Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Την δημιουργία «Ευρασιατικής Ένωσης» προτείνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν


Την δημιουργία «Ευρασιατικής Ένωσης»
προτείνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Μόσχα: Λίγο μετά την επιβεβαίωση της επικείμενης επιστροφής του στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν έρχεται να προτείνει τη δημιουργία μίας «Ευρασιατικής Ένωσης» με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, επισημαίνοντας πάντως ότι στόχος του δεν είναι η αναβίωση της ΕΣΣΔ, όπως αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.
«Προτείνουμε ένα μοντέλο ισχυρής και διεθνικής ένωσης, που θα είναι σε θέση να γίνει ένας από τους πόλους του σύγχρονου κόσμου» εξηγεί στο άρθρο του ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξήρε εξάλλου τα πλεονεκτήματα της τελωνειακής ένωσης της Ρωσίας με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία, που οριστικοποιήθηκε το 2009 και σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα αυτού του νέου σχεδίου.
«Έχουμε έναν πιο φιλόδοξο στόχο: να πάμε σε άλλο επίπεδο, μεγαλύτερης ενσωμάτωσης: προς μία Ευρασιατική Ένωση» εξήγησε στο άρθρο του.
«Η ιδέα δεν είναι να αναβιώσουμε την Σοβιετική Ένωση με μία άλλη μορφή» υπογράμμισε παρόλα αυτά ο Πούτιν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το 2005 την κατάρρευση της ΕΣΣΔ «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα, ενώ το 2000, όταν ανήλθε στην εξουσία, είχε αποκαταστήσει και τον σοβιετικό εθνικό ύμνο.
Η ιδέα της Ευρασιατικής Ένωσης είναι αυτή «της ενσωμάτωσης με νέες πολιτικές και οικονομικές αξίες», ανέφερε ο Πούτιν επισημαίνοντας ότι «αυτές είναι οι απαιτήσεις της εποχής».
Στο άρθρο του ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης «ιστορικό βήμα» τη δημιουργία από τον Ιανουάριο του 2012 ενός κοινού οικονομικού χώρου μεταξύ της Ρωσίας της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: