Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ανεξάρτητη η Σκωτία;

Η βασιλική σημαία της Σκωτίας

Ο δρόμος για Ανεξαρτησία της Σκωτίας άνοιξε: Αυτοδύναμη κυβέρνηση σχηματίζουν οι Εθνικιστές

Αποδελτιώθηκε στον «Εμπροσθοφύλακα» στις 07 Μαίου 2011

"Τα Νέα online"
«Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
υπόσχεται η νέα τοπική κυβέρνηση»
07 Μαΐου 2011
Στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης προχωρά ο θριαμβευτής των τοπικών εκλογών στη Σκωτία και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος (SNP) Άλεξ Σάλμοντ. Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι προς το τέλος της θητείας του (το 2015) θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή μη της Σκωτίας.

Το Εθνικό Κόμμα πέτυχε ιστορική νίκη στις εκλογές της Πέμπτης, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή (Χόλιρουντ). Επί συνόλου 129 εδρών, το SNP κέρδισε 69 έδρες, οι Εργατικοί 37, οι Συντηρητικοί 15, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 5 και τα υπόλοιπα κόμματα 3 έδρες (Σημ. ΔΕΕ: 2 οι Πράσινοι και μία ένας ανεξάρτητος βουλευτής). Ο αριθμός των εδρών επιτρέπει στο κυβερνών κόμμα να διοργανώσει το σχετικό δημοψήφισμα.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από το Εδιμβούργο, ο Σάλμοντ δεσμεύθηκε να εργαστεί για το καλό όλων των Σκωτσέζων: «θα κυβερνήσω για λογαριασμό όλων όσοι ονειρεύονται ότι μπορούμε να ζήσουμε σε μια καλύτερη Σκωτία».
Υπενθυμίζεται ότι ο Σάλμοντ κυβερνούσε ήδη τη Σκωτία σε συνεργασία με τους Εργατικούς. Αυτή τη φορά όμως κατάφερε να αποσπάσει αρκετές από τις έδρες τους, ενώ εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τη γενικότερη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος έναντι της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Η εθνική σημαία της Σκωτίας
(Ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα)

"Φιλελεύθερος"
«Ιστορική Νίκη: Αυτοδύναμη κυβέρνηση
σχηματίζει το Εθνικό Κόμμα στη Σκωτία»
07 Μαΐου 2011

Ιστορική από κάθε άποψη είναι η νίκη που πέτυχαν οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές (SNP) στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία. Το κόμμα του χαρισματικού Αλεξ Σάλμοντ σχεδόν διπλασίασε τις έδρες του στην τοπική Βουλή (Χόλιρουντ) και σχηματίζει για πρώτη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση, το SNP έχει πλέον 65 έδρες (επί συνόλου 129), έναντι 29 για τους Εργατικούς (-9), 9 έδρες για τους Συντηρητικούς (-5), τέσσερις έδρες για τους Φιλελεύθερους (-13) και 1 για τους Πράσινους (Σημ. ΔΕΕ: Τελικώς, όπως προαναφέραμε οι Πράσινοι πήραν 2 έδρες).
Είναι χαρακτηριστικό ότι το SNP πέτυχε την απόλυτη ανατροπή, αφού οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν ποσοστό έως και 10% χαμηλότερα από τους Εργατικούς. Τελικά καταφέρνουν να συγκεντρώσουν περίπου το 45% των ψήφων και διατηρούν σοβαρές πιθανότητες να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση στη Σκωτία. Υπενθυμίζεται ότι ο Σάλμοντ ηγείται της τοπικής κυβέρνησης (first minister) ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με τους Εργατικούς.

Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/8822

4 σχόλια:

sapphire είπε...

Πάντως απ'ότι μου λένε φίλοι Σκώτοι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τόση προθυμία για ανεξαρτησία στον γενικό πληθυσμό και ειδικά στους λεγόμενους "lowlandres" ("πεδινοί") αντίθετα με τους "highlanders" ("ορεινοί") που φαίνεται να τάσσονται αρκετά περισσότερο υπέρ.Τώρα το ότι βγήκε το κόμμα που θέλει την ανεξαρτησία (τουλάχιστον έτσι λέει...μπορεί μετά να πει κάτι του τύπου "ας είμαστε ρεαλιστές,δεν γίνεται τώρα,ας επιδιώξουμε κάτι πιο εφικτό" όπως τόσοι και τόσοι είπαν σε διάφορες περιπτώσεις) είναι σαφώς μια ένδειξη αλλά μέχρι να πραγματοποιηθεί πρέπει να περιμένουμε,που αν πραγματοποιηθεί πάντως θα είναι κάτι πολύ σημαντικό αφού θα είναι η διάλυση του ΗΒ (που για να πω την αλήθεια θα το 'θελα έστω μόνο για την διάλυσή του,αν και πάλι οι Άγγλοι θα βρουν τρόπο να μην έχουν καμία σοβαρή συνέπεια...)
Εξάλλου,πρόκειται για μια πανέμορφη χώρα (με διαφορετική βέβαια ομορφιά σε σχέση με τα δικά μας δεδομένα) που στο παρελθόν φημιζόταν για τον φιλελληνισμό της.
Βέβαια και στο Βέλγιο,που οι συνιστώσες εθνότητες έχουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές σε σχέση με τους Βρετανούς,σχηματίστηκε κυβέρνηση του εθνικιστικού Φλαμανδικού κόμματος αλλά τελικά (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) δεν είδαμε τίποτα θεαματικό,όπως και στην Καταλωνία.Φαίνεται μάλλον πως οι εθνοτικές διαφορές πλέον αρχίζουν να μη σημαίνουν και πολλά για το σύγχρονο δυτικό κόσμο σε σχέση με άλλους παράγοντες όπως η ευημερία και η σταθερότητα (που να τρέχουμε τώρα για ανεξαρτησίες κτλ...που δεν ξέρουμε και τι θα μας φέρουν),αυτοί που θέλουν ανεξαρτησίες μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πρώτα απ'όλα οικονομικά επιχειρήματα για να πείσουν τον κόσμο,και αν δούμε τα προγράμματά τους αυτό ήδη κάνουν.
Κατά την άποψή μου,την διάσπαση ενός κράτους μόνο η εμφανής εθνοτική διαφορά δικαιολογεί!Αν ήταν να διασπαστούμε σε χίλια μικρά,ανίσχυρα και εύκολα ελεγχόμενα κομμάτια με ψευδαίσθηση ανεξαρτησίας,τότε δεν θα αργήσει η εποχή της νέας φεουδαρχίας,που αυτή τη φορά οι φεουδάρχες δεν θα είναι εκπρόσωποι του Θεού όπως λέγαν παλιά αλλά του νέου "Θεού" του χρήματος όπως γίνεται σήμερα.Και αυτό επιδιώκουν πολλές δυνάμεις που θέλουν να διασπάσουν τα μεγάλα κράτη ώστε να ελέγχουν τα κομματάκια καλύτερα...και ειδικά σε ευαίσθητες,όπως η δική μας,περιοχές!

Βιβλιόφιλος είπε...

Εξαιρετικά εύστοχες οι παρατηρήσεις σου με το οποίες συμφωνώ απολύτως, αν και έχω μια γενικότερη άποψη για το θέμα. Θα επιθυμούσα μια ανεξάρτητη Σκωτία, μήπως και μειωθεί η ισχύς της αγγλοσαξωνικής ιθύνουσας ομάδας, αλλά έχω και εγώ την επιφύλαξη που και εσύ διατύπωσες. Την θέλω όμως κυρίως ως επιβεβαίωση του γεγονότος ότι τα έθνη δημιουργούν κράτη και όχι το αντίστροφο, όπως επιδιώκουν να μας πείσουν κάποιοι μεταμοντέρνοι "ιστορικοί", αγαπητέ sapphire.

sapphire είπε...

ακριβώς αυτή είναι και η δική μου επιθυμία αλλά κάτι μου λέει πως και να γίνει οι Άγγλοι θα βρουν τρόπο να μην έχουν επιπτώσεις...τίποτα συμβάσεις για τα πετρέλαια της Βόρειας θάλασσας (που θα ανήκουν στην Σκωτία σε περίπτωση ανεξαρτησίας...),τίποτα οικονομική κατάκτηση,κάτι θα βρουν,τόσα χρόνια αποικιοκρατικής εμπειρίας άλλωστε έχουν!

Βιβλιόφιλος είπε...

Αγαπητέ Sapphire αν και δεν θέλω να πιστέψω αυτήν την εκδοχή, δυστυχώς αυτό που περιγράφεις είναι μια πικρή αλήθεια...