Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κόλαφος για τον Χριστόφια το πόρισμα

Ο τελευταίος κομμουνιστής αρχηγός κράτους:
-Εγώ δεν ξέρω τίποτα!

ΑΣΗΚΩΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Κύριος υπεύθυνος ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών βαραίνουν σοβαρότατες ευθύνες, θεσμικές και προσωπικές. Η κύρια ευθύνη, όμως, ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προΐσταται του κράτους. Αυτό τόνισε κατ΄ επανάληψη ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα του πορίσματος για την έκρηξη στο Μαρί. Ο Πόλυς Πολυβίου μίλησε για αμέλεια και επιπολαιότητα από πλευράς Κυβέρνησης.

Πατήστε εδώ για το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε στις 11:58πμ, με τον Πόλυ Πολυβίου να σημειώνει ότι, «είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει σε ερευνητική επιτροπή να εξετάσει τις ενέργειες της Κυβέρνησης».

Για την κατάσχεση του φορτίου και την έκρηξη
Όπως είπε ο κ. Πολυβίου: «Η έκρηξη προκλήθηκε από ανάφλεξη γιατί τα εμπορευματοκιβώτια δεν φυλάχθηκαν όπως θα έπρεπε. Ο χώρος εκείνος (σ.σ. η ναυτική βάση στο Μαρί) επιλέγηκε ως ο κατάλληλος για φύλαξη, ουδέποτε όμως λύθηκε υπόψη η γειτνίαση με τον σταθμό του Βασιλικού».
«Η απόφαση για κατακράτηση του φορτίου λήφθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια και οι αποφάσεις μετέπειτα, όπως η τοποθέτησή του στο Μαρί, λήφθηκε ή εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο μετά από εισήγηση του υπουργού Άμυνας. Η τελική απόφαση για τοποθέτηση του φορτίου στο Μαρί ανήκει από αποδίδεται στον Πρόεδρο Χριστόφια».
«Πολιτικά ορθή ήταν η απόφαση για κατάσχεση του φορτίου. Στον χειρισμό όμως της κατάστασης υπήρξε ανευθυνότητα. Το φορτίο ήταν σαν ωρολογιακή βόμβα. Αυτό ήταν γνωστό στους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και στον Πρόεδρο Χριστόφια».

Γνώριζε ο Πρόεδρος και οι υπουργοί
«Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς για την επικινδυνότητα του φορτίου από τον Φεβρουάριο του 2009. Μετά από την συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2011, έπρεπε να ήταν κατανοητό σε όλους ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε επικίνδυνο σημείο. Έπρεπε να ληφθούν μέτρα με εισηγήσεις ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Εξωτερικών όμως δεν άφησε τους εμπειρογνώμονες να έρθουν στην Κύπρο, επικαλούμενος πολιτικούς λόγους».
«Το ΓΕΕΦ και το ΥΠΑΜ εξέφρασαν ανησυχίες. Ο υπουργός Εξωτερικών όμως επικαλέστηκε πολιτικούς λόγους, με σκοπό τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης του φορτίου».
«Γνώριζαν οι αρμόδιοι υπουργοί και ο Πρόεδρος για την επικινδυνότητα; Η απάντηση μου είναι, χωρίς αμφιβολία, καταφατική. Res ipsa loquitur (το πράγμα μιλά από μόνο του)».

Οι διαβεβαιώσεις στον Άσαντ
«Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε διαβεβαιώσεις στον Πρόεδρο της Συρίας ότι το φορτίο θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι να μεταφερθεί στη Συρία ή το Ιράν. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεσμεύτηκε προς τον Πρόεδρο της Συρίας για να αποφύγει τις αντιδράσεις από τον Αραβικό Κόσμο σχετικά με την κατάσχεση του φορτίου. Λανθασμένα κατά την άποψή μου το έπραξε κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διότι το κράτος μπήκε σε μια πολιτική διπλωματίας, η οποία έφερε ως αποτέλεσμα να μην καταστραφεί ποτέ το φορτίο. Αυτοί είναι και οι πολιτικοί λόγοι που επικαλέστηκε ο Μάρκος Κυπριανού για μη καταστροφή του φορτίου».

Η επίκληση της άγνοιας από τον Πρόεδρο
«Η τοποθέτηση του Προέδρου για άγνοια είναι απαράδεκτη. Δημιουργεί θέμα εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο, αλλά και αξιοπιστίας του κράτους. Είναι αδικαιολόγητο να λέει ως δικαιολογία ότι οι συνεργάτες του δεν τον ενημέρωναν. Ο Πρόεδρος αποδίδει ευθύνες στους υπουργούς του. Ορθά το πράττει, αλλά έχει ευθύνες και ο ίδιος»!
«Κρίνω ότι ο Πρόεδρος έχει σοβαρότατη ευθύνη και όχι μόνο θεσμική, αλλά και προσωπική. Δεν χειρίστηκε ορθά το θέμα και έδειξε αμέλεια. Σοβαρότατο ολίσθημα... Δυστυχώς, με βάσει τα δεδομένα, και ο ΥΠΑΜ και ο ΥΠΕΞ έχουν θεσμικές και προσωπικές ευθύνες».



Και η φαιδρή συνέχεια ενός γελοίου ανθρωπάκου,
που ξεπέρασε και τον Τζέφρυ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Δεν παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι...


Κατηγορηματικά απορρίπτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ότι φέρει προσωπική ευθύνη για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου, εκφράζοντας τη θέση παράλληλα ότι δεν τεκμηριώνονται από τις μαρτυρίες τα συμπεράσματα του επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής Πόλυ Πολυβίου και ότι ο τελευταίος έχει υπερβεί τους όρους της εντολής του.
Σε εκτός κειμένου αναφορά του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια του καινούριου οικήματος του προσφυγικού σωματείου Α.Ε.Μ. Μόρφου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά ότι φέρει προσωπική ευθύνη για το συμβάν».
«Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι «αντίθετα, πολλά συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του - ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα- φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης».
«Χωρίς αμφιβολία μπορεί κάποιος με ασφάλεια να υποστηρίξει ότι ο κ. Πολυβίου έχει υπερβεί τους όρους της εντολής του, προβαίνοντας ακόμα και σε υποδείξεις για την εξωτερική πολιτική. «Δεν είναι δουλειά του κ. Πολυβίου να μας πει ποια θα είναι η εξωτερική και εσωτερική πολιτική», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ουδείς υπεράνω κριτικής» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας πως το πόρισμα επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του Προέδρου στον οποίο αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά την ευθύνη.
«Πουθενά δεν υπάρχει μαρτυρία, ότι τάχατες η απόφαση για την τοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί ήταν απόφαση του Προέδρου. Δεν υπάρχει μαρτυρία ότι ο Πρόεδρος γνώριζε την επικινδυνότητα» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και το ΑΚΕΛ, το κόμμα που τον στηρίζει κύρια στην Κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις που τον στηρίζουν θα μελετήσουν ενδελεχώς το πόρισμα. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
Η Κύπρος, τόνισε, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ηρεμία και ενότητα και ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη να τα διασφαλίσει και θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του.
Η παραίτηση, σημείωσε θα οδηγήσει σε αστάθεια και εντάσεις. «Θα παραμείνω όρθιος στις επάλξεις». Πρόσθεσε ότι «αναμένω και το πόρισμα της Aστυνομίας για τυχόν ποινικές ευθύνες η οποία θα δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το συμβάν».
Τότε, είπε, «ως Κυβέρνηση θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα».

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
04/10/2011 - 06:16

Ιωάν. Μεταξάς και Δ. Χριστόφιας
Σύγκριση Ιωάν. Μεταξά και Χριστόφια
από τον έγκριτο Κύπριο δημοσιογράφο της εφημερίδας "Σημερινή"
Λάζαρο Μαύρο

Τ Ο Υ Σ «επικίνδυνους βρυχηθμούς της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου» επισείει στην αρθρογραφία της η «Χαραυγή». Και με το επιχείρημα ότι «σε τούτες τις ώρες ο διχασμός και οι φανατισμοί είναι το καλύτερο δώρο και το λίπασμα για να ενισχύει τις απειλές της η Τουρκία», απαιτεί τη… συγκόλληση της «ενότητας» πάντων, υπό τον Χριστόφια, βεβαίως! Εκ πρώτης όψεως, εθνοπρεπέστατη ακούγεται αυτή η παρότρυνση του εντεταλμένου κομματικού οργάνου της κυβέρνησης μειοψηφίας. Έστω κι αν τις τελευταίες 61 μέρες, από τον Όλεθρο της 11ης Ιουλίου, η κυβέρνηση Χριστόφια κατέστη και λαομίσητη. Στην ιστορία μας οι Έλληνες, έναντι εισβολέων - κατακτητών, επιδείξαμε κάποτε κι εκπληκτικά αρραγή ενότητα: Μέχρι και υπό την ηγεσία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, με παρότρυνση ακόμα και του φυλακισμένου ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη. Επιτυγχάνοντας το παγκοσμίως φωτοβόλο ελληνικό μεγαλείο του Έπους του Σαράντα.
Υ Π Ε Ν Θ Υ Μ Η Σ Η της περίπτωσης του δικτάτορα Μεταξά ανοίγει το πολύ χρήσιμο κεφάλαιο της σύγκρισης δύο σημαντικών στοιχείων για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων βρυχηθμών των εισβολέων, ανάμεσα στους Μεταξά και Χριστόφια:
1. Ο μεν Μεταξάς εγκαίρως προπαρασκεύασε στρατιωτικά την Ελλάδα, ενδυνάμωσε την πολεμική της ισχύ και κατέστησε τον στρατό και λαό ικανό να νικήσει τους Ιταλούς φασίστες εισβολείς, ο δε Χριστόφιας αποδυνάμωσε μέχρι βαθμού οσονούπω διάλυσης τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, απαγορεύοντας από το πρώτο κιόλας έτος της προεδρίας του στην Εθνική Φρουρά ακόμα και την άσκηση «Νικηφόρος».
2. Ο μεν Μεταξάς, με το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, κέρδισε την εμπιστοσύνη σύμπαντος του λαού, ακόμα και των βασανισθέντων υπό του καθεστώτος του κομμουνιστών, ώστε να ηγείται του αγώνα κατά των εισβολέων, ο δε Χριστόφιας κατακρήμνισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού κατά πόσον έχει οποιεσδήποτε ικανότητες, όχι απλώς να γνωρίζει αν γειτνιάζει η μόνη ναυτική βάση της χώρας του με τον κύριο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του κράτους του, αλλά ικανότητες αντιμετώπισης των βρυχηθμών της Τουρκίας, ή την ελάχιστη επάρκεια να διευθύνει το κράτος και τον λαό σε αγώνα αντίστασης κατά των Τούρκων. Ούτε καν Εθνικό Συμβούλιο δεν συγκάλεσε έναντι των βρυχηθμών.
Ε Π Ε Ι Δ Η, λοιπόν, προέχει η ενότητα για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, εθνοπρεπέστερο και λαοπρεπέστερο είναι, αυθωρεί και παραχρήμα, να παραδώσει την προεδρία ο κ. Χριστόφιας σε κοινής εμπιστοσύνης άξιο, πρόθυμο, ικανό και λαοπρόβλητο ηγέτη.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑ 10.9.11
Είδατε μήπως να μπουν στον κόπο τα «συλλογικά όργανα» των κομμάτων μας να συνεδριάσουν εκτάκτως εν όψει της κλιμάκωσης των απειλών της Τουρκίας για να συσκεφθούν είτε κατά κόμμα, είτε, πολύ περισσότερο, διακομματικά, πώς άραγε θα πρέπει να αντιμετωπίσει η πατρίδα τις απειλές του πολεμικού στόλου της εκτραχυνόμενης βουλιμίας της Άγκυρας;
Λάζ. Α. Μαύρος


Δεν υπάρχουν σχόλια: