Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

Ακυρώνεται στην πράξη η Συνθήκη Σένγκεν

Υψώνονται και πάλι τα σύνορα στην Ευρώπη. Η Δανία φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα της Ζώνης Σένγκεν που επαναφέρει ελέγχους στα σύνορά της με τους γείτονές της.

Σπάει η Δανία τη Συνθήκη Σένγκεν
Επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους

Εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ 12/05/2011
Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πρόκειται να επαναφέρει «το συντομότερο δυνατό» τους συνοριακούς ελέγχους στους ταξιδιώτες που εισέρχονται από τη Γερμανία και τη Σουηδία, «παγώνοντας» και επίσημα την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν.

Οι έλεγχοι θα επανέλθουν στη μεθοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Γερμανία, καθώς και στα λιμάνια για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Σουηδία. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν τη γιγάντια γέφυρα Όρεσουντ, που ενώνει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε της Σουηδίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας εξήγησε ότι το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκληματικότητα στη μεθόριο. Σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση ελήφθη μετά από συμφωνία του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος Venstre με το ακροδεξιό Kόμμα του Δανέζικου Λαού (DF) της Πία Κιάρσγκαρντ.

Η απόφαση έρχεται ένα μόλις 24ωρο προτού πραγματοποιηθεί η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η πρόταση της Κομισιόν για άρση της Συνθήκης Σένγκεν, σε «εξαιρετικές περιστάσεις», πρόταση που κατατέθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να σταματήσει το κύμα Τυνήσιων μεταναστών από την Ιταλία.

Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=400167


Δεν υπάρχουν σχόλια: