Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ (2)


Η ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» (2)
Π. Ήφαιστος



Η ανελέητη προπαγάνδα του παλαιοκομματισμού και των οργάνων του έχει κατακλύσει τα κεντρικά Μέσα «Ενημέρωσης» αποσκοπώντας να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.

Επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά, η απάντηση κατά των επιχειρημάτων όσων έδεσαν την Ελλάδα χειροπόδαρα αναιρώντας την εθνική ανεξαρτησία, είναι η εξής:

Οι αντί-μνημονιακοί αυτό που επιδιώκουν στην παρούσα φάση δεν είναι η απόκτηση εξουσιαστικών θώκων αλλά η μεταβατική διακυβέρνηση της Ελλάδας με άξονα συγκεκριμένους σκοπούς.

Η θεμιτή αντιπαράθεση μεταξύ των αντί-μνημονιακών δυνάμεων δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλοι, για το συμφέρον της πατρίδας αλλά και το δικό τους, θα επιθυμούσαν μια σωτήρια μετάβαση κατά την διάρκεια της οποίας θα ανασυγκροτηθεί το πολιτικό σύστημα. Αφού φύγουν οι δράστες της συμφοράς και αφού όσοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα δύο πρώην μεγάλα κόμματα απεγκλωβιστούν και συμβάλουν στην πολιτική ανασύνταξη, το νέο πολιτικό σύστημα θα αποτυπωθεί και επικυρωθεί με νέες εκλογές.

Οι μνημονιακές δυνάμεις είναι παγιδευμένες στις επικοινωνιακές παλαιοκομματικές προπαγανδιστικές τεχνικές που προβάλλονται μαζικά επικαλούμενοι την ανομοιότητα του αντί-μνημονιακού μετώπου. Ασκούν πολιτική τρομοκρατία πως θα υπάρξει, δήθεν, ακυβερνησία. Έτσι, υποτιμούν τους Έλληνες, καθυβρίζουν την υπευθυνότητα των μελών της κοινωνίας και συκοφαντούν πολιτική ικανότητα των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων ως ακατάλληλων δήθεν να συμμετέχουν σε μια μεταβατική διακυβέρνηση.

Οι συγκλίσεις γύρω από μια μεταβατική πολιτική διακυβέρνηση θα τις καθορίσει η πολιτική δυναμική. Ας εμπιστευτούμε το ένστικτο επιβίωσης της Ελληνικής κοινωνίας. H κινδυνολογία περί ακυβερνησίας και χάους αποτελεί αήθη γκαιμπελισμό.

Κατά την διάρκεια αυτής της μετάβασης η διακυβέρνηση θα εδράζεται όχι σε ιδεολογική ταύτιση αλλά σε συγκεκριμένους σκοπούς που απορρέουν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα.

Συγκεκριμένα, η σύγκλιση των αντί-μνημονιακών δυνάμεων είναι μονόδρομος για όλους στην εξής βάση:

• Διαχείριση των πρωτογενών ελλειμμάτων,

• Διαχείριση των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη

• Διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής

• Συντακτική Συνέλευση για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η θέση για μεταβατική διακυβέρνηση «ειδικού σκοπού» συγκροτεί μια, υπό τις περιστάσεις, αξιόπιστη πρόταση: Δημιουργεί, αφενός τις προϋποθέσεις για μια σωτήρια μετάβαση και αφετέρου τις προϋποθέσεις για μια πολιτική δυναμική που θα προκαλέσει πολιτική ανανέωση. Το ανασυγκροτημένο και ανανεωμένο πολιτικό σύστημα θα επιτρέψει μια διαφορετική πορεία από αυτή που χάραξαν στο μνημόνιο.

Ακόμη και αν δει κανείς τα ζητήματα αυτά με κομματικούς όρους, αυτό που συμφέρει την Ελλάδα και τους αντί-μνημονιακούς ως πολιτικές δυνάμεις, είναι μια σωτήρια μετάβαση μερικών μηνών. Λόγω ήττας του παλαιοκομματισμού το ανασυγκροτημένο πολιτικό σύστημα κυβερνητικού σχήματος μακρύτερου χρόνου θα αποτυπωθεί μετά τις εκλογές σε μερικούς μήνες.

Αν αυτό δεν επιτευχθεί, αν δηλαδή τρομοκρατημένοι οι Έλληνες υπερψηφίσουν τους δράστες της καταστροφής τους, η Ελλάδα εισέρχεται σε μονόδρομο: Δεσποτική συγκυβέρνηση, πρωτοφανής κοινοβουλευτική δικτατορία, καταστολή της δημοκρατίας, πτώχευση, κοινωνική έκρηξη και χάος που κανένα δεν συμφέρει. Επιπλέον, αν υπάρξουν ευνοϊκές εξελίξεις στην Ευρώπη η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τις παρακολουθήσει καθότι οι κάτοχοι της εξουσίας θα είναι δεσμευμένοι από τον επαχθή εφαρμοστικό νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν και από τις μεταγενέστερες ταπεινωτικές γραπτές διαβεβαιώσεις τους ότι θα υπηρετούν πιστά τους αποικιακούς όρους του μνημονίου.

Η σταθερότητα και η ανοδική φορά θα έλθει όχι μέσα από την αναπαραγωγή του προβλήματος αλλά μέσα από την πολιτική ανασυγκρότηση, την πολιτική ανασύνταξη και την υιοθέτηση σωτήριων διαπραγματευτικών στάσεων.

Το κείμενο είναι συμπληρωματικό της ανάλυσής μου «Η ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» (πλήρες κείμενο στην διεύθυνση http://www.ifestosedu.gr/112ekloges12.htm ή στο διαδίκτυο με καταχώρηση του τίτλου).

Π. Ήφαιστος http://www.ifestosedu.gr/info@ifestosedu.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: