Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Φαινόμενα ρατσισμού κατά των μαύρων Εβραίων στο Ισραήλ


Πληθαίνουν οι καταγγελίες για φαινόμενα ρατσισμού στο κράτος του Ισραήλ, που όπως αποδεικνύεται είναι συνυφασμένα με την εβραϊκή θρησκεία, αλλά και την νοοτροπία ασυδοσίας και ατιμωρισίας που έχει αναπτυχθεί από τους ορθόδοξους και υπερορθόδοξους εβραϊκούς κύκλους. Είχαμε αναρτήσει, πριν απο δύο εβδομάδες περίπου, σχετικές πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ  εδώ http://ethnologic.blogspot.com/2012/01/blog-post_07.html για τα όσα απαράδεκτα είχαν συμβεί στο Μπέιτ Σεμέτ, μια μικρή πόλη κοντά στην Ιερουσαλήμ. Το νέο κρούσμα είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό και εξωφρενικό...
ΔΕΕ

Φαινόμενα ρατσισμού
κατά των μαύρων Εβραίων στο Ισραήλ

Περισσότεροι από 2.000 μαύροι Εβραίοι, Φαλάσας - αιθιοπικής καταγωγής - διαδήλωσαν σήμερα στο Κίριατ Μαλάσι στο νότιο Ισραήλ, καταγγέλλοντας τον απέναντί τους «ρατσισμό», που εκδηλώνεται με την άρνηση μίσθωσης από αυτούς κατοικιών.
«Σταματήστε τον ρατσισμό, τις διακρίσεις», «ο λαός θέλει ισότητα», «εμείς έχουμε μαύρη επιδερμίδα, αλλά λευκή καρδιά. Οι ρατσιστές έχουν λευκή επιδερμίδα, αλλά μαύρη καρδιά», αυτά ήταν τα συνθήματα στα πανό των διαδηλωτών.
«Λησμονήσατε πολύ γρήγορα, όπως φαίνεται, τους ναζιστικούς νόμους... Σας το λέμε, συμπατριώτες μας που γίνατε ρατσιστές, πόσο περήφανοι νοιώθουμε που έχουμε γεννηθεί στην Αφρική», δήλωσε στους συγκεντρωμένους ένας από τους επικεφαλής της διαδήλωσης, ο έφεδρος στρατιωτικός Ραχαμίν Γιακόβ.
Σήμερα στο Ισραήλ ζουν 120 χιλιάδες Φαλάσας. Κατέφθασαν με δύο «αερογέφυρες"- το 1984 η πρώτη, και στη διάρκεια του 1991 η δεύτερη. Χρειάστηκε, μάλιστα, απόφαση της Ανώτατης Ραβινίας του Ισραήλ, ώστε να τους αναγνωριστεί η «κοινή ιουδαϊκή καταγωγή».   (Σημ. ΔΕΕ: Κάτι σαν τους ναζιστικούς "Νόμους της Νυρεμβέργης", που προέβλεπαν ποιος είναι γνήσιος Άριος με βάση την καταγωγή)


Οι Φαλάσας, επί πολλούς αιώνες έζησαν στην Αιθιοπία, μακριά από τις εβραϊκές κοινότητες όλης της Ευρώπης. Η προσαρμογή των δεκάδων χιλιάδων Φαλάσας στον ισραηλινό τρόπο ζωής είναι δυσχερής και γίνεται, συχνά, χωρίς την παραμικρή συνεργασία από τους λευκούς Εβραίους.


http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: