Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το μποζόνιο του Higgs


Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μποζόνιο του Higgs
Ενθαρρυντικά στοιχεία από τα πειράματα του CERN
Ένα βήμα πιο κοντά στον εντοπισμό του «σωματιδίου του Θεού» ενδέχεται να βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα.

Οι ερευνητές του CERN ανακοίνωσαν στα μέσα Δεκεμβρίου πως στο πλαίσιο των πειραμάτων που διεξάγονται στον, διάσημο πλέον, επιταχυντή, εντοπίστηκαν στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγήσουν στον εντοπισμό του μποζονίου του Higgs, του σύγχρονου Αγίου Δισκοπότηρου για τη Φυσική.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα μέχρι σήμερα πειράματα δεν έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό του μποζονίου, του σωματιδίου που κατά τη θεωρία δίνει μάζα στην ύλη και αποτελεί ουσιαστικό «δομικό» υλικό για τη δημιουργία του κόσμου γύρω μας.
Η ανακοίνωση προκάλεσε αισιοδοξία, όμως οι επικεφαλείς του CERN επιλέγουν με μεγάλη προσοχή τις λέξεις τους. Αναφερόμενος στο μποζόνιο ο γενικός διευθυντής του CERN, Rolf Heuer λέει πως «δεν το έχουμε βρει ακόμα». «Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξή του» προσθέτει.
Η θεωρία για την ύπαρξη του συγκεκριμένου σωματιδίου διατυπώθηκε στη δεκαετία του '60 από επιστήμονες στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Peter Higgs. 'Εκτοτε και για περισσότερα από 40 χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί με διάφορους τρόπους να «συλλάβει» το μποζόνιο. Εάν αυτό, τελικά, συμβεί θα επαληθευτεί η ορθότητα όλων των εξισώσεων που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της Φυσικής για να ερμηνεύσει τον τρόπο με τον οποίο δομείται το Σύμπαν και όλα όσα βρίσκονται γύρω μας.
Σύμφωνα με τη θεωρία, μετά τη Μεγάλη 'Εκρηξη από την οποία δημιουργήθηκε το Σύμπαν αναπτύχθηκε μια αόρατη δύναμη γνωστή ως «πεδίο Higgs», όπου τα υποατομικά σωματίδια (όπως τα ηλεκτρόνια) αποκτούν μάζα. Πολλοί αμφισβητούν τη θεωρία, η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα ανοίξει -σε βάθος χρόνου- νέους ορίζοντες σε μια σειρά επιστημών όπως η Ιατρική ή η Πληροφορική.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος της Φυσικής αναζητά ένα σωματίδιο. Οι θεωρίες για την ύπαρξη των ηλεκτρονίων είχαν διατυπωθεί στον 19ο αιώνα ή και παλαιότερα, όμως το σωματίδιο εντοπίστηκε λίγο πριν την αυγή του 20ου αιώνα. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και με το μποζόνιο του Higgs και, όπως λένε στο CERN, πολλά θα έχουν ξεκαθαρίσει εντός του 2012.

http://www.et-online.gr/files/tefxos/ET_NewsL_Dec11.pdf

1 σχόλιο:

TZINIS είπε...

1/3 Αμφισβητήσεις τις σύγχρονης φυσικής. Χωρίς αχαλίνωτη φαντασία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >> http://users.otenet.gr/~tzinis/nea-fisikis.htm
ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ ΤΑ ΟΜΩΝΥΜΑ: ΤΑ ΟΜΩΝΥΜΑ της αυτής φοράς ΕΛΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΕΡΩΝΥΜΑ ΑΠΩΘΟΥΝΤΑΙ!! (Δυναμικά.) Όλα τα άτομα της ύλης ενός στοιχείου είναι ίδια, άρα ομώνυμα, (εκτός αν κάποιος με διαψεύσει) τότε πως έλκονται και σχηματίζουνε τα μέταλλα; κανονικά θα ΕΠΡΕΠΕ να απωθούνται και να μην υπήρχαν μέταλλα ή πλανήτες κλπ.
Αν τα ομώνυμα απωθούνταν εμείς δεν θα υπήρχαμε, ούτε και το σύμπαν, όλα θα ήταν σε μια αέρια κατάσταση στην ανώτερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους λόγω απωθήσεως τους. Επομένως είναι λάθος ότι τα ομώνυμα απωθούνται. Αλλά ΤΑ ΟΜΩΝΥΜΑ (της αυτής φοράς) ΕΛΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΕΡΩΝΥΜΑ ΑΠΩΘΟΥΝΤΑΙ!! Ο τολμών νικά 90%. -Ή την πατά 10% . Διαψεύστε μου. Τολμήστε να προβληματιστείτε με τις ΝΕΕΣ ιδέες που παρέχω, σπάστε το φράγμα τις απαθείας τα ταμπού μην μένετε παθητικοί αποδέκτες.
ΦΡΑΓΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΜΕΤΑ τα πρωτόνια τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια μπαίνουμε στη χώρα του φανταστικού του υποθετικού του αναπόδεικτου κλπ. με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Αυτό που έχει ΟΤΙ ιδιότητες θέλουμε είναι ο ΧΩΡΟΣ. Ή ΘΕΟΣ, είναι ο χώρος και οι ιδιότητες του. Πέστε μου ένα πράγμα που να ΥΠΑΡΧΕΙ και να ΜΗΝ έχει ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. Ο ΦΡΑΓΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΥΝΘΕΤΟΥ. (Τελική κατάληξη) Στην περιοχή του μη συνθέτου λες ότι θέλεις χωρίς να θεωρείσαι φαντασιόπληκτος.
Δυστυχώς ο επεξεργαστής του ανθρώπου μπορεί να επεξεργάζεται φαινόμενα ΣΥΝΘΕΤΑ, δηλαδή φτάνει μέχρι την περιοχή του συνθέτου, όταν όμως ένα πράγμα δεν είναι σύνθετο, τότε αδυνατεί να το επεξεργαστεί (περιορισμός του όχι συνθέτου) πχ το άτομο αποτελείται από πρωτόνια νετρόνια ηλεκτρόνια "ποζιτρόνια" κλπ. το πρωτόνιο αποτελείται από ένα νετρόνιο και ένα ποζιτρόνιο, (θετικό ηλεκτρόνιο). Το νετρόνιο από ένα πρωτόνιο ένα ηλεκτρόνιο και ένα αντινετρόνιο κλπ. Όταν δεν είναι σύνθετο;
Όποιος δεν θέλει να ξεφτιλίζεται για την νοημοσύνη του πρέπει ή να παραδεχτείτε τα όσα λέγω ή να τα διαψεύσει, για ενδιάμεση λύση δεν άφησα πολλά περιθώρια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΘΕΜΑΤΑ: Ελληνικής «αφύσικης» ΦΥΣΙΚΗΣ. Διαχρονική σελίδα έξω από τα κατεστημένα. http://users.otenet.gr/~tzinis/B-3-FYSIKH-gr.htm ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΗΜΗΤΡΙΟΣ tzinis@otenet.gr http://users.otenet.gr/~tzinis