Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Το Αζερμπαϊτζάν: Κράτος Μαφία


Το Αζερμπαϊτζάν: Κράτος Μαφία
της Soraya Sepahpour-Ulrich
[Η Soraya Sepahpour-Ulrich έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Διπλωματία από το USC Annenberg σε Επικοινωνία και Δημοσιογραφία και της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του USC. Είναι μία ανεξάρτητη ερευνήτρια και συγγραφέας, με έμφαση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και το ρόλο των ομάδων συμφερόντων (lobby groups) στον επηρεασμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής].


Μια αναφορά πολιτικής αποστολής της αμερικανικής πρεσβείας συγκρίνει τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ με αρχιεγκληματία της μαφίας. Μια εύστοχη σύγκριση, δεδομένου ότι ο Αλίεφ και η αζερμπαϊτζανή πολιτική ελίτ ζουν υπό την προστασία του Capo Crimini (αρχιεγκληματία) -Ισραήλ. Η προστασία δεν παρέχεται φτηνά, και η κατασκευή του πρόσφατου ψέματος -η σύλληψη των 22 πολιτών του Αζερμπαϊτζάν που δήθεν «εκπαιδεύονται στο Ιράν» για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ, είναι το τελευταίο τίμημα προστασίας.
Η προστασία του Capo Crimini είναι αξιοσημείωτη. Ο Αλίεφ, ένας διεφθαρμένος δικτάτορας που ανήλθε στην εξουσία μέσω της εκλογικής νοθείας του 2003, επιχείρησε να κάνει τις βόλτες του στην Ουάσιγκτον το 2006, συμπεριλαμβανομένης μιας κατ 'ιδίαν συνάντησης με τον Πρόεδρο Μπους, χάρη σε όλη την επιρροή του ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον. Η προώθηση του Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσιγκτον από το ισραηλινό λόμπι (το οποίο συμπεριλαμβάνει τις πιέσεις εναντίον των Αρμενίων), ενίσχυσε την ιδέα ότι «ο δρόμος για την Ουάσιγκτον περνά μέσα από την Ιερουσαλήμ» (1) ενώ επωφελούνται διάφοροι παίκτες -σε βάρος κάποιων άλλων.


Ενώ το περισσότερο πετρέλαιο του Ισραήλ προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ ενδιαφέρεται περισσότερο για τον έλεγχο του πετρελαίου. Με αυτό κατά νου, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες πετρελαίου στην περιοχή της Κασπίας ευνοούν τον κατά πολύ μικρότερο και φθηνότερο αγωγό πετρελαίου που θα διερχόταν από το Ιράν, το Ισραήλ ενθάρρυνε αδυσώπητα τον εναλλακτικό αγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Τζειχάν, πιο ακριβό και μη πρακτικό, που περνά πάνω από 1000 μίλια από ορεινά μέρη παρακάμπτοντας τη Ρωσία και την Αρμενία. Αυτό το ακριβό εγχείρημα χρησιμοποιείται επίσης να στείλει μήνυμα προς τη Τουρκία ότι η συμμαχία με το Ισραήλ πληρώνει καλά.
Ο Λόρδος Browne, πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP, φέρεται να δήλωσε ότι το όλο σχέδιο ξεκίνησε προς το συμφέρον του Ισραήλ.(2) Η Brenda Shafffer η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση του αγωγού, έθεσε το θέμα ως ακολούθως: «Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία. Αν το Ισραήλ είναι έξυπνο, θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί όχι μόνο εμπορικά αλλά και πολιτικά με έναν τρόπο που θα μπορούσε να βελτιώσει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα». ( JTA , Νέα Υόρκη , 21 Οκτωβρίου, 2005 ). Η Shaffer είναι επίσης της γνώμης ότι το πετρέλαιο της Κασπίας (ειδικώς των μη-μέλων του ΟΠΕΚ, του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν) κάνει νευρικούς τη Σαουδική Αραβία και το καρτέλ του ΟΠΕΚ επειδή δεν συντονίζουν τις πολιτικές τους με το καρτέλ.
Τα σχέδια αυτά έγιναν δυνατά χάρη τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η 11/9 άλλαξε τα πάντα -όπως δηλώνει ένας κορυφαίος Αζέρος ειδικός στην εξωτερική πολιτική: «Αλλά η κατάσταση άλλαξε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με την αμερικανική παρουσία στην Κεντρική Ασία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν». «Αν είμαστε κάτω από τη σκιά της Αμερικής, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία και το Ιράν δεν θα αναμιχθούν. Είμαστε σε θέση να είμαστε πιο θαρραλέοι». (Greene, Richard Allen. Jewish Telegraphic Agency. New York :Apr 29, 2002. p. 4)
Πιο θαρραλέοι, ίσως, αλλά η πρωτόγνωρη τόλμη στερείται λογική και οι ανάγκες του λαού του Αζερμπαϊτζάν έχουν παραμεληθεί. Ο Asim Mollazadeh, πρώτος πρόεδρος του Κόμματος για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, εξέχοντας Αζερμπαϊτζανός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, αναφέρει ότι το Αζερμπαϊτζάν εισπράττει μόνο το 10% των εσόδων από το πετρέλαιο. Ισχυρίζεται ότι με το 42% της χώρας που ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, τα έσοδα από το πετρέλαιο δεν βοηθούν και πολύ.(3) Ένα βαρύ τίμημα για την Ουάσιγκτον για να φανεί ευπρόσδεκτος ο Αζέρος δικτάτορας.
Το 2002, το JTA ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής στο Αζερμπαϊτζάν διάδιδε ένα αγαπημένο τοπικό ανέκδοτο: «Είσαι Εβραίος; Όχι, απλά φαίνομαι έξυπνος». (JTA, 29 Απριλίου 2002). Όσο προσβλητικό μπορεί να είναι το αστείο, αναμφισβήτητα, οι επιχειρήσεις που αποξένωσαν τους Ρώσους, που ανταγωνίζονται τους Σαουδάραβες, και τράβηξαν μαγικά «22 τρομοκράτες συνδεμένους με το Ιράν» από ένα καπέλο δεν «φαίνονται έξυπνες».

Σημειώσεις
1 Netty C. Gross; “The Azeri Triangle”, The Jerusalem Post, July 10, 2006, p. 24
2 Cited by Andrew l. Killgore, “Ideology Trumps Economic Efficiency, as The Baku-Tbilisi-Ceyhan Pipeline Opens”, The Washington Report on Middle East Affair, Aug 2005, Vol. 24, iss. 6, p.32
3 Netty C. Gross; “The Azeri Triangle”

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/03/blog-post_3720.html

Αρχική πηγή: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29818

Δεν υπάρχουν σχόλια: