Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Τσάμηδες διαδήλωσαν εναντίον Παπούλια


Προκλητική παρουσία Τσάμηδων 
κατά την επίσκεψη Παπούλια 
στην Αλβανία

Σε κλοιό διαδηλωτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
Η αστυνομία τους απέτρεψε…

Με ανοικτά πολλά θέματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Υποστηρικτές του κόμματος PDIU, που είναι το κόμμα των «τσάμηδων», πραγματοποίησαν συγκέντρωση ζητώντας από τον «αξιότιμο Έλληνα πρόεδρο», όπως τόνισαν, να συμβάλει στην επίλυση του λεγόμενου «τσάμικου».

Οι διοργανωτές είχαν προαναγγείλει τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά η αστυνομία δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο και οι συγκεντρωμένοι οπαδοί του PDIU μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο.

Η προκλητική στάση των Τσάμηδων, δεν βοηθά στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και να δρομολογήσουν λύσεις στα ανοικτά θέματα.

Ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι. Οι δύο πρόεδροι θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Βουλής Ιλίρ Μέτα και θα συμμετάσχει σε ελληνο-αλβανικό φόρουμ για οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα.

Αύριο, ο κ. Παπούλιας θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο των Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα και μετά θα μεταβεί με ελικόπτερο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κλεισούρα, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο κοιμητήριο των πεσόντων του έπους του ΄40. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο και περιοχές, όπου ζει η ελληνική μειονότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας, βρίσκονται σε δύσκολη καμπή, με αφορμή τα ανοικτά θέματα της υφαλοκρηπίδας, των ΑΟΖ και των ιδιοκτησιών των τσάμηδων.

Η κυβέρνηση κατέβαλε πολλές προσπάθειες να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ενώ το καλοκαίρι ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια κίνηση καλής θέλησης, κάλεσε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να κάνει διακοπές στην Ελλάδα.

Ακολούθησαν μια σειρά διπλωματικών επαφών, που κατέληξαν στην επίσημη επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αλβανία.

http://exedra.gr/politiki-menu/item/21300-proklitiki-parousia-tsamidon-kata-tin-episimi-episkepsi-tou-karolou-papoylia-stin-alvania


Δεν υπάρχουν σχόλια: