Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Αυτονομία Βορ. Ηπείρου


Εορτασμός του Αυτονομιακού Αγώνα
και της υπογραφής του "Πρωτοκόλλου της Κερκύρας"


Με κεντρικό σύνθημα την ενότητα των Βορειοηπειρωτών τελέσθηκαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου στο Δελβινάκι. Τις εκδηλώσεις εορτασμού της Αυτονομίας πρωτοκαθιέρωσε ο αοίδιμος Σεβαστιανός. Το Δελτίο Τύπου της Ι. Μ. Κονίτσης έχει ως εξής:

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Αριθ. Πρωτ. 49 ..........................................Εν Δελβινακίω τη 22α Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, Κυριακή, 22 Μαΐου 2011, πραγματοποιήθηκε στο ηρωϊκό Δελβινάκι η καθιερωμένη εκδήλωση για την Επέτειο του Αυτονομιακού Αγώνος της Βορείου Ηπείρου και για την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (Φεβρουάριο και Μάϊο αντίστοιχα), κατά το έτος 1914.

Ο ΠΑΣΥΒΑ, οι νέοι της ΣΦΕΒΑ, Βορειοηπειρώτες και λαός πολύς προσήλθε στο προσκλητήριο της Ιεράς Μητροπόλεως. Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εψάλη το Μνημόσυνο των πρωτεργατών της Αυτονομίας, καθώς και των κατά καιρούς αδίκω θανάτω θανατωθέντων Βορειοηπειρωτών και κατετέθη στέφανος στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ που βρίσκεται στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού. Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. ΑΝΔΡΕΟΥ και η ειρηνική πορεία μέχρι το ηρώον της κωμοπόλεως. Μετά το τρισάγιο και τον Εθνικό Ύμνο εγκρίθηκε δια βοής το ακόλουθο

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

« 1) Ζητούμε να μην επισκιασθή το εθνικό θέμα της Βορείου Ηπείρου από την οικονομική κρίση των τελευταίων καιρών.

2) Απαιτούμε να γίνη σαφής και δυναμική η πολιτική της Ελλάδος για το θέμα της Βορείου Ηπείρου. Να αποδοθή η εκκλησιαστική περιουσία και να κατοχυρωθούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.

3) Να ληφθή μέριμνα για το θέμα των «Τσάμηδων», που εποφθαλμιούν την Θεσπρωτία και αυτό να λήξη άπαξ δια παντός.

4) Οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί να αποβάλουν την αδιαφορία και να σπεύσουν να απογραφούν, όταν έλθη ο καιρός, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Να δηλώσουν Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

5) Να υπάρξη κινητοποίηση για τους Ελληνοβλάχους, οι οποίοι πρέπει να δηλώσουν Έλληνες και όχι απλώς «Βλάχοι» όπως επιδιώκουν οι Αλβανοί. Τέλος,

6) Απαιτούμε από τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς να μονοιάσουν και να ομονοήσουν, γιατί η διχόνοια είναι σύμβουλος κακός και ολέθριος. Ο Ελληνισμός έχει πληρώσει ακριβά τις κατά καιρούς διχόνοιες. Σ’ αυτήν την κρίσιμη ώρα προέχει η ενότητα και η σωτηρία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού».

"ΣΦΕΒΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια: