Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Καταγγέλλουν την Τουρκία για λεηλασία χριστιανικής περιουσίας


Καταγγέλλουν την Τουρκία για λεηλασία χριστιανικής περιουσίας

Αντιπροσωπεία τριών παροικιών (Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας, Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο και Παγκόσμια Συμμαχία Ασσυρίων) επισκέφθηκε το κοινοβούλιο για να ενημερώσει τους βουλευτές αναφορικά με τη «λεηλασία» χριστιανικής εκκλησιαστικής περιουσίας στην Τουρκία.

Παράλληλα, ζήτησαν για άλλη μία φορά την κοινοβουλευτική αναγνώριση των γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων. Οι εκπρόσωποι επισκέφθηκαν τα γραφεία μεγάλου αριθμού βουλευτών όπου συζήτησαν το πρόσφατο ψήφισμα που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο. Το ψήφισμα αυτό καλεί την Δημοκρατία της Τουρκίας να επιστρέψει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια τα οποία κατασχέθηκαν κατά την εποχή των Γενοκτονιών εις βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων από το 1914 έως το 1924.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι των τριών παροικιών παρουσίασαν ένα πακέτο πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Τουρκία, πληροφορίες που αποδεικνύουν πως πολλά έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, σιταποθήκες, αποθήκες ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης καταστροφής των θρησκευτικών μας μνημείων στην Τουρκία», είπε ο Νίνος Ααρών, εκπρόσωπος της Ασσυριακής κοινότητας.

«Ακριβώς όπως η Τουρκική κυβέρνηση απαιτεί την προστασία των Οθωμανικών μνημείων στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, έτσι και οι κοινότητές μας ζητούν την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην M. Ασία», πρόσθεσε ο Συντονιστής του ΑΕΣ, Γιώργος Βελλής.
 
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=180399
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: