποφύγουν τη βαριά φορολογία. Τί επιδιώκουν οι ψευδοπροοδευτικοί της Ελληνικής Πολιτείας με τέτοια μέτρα; Να απομακρύνουν από τη Θράκη τους Ορθοδόξους Έλληνες και να αφήσουν το τουρκικό Προξενείο να προωθεί την κοσσοβοποίηση και αυτονόμηση του ελληνικού αυτού εδάφους;

Ένας Χριστιανός της Θράκης έχει και άλλους λόγους να αισθάνεται μειονεκτικά. Προς όφελος των μουσουλμάνων καταργείται το ελληνικό αστικό δίκαιο και ισχύει το ισλαμικό οικογενειακό δίκαιο παραβιάζοντας την αρχή της ισονομίας. Τα παιδιά των Χριστιανών πληρώνουν χρήματα σε φροντιστήρια και κοπιάζουν πολύ για να εισαχθούν σε κάποια καλή σχολή των Α.Ε.Ι. ενώ οι μουσουλμανόπαιδες εισάγονται άνευ εξετάσεων με ποσοστό μέχρι 0, 5% σε κάθε σχολή. Τούτο γίνεται δήθεν για να μην πηγαίνουν σε τουρκικά Πανεπιστήμια, αλλά ουσιαστικά ο στόχος δεν επιτυγχάνεται. Μάλιστα για να αποφύγει τις εξετάσεις ο νεαρός ή η νεαρά της μουσουλμανικής μειονότητας δηλώνει σαφώς και ενυπογράφως στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας ότι ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα. Δηλαδή γράφει το θρήσκευμά του επί δημοσίου εγγράφου, κάτι που απαγορεύεται πλέον για τους Ορθοδόξους Έλληνες. Μετά την απαράδεκτη ρύθμιση περί του θρησκεύματος στις ταυτότητες, με την οποία οι κ. κ. Σημίτης, Σηφουνάκης κ.ά απέδειξαν την αντιπάθειά τους προς την Εκκλησία και τον μακαριστό Χριστόδουλο, υποτίθεται ότι απαγορεύεται η αναγραφή του θρησκεύματος σε δημόσια έγγραφα. Κι όμως επιτρέπεται μόνο για τους Μουσουλμάνους της Θράκης ώστε να αποφύγουν τις Πανελλήνιες των ΑΕΙ. Πάλι ο Θανάσης χαμένος και ο Μεχμέτ κερδισμένος.

Στην όλη αγωνία των Χριστιανών να προσθέσουμε και τη χρηματοδότηση των Μουσουλμάνων από την τουρκική Αγροτική Τράπεζα Ζιράτ Μπανκασί για αν εξαγοράζουν τη γη των Χριστιανών και να τους διώχνουν από την ακριτική αυτή περιοχή. Φυσικά τεράστιο λάθος είναι και η τουρκοποίηση των Πομάκων, οι οποίοι δεν είναι Τούρκοι αλλά τους υποχρεώνουμε να μαθαίνουν τουρκικά. Ελπίζουμε, για το καλό όλων, στις προσεχείς εκλογές να μην εκλεγούν φανατικά όργανα του τουρκικού εθνικισμού στη Θράκη.

Κ.Χ. 22.4.2012




Δεν υπάρχουν σχόλια: