Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η Διεθνής ειδησεογραφία στα …αρχαία ελληνικά! (1)

(δεξί κλικ επάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)


Ναι, είναι γεγονός. Ο Καταλανός καθηγητής κλασσικής φιλολογίας Joan (= Ιωάννης, στα ισπανικά Juan = Χουάν) Coderch-i-Sancho δημιούργησε την ιστοσελίδα “Akropolis World News” (http://www.akwn.net/) στην οποία ειδήσεις από την Διεθνή επικαιρότητα παρουσιάζονται στα αρχαία ελληνικά! Στην πρώτη περίοδο λειτουργίας της ιστοσελίδας (2003-2007) υπήρχε ανανέωση και ενημέρωση κάθε 2-3 μέρες. Από το 2007 μέχρι σήμερα, λόγω πολλών υποχρεώσεών του, η ενημέρωση της ιστοσελίδας γίνεται σε αραιότερα διαστήματα.
Ο Joan Coderch-i-Sancho αποφοίτησε το 1985 από την Σχολή Κλασσικής Φιλολογίας (5ετούς φοίτησης) του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Το 1986 πήρε Μάστερ στα αρχαία ελληνικά (Ομηρικές Σπουδές) από το Πανεπιστήμιο του Σέφφηλντ (Sheffield) στην Βρετανία.
Το 1991 πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης με την εργασία του «Παράδοση και προσωπική συνεισφορά (συμβολή) στον Απολλώνιο τον Ρόδιο».
Σήμερα είναι εγκατεστημένος στην Σκωτία, όπου διδάσκει στο γνωστό Κολλέγιο «Άγ. Ανδρέας» (St. Andrews, Scotland).
Στις ειδήσεις που έχω αναρτήσει, η πρώτη αναφέρεται στις συζητήσεις που γίνονται στο Βατικανό για πώληση ναών που παραμένουν σε αχρησία ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την συντήρηση των λειτουργούντων ναών, στην δεύτερη η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να θανατώσει 6.000 καμήλες που είχαν εισαχθεί παλαιότερα στην ήπειρο και σήμερα δημιουργούν προβλήματα λόγω της ανομβρίας και η τρίτη είδηση αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση σε τραίνο στην Ρωσσία.
Μια επίσκεψη στην εν λόγω ιστοσελίδα είμαι βέβαιος ότι θα σας εντυπωσιάσει.


Δ.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: