Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ο θρύλος της Λεγεώνας των Ξένων


Ο θρύλος της Λεγεώνας των Ξένων: 
Πέντε πράγματα που ίσως αγνοούμε 
για την επίλεκτη ομάδα του Γαλλικού στρατού


Τι είναι αυτό που οδηγεί έναν νέο στη Λεγεώνα των Ξένων; Το μυστήριο και ο θρύλος της που συντηρούνται εδώ και σχεδόν 180 χρόνια. Ακριβώς αυτό το μυστήριο και οι θρύλοι είναι που κάνουν αυτή την επίλεκτη στρατιωτική δύναμη όχι απλά να φθίνει ,αλλά να μην μπορεί να απορροφήσει όσους νέους εμφανίζονται πρόθυμοι για να καταταγούν. Στη HuffPost Greece σας παρουσιάζουμε πέντε πράγματα που ίσως να μην γνωρίζετε για αυτή την επίλεκτη ομάδα στρατιωτών του Γαλλικού στρατού.

1.Οι Λεγεωνάριοι πολεμούν μέχρι θανάτου
lo
Σε μια μάχη που διεξήχθη τον Απρίλιο του 1863, 65 λεγεωνάριοι αντιμετώπισαν 3000 Μεξικανούς σε μια μάχη στο Καμερόν.
Παρά τις ελάχιστες πιθανότητες για νίκη, η μικρή περίπολος των λεγεωνάριων προκάλεσε τρομερές απώλειες στις δυνάμεις του Μεξικού.
Κλεισμένοι μέσα σε ένα αγρόκτημα, πέντε άνδρες συνέχιζαν να πολεμούν μέχρι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν. Όταν ο Μεξικανός διοικητής κατάφερε να μπει στο σπίτι ανέφερε: "Αυτοί δεν είναι άνθρωποι,αλλά διάβολοι".
Ακόμα και σήμερα η Λεγεώνα των Ξένων γιορτάζει αυτή τη μάχη, ενώ στο μουσείο της Λεγεώνας στην Aubagne υπάρχει το ξύλινο χέρι του νεκρού διοικητή της μάχης, λοχαγού Danjou.

2. Στους τραυματισμένους Λεγεωνάριους χορηγείται αυτόματα η γαλλική υπηκοότητα
lo
Πολίτες από 138 διαφορετικές χώρες έχουν καταταχθεί στη λεγεώνα. Αφού υπηρετήσουν για τρία χρόνια μπορούν να ζητήσουν να γίνουν Γάλλοι πολίτες. Σε περίπτωση που τραυματιστούν στη μάχη αυτομάτως παίρνουν την υπηκοότητα σύμφωνα με μια διάταξη που ονομάζεται "Français par le sang versé" ("Γάλλος λόγω αιματοχυσίας"), όπως αναφέρει η The Telegraph.
Η γαλλική κυβέρνηση επέτρεψε αυτή την αυτόματη παροχή υπηκοότητας το 1999.

3. Περισσότεροι από 35.000 αλλοδαποί έχουν σκοτωθεί, ενώ υπηρετούσαν στη Λεγεώνα
lo
Σε όλη την ιστορία της, η γαλλική Λεγεώνα των Ξένων - και οι μαχητές της - θεωρήθηκαν ως αναλώσιμοι. Αυτή η θυσία έχει έγινε σταδιακά μια αρετή από μόνη της, σύμφωνα με ένα αφιέρωμα του Vanity Fair για τη Λεγεώνα.
Ένας παλιός λεγεωνάριος είπε: "Ο χρόνος δεν έχει σημασία. Είμαστε η σκόνη από τα αστέρια. Είμαστε ένα απολύτως τίποτα".
4. Η Λεγεώνα αποδέχεται τους πάντες, ακόμα και εγκληματίες
lo
Στη Λεγεώνα των Ξένων πάνε όσοι θέλουν να ξεφύγουν από το ένοχο παρελθόν τους, το εγκληματικό παρελθόν τους για την ακρίβεια, να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου και να αποκτήσουν νέα ταυτότητα. Σε κάποιο βαθμό ο θρύλος έχει βάση αλήθειας. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των νέων που φθάνει στο σημείο να καταταγεί στη Λεγεώνα, αναζητά τη περιπέτεια.
Στη Λεγεώνα των Ξένων μπορεί να καταταγεί οποιοσδήποτε ανεξάρτητα από την εθνικότητά του και το ποινικό του μητρώο.
"Οι Λεγεωνάριοι ξεκινούν μια νέα ζωή, όταν εντάσσονται" αναφέρει ο λοχαγός Michel στο NBC News και προσθέτει: "Κάθε ένας από αυτούς έχει το δικαίωμα να κρατήσει το παρελθόν του μυστικό."
5. Η Κατάταξη
Περίπου 9.000 άτομα θέλουν να καταταγούν. Μόνο 900 επιλέγονται για να δοκιμαστούν. Όλοι τους πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση, να μην είναι υπέρβαροι, να μην φοράνε γυαλιά, να έχουν άριστο ιατρικό ιστορικό.
Όσοι γίνουν δεκτοί, παραδίδουν αμέσως το διαβατήριό τους. Θα το ξαναπάρουν όταν απολυθούν ή αν δεν περάσουν τις δοκιμασίες της εκπαίδευσης. Αμέσως μετά αρχίζουν οι αγγαρείες, οι οποίες θα διαρκέσουν πέντε ολόκληρα χρόνια. Όσα δηλαδή και η θητεία. Υπογράφουν συμβόλαιο πέντε ετών και δέχονται ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα παντρευτούν και δεν θα αποκτήσουν τίποτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: