Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ημερίδα στο Ν. Πετρίτσι


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΑΡΤΣΟΒΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ»
Νέου Πετριτσίου Σερρών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενεργώντας σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου μας, το οποίο μας δεσμεύει για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τη συνεργασία με άλλους Συλλόγους ή οργανώσεις που έχουν παρόμοιο σκοπό, διοργάνωσε σήμερα 12 Νοεμβρίου 2011, στο Νέο Πετρίτσι Σερρών Ημερίδα με θέμα ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Στην Ημερίδα μετείχαν Μακεδονικά Σωματεία από όλη τη Μακεδονία, αντιπρόσωποι των οποίων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ενημέρωση που έλαβαν από τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν.
Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι:

1. Το σλαβόφωνο ιδίωμα που ομιλείται σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τη γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια. Αποτελεί δε πολιτιστικό θησαυρό, τον οποίον οφείλουμε να διαφυλάξουμε, και πρέπει να ομιλείται άφοβα από τους Μακεδόνες Έλληνες (για όσους το χρησιμοποιούν).

2. Οι Μακεδόνες ΔΕΝ μπορεί να μην είναι Έλληνες και ως εκ τούτου η χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ πρέπει να χρησιμοποιείται για να προσδιορίζει γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, και όχι εθνική ταυτότητα.

3. Η φωνή των Μακεδόνων Ελλήνων δυστυχώς ΔΕΝ ακούγεται στο εξωτερικό, αλλά ούτε στο εσωτερικό της Ελλάδας, καθώς το επίσημο Ελληνικό κράτος σιωπά ενώπιον της υφαρπαγής και οικειοποίησης της Μακεδονικής Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς!

4. Η πλειοψηφία των Μακεδονικών Σωματείων συμφώνησε στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και πολιτιστικής ανάπτυξης με σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση των αξιών και των παραδόσεων της Μακεδονικής Ελληνικής Οικογένειας!

Μερικές ημέρες πριν, πραγματοποιήθηκε μαζική αποστολή ΑΝΩΝΥΜΗΣ επιστολής δυσφήμισης του Συλλόγου μας, από ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ προς Πολιτιστικούς Συλλόγους, με την οποία ζητούσαν από αυτούς να ΜΗΝ παρευρεθούν στην εν λόγω Ημερίδα. Οι σκληροί χαρακτηρισμοί που μας προσάπτουν και η παραπλάνηση που επιχειρούν να πετύχουν, αποτελούν στοιχεία συκοφαντικής δυσφήμισης και αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης.

Νέο Πετρίτσι 12 Νοε 2011

ΤΟ ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: