Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Απίστευτο: Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων!


Η αναγνώρηση γενοκτονιών από μια πράξη μνήμης προς τα θύματα και υπόμνησης για την μη επανάληψή τους, μετατρέπεται πλέον ωμά σε εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και διπλωματικών ισορροπιών, από εκείνους που ενμεταλλευόμενοι ποικιλοτρόπως το ολοκαύτωμα, κερδοσκόπησαν με κάθε τρόπο, επενδύοντας πολλαπλώς στο γεγονός αυτό. Έχοντας υπ' όψη τα παραπάνω μείναμε άναυδοι με την κυνικότητα και το θράσος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους με την γελοία δικαιολογία ότι δεν θέλει να βλάψει τις διπλωματικές της σχέσεις, όχι με την Τουρκία, αλλά με το ...Αζερμπαϊτζάν! Ομολογώ ότι τέτοιο δείγμα πολιτικού και ηθικού αμοραλισμού είναι αδύνατον να θυμηθώ σε άλλη περίπτωση. Το ερώτημα προς κάποιους δικούς μας πολιτικούς είναι, γιατί βιάστηκαν να αναγνωρίσουν το ολοκαύτωμα των Εβραίων, χωρίς αντίστοιχη αναγνώριση από το Ισραήλ της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας από τους Τούρκους; Γιατί διαταράξαμε τις σχέσεις μας με τον Αραβικό κόσμο, όχι μόνον χωρίς να κερδίσουμε κάτι, αλλά και χάνοντας στο διπλωματικό επίπεδο και από τις αραβικές χώρες και από το Ισραήλ; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε τις διπλωματικές πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτήν, τώρα που οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ;
ΔΕΕ

Το Ισραήλ δεν θα αναγνωρίσει
την Γενοκτονία των Αρμενίων

Παρόλο που υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του ισραηλινού πληθυσμού, διανοούμενοι, και πολιτικοί του Ισραήλ είναι υπέρ της αναγνώρισης χωρίς καθυστέρηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν, πρώην πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες (2002 - 2006) επιβεβαίωσε τη ριζική αντίθεσή του στην πρόταση της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο της Κνεσέτ Reuvin Revlin. Μια πρόταση που θα πρέπει να συζητηθεί το Δεκέμβριο.
Σήμερα, η δικαιολογία δεν είναι πια να μη δυσαρεστηθεί η Άγκυρα με την οποία οι σχέσεις βρίσκονται στη κατάψυξη μετά την υπόθεση του Mavi Marmara, αλλά να μη δυσαρεστηθεί το Αζερμπαϊτζάν.
Τουλάχιστον αν πιστεύομε την είδηση που ανακοίνωσε η ηλεκτρονική τουρκική εφημερίδα Haber Turk, σύμφωνα με την οποία ο Danny Ayalon, πιθανώς υπό την πίεση του Αζερμπαϊτζάν, φέρεται να δήλωσε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν αδύνατη, «η Κνεσέτ δεν θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Όσοι σκοπεύουν να το επιδιώξουν, δεν έχουν τη μικρότερη πιθανότητα επιτυχίας. Δεν μπορούμε να βλάψουμε τις σχέσεις μας με το Αζερμπαϊτζάν, τον μεγάλο στρατηγικό εταίρο μας στον μουσουλμανικό κόσμο, λόγω αμφιλεγόμενων ζητημάτων για γεγονότα που χρονολογούνται πριν από έναν αιώνα».
Για το σκοπό αυτό, δήλωσε ένας βουλευτής υπό ανωνυμία, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα πολιτικά μέσα για να αποτραπεί η επιδείνωση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν. «Έχουμε αρκετή δύναμη για αυτό!». Ίδια άποψη του αρχηγού του κόμματος «Το Ισραήλ είναι το σπίτι μας» Robert Ilatov, πιθανού μελλοντικού πρέσβη στη Λευκορωσία, ο οποίος θα πρέπει φυσιολογικά να αντιταχθεί επίσης στο σχέδιο.
Ο ισχυρότερος αντίπαλος της αναγνώρισης είναι ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος το 2001, τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, είχε δηλώσει σαφώς ότι ήταν «περιττό να αναγνωρίσουμε ότι οι Αρμένιοι υπέστησαν γενοκτονία όπως αυτή των Εβραίων. Η σύγκριση των Αρμενίων με τους Εβραίους για το θέμα της γενοκτονίας είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει.
Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ρωσία και άλλα κράτη, οι εβραϊκές κοινότητες είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ωστόσο, είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα δημοκρατικό κράτος όπως το Ισραήλ, του οποίου οι άνθρωποι, έχουν υποστεί επίσης το ακατανόμαστο, δεν αισθάνεται να βρίσκεται στην ίδια πνευματική κοινωνία με τον αρμενικό λαό.
Jean Eckian

Αρχική πηγή: http://www.armenews.com/article.php3?id_article=74853
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_984.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#.Twgpq4GHvo5

Δεν υπάρχουν σχόλια: