Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

H Δίκη του Σωκράτη

Στιγμιότυπο από τη δίκη του Σωκράτη
τον Μάιο του 2011 στη Νέα Υόρκη

Η Δίκη του Σωκράτη
στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών


Το 399 π.Χ., ο Σωκράτης αντιμετωπίζει στην Αθήνα τις κατηγορίες ότι δεν αναγνωρίζει τους θεούς της πόλης, ότι εισάγει καινά δαιμόνια και ότι διαφθείρει τους νέους της πόλης. Δικάζεται από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που αποτελείται από 500 Αθηναίους πολίτες και κρίνεται ένοχος.
Περίπου 2.500 χρόνια αργότερα, διακεκριμένοι νομικοί και δικαστές συγκεντρώνονται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για να επαναλάβουν την ιστορική δίκη του Σωκράτη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου στις 18:30 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.
Βασισμένη σε ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες, αλλά συγχρόνως προσαρμοσμένη στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων, η εκδήλωση θα διερευνήσει τα ευρεία πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη και κυρίως θα δώσει το έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών σημερινών ζητημάτων.
Οι δικαστές αλλά και το κοινό θα κληθούν να απαντήσουν αν ο Σωκράτης ήταν τελικά αθώος ή ένοχος.
Η «Δίκη του Σωκράτη» θα γίνει στην αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση για όσους το επιθυμούν, ενώ θα προβληθεί και μέσω του Διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.sgt.gr/dikisocrati.

Πάνελ δικαστών
Λόρδος Ρίτσαρντ Άικενς, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία)
Σοφί-Καρολίν Ντε Μαρτζερί, δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία)
Πιέρ Ντελβολβέ, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Στέβαν Γκρας, αντιπρόεδρος του Εφετείου (Ελβετία)
Δρ Τζιουζέπ Νέι, πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Ελβετία)
Λορέτα Πρέσκα, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)
Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής (Ελλάδα)
Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα)
Σερ Στίβεν Σέντλεϊ, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία)
Φρανσουά Τερ, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Χαρμ Πέτερ Βέστερμαν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία)

Υπέρ Αθηναίων:
Ηλίας Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος, αναπληρωτής καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (Ελλάδα)
Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα)

Υπέρ Σωκράτους:
Μάικλ Μπελόφ, δικηγόρος (Μεγάλη Βρετανία)
Πάτρικ Σάιμον, δικηγόρος (Γαλλία)

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αθώωσε τον Σωκράτη στη δίκη που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο.
Η ιστορική εκείνη δίκη περιελάμβανε αρχαιοελληνικά στοιχεία με σύγχρονες αντιλήψεις, δοσμένες με νομικές εκφάνσεις και χιούμορ, όπου εκατοντάδες θεατές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια εκπληκτική «παράσταση» της αλήθειας, του νόμου και της ελληνικής κληρονομιάς.
 Το δικαστικό σώμα είχε τότε διχαστεί μπροστά σε χείμαρρο επιχειρημάτων και ρητορικών λόγων από τις δυο πλευρές, αναδεικνύοντας παράλληλα το διαχρονικό σκεπτικισμό για την πολύκροτη δίκη του Σωκράτη, που προβληματίζει κάθε φορά που μεταφέρεται ο χρόνος, ο τόπος και η επικρατούσα κατάσταση της τότε εποχής.
Στη δίκη του Μανχάταν, η οποία ουσιαστικά δεν αποτελούσε αναπαράσταση, αλλά μια νέα εκδοχή, εξετάστηκαν όλες οι κατηγορίες που βάρυναν το Σωκράτη το 399 π. χ., με σκοπό να αποφανθούν οι Αθηναίοι αν είναι «ένοχος» ή «αθώος», κατηγορούμενος για «ασέβεια προς τους Θεούς» και για «διαφθορά των νέων».

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ

Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

hellenicwarrior84 είπε...

εξαιρετικα ενδιαφερον! Να υποθεσω οτι οι "Υπερ Αθηναιων", ειναι καποιοι υπερδημοκρατες...

Βιβλιόφιλος είπε...

Δεν νομίζω. Προσωπικά το θεωρώ ως μια ακόμα "αμερικανιά" ώστε να προβληθούν κάποιοι και να μαζέψουμε κάμποσα δολλάρια. Αν πρόσεξες η εκδήλωση είναι με εισητήριο!

hellenicwarrior84 είπε...

ναι, μαλλον εχετε δικιο! Απο την αλλη επιμενω στους "υπερ Αθηναιων" κυριους, διοτι μου φαινεται αδιανοητο εν ετει 2012, Ελληνες να υπερασπιζονται τους "Αθηναιους"(ουσιατικα τους γελοιους Μελητο, Ανυτο και Λυκωνα)! Φανταζομαι αυτους τους κυριους να το συμπεριλαβουν αυτο το γεγονος και στα βιογραφικα τους φουσκωμενοι απο περηφανεια!! Εκτος και αν ολο ειναι μια στημενη φουσκα, οποτε αναγκαστικα επρεπε να υπαρχουν και κατηγοροι...