Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΑΘΩΟ ΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ


ΑΘΩΟ ΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" 
ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ

Oργισμένος ο πρόεδρος του δικαστηρίου, τόνισε σε έντονο ύφος στη φιλοσκοπιανή ενάγουσα, πως : «η Μακεδονική» γλώσσα δεν είναι διαφορετική από την ελληνική».

Αθώοι κρίθηκαν την Τετάρτη 20/11/2013 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Έδεσσας, οι εκδότες και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», Θέμος Αναστασιάδης, Αναστάσιος Καραμήτσος και Παναγιώτης Σαββίδης αντίστοιχα, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους, η εκπρόσωπος των Σκοπιανών των ΗΠΑ στην …Ελλάδα Ευγενία Νατσουλίδου, για δημοσίευμα του περασμένου Δεκεμβρίου, που αποκάλυπτε πως το ΣΔΟΕ ξεκίνησε ελέγχους σε εμβάσματα που λαμβάνουν οι φιλοσκοπιανοί από το εξωτερικό («Το ΣΔΟΕ ξεσκεπάζει τους Σκοπιανούς πράκτορες»). 

Στην απόφαση της η έδρα, αναγνώρισε το «δικαιολογημένο ενδιαφέρον» του δημοσιογράφου για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και πως ο Τύπος «έχει καθήκον να ενημερώνει το κοινό για υποθέσεις και θέματα που έχουν δημόσιο ενδιαφέρον και αντίστοιχα το κοινό έχει δικαίωμα να ενημερώνεται για ζητήματα και υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος» σύμφωνα και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ανέπτυξε η υπεράσπιση.


Η ενάγουσα Ευγενία Νατσουλίδου, εμφανίστηκε προκλητική ενώπιον της έδρας, υποστηρίζοντας πως η ΜΚΟ της οποίας είναι πρόεδρος, της «Μορφωτικής Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας», ασχολείται με την υπεράσπιση και την προώθηση της «εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» των Μακεδόνων που όμως δεν είναι Έλληνες αλλά «Μακεντόνετς», δηλαδή Σκοπιανοί. Οι ισχυρισμοί της περί «μακεδονικού» έθνους και «μακεδονικής» γλώσσας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου, η οποία της τόνισε σε έντονο ύφος πως : «η Μακεδονική» γλώσσα δεν είναι διαφορετική από την ελληνική».,

Αίσθηση προκάλεσε και η παραδοχή της προέδρου της «Μορφωτικής Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας», πως λαμβάνει «εμβάσματα» μέσω τραπέζης από το εξωτερικό και από την «U.M.D.» που την όρισε και εκπρόσωπο της στην Ελλάδα.

Η Ευγενία Νατσουλίδου, που προφανώς αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών Αρχών να πραγματοποιούν νόμιμο έλεγχο σε κάθε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, είχε καταθέσει μήνυση κατά του ΘΕΜΑτος για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά και για το γεγονός πως στο ρεπορτάζ αποκαλείται (φιλο)Σκοπιανή και όχι «Εθνικά Μακεδόνισσα».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνέντευξη τύπου στα Σκόπια, ο πρόεδρος της «U.M.D.» Μέτο Κολόσκι, αναφέρθηκε στο επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας ΘΕΜΑ, χαρακτηρίζοντας τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Σαββίδη «μέλος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής». Στην ίδια συνέντευξη, η Ευγενία Νατσουλίδου, περιέγραψε τις απειλές κατά της ζωής και τον στόχο των ελληνικών Αρχών, να «εξαντλήσουν» οικονομικά τους «Μακεδόνες» σέρνοντας τους στα δικαστήρια.

«Εργαζόμαστε ώστε η κυρία Νατσουλίδου να παρουσιάσει στη διεθνή κοινότητα την κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε να λάβει περισσότερη υποστήριξη από τους διεθνείς οργανισμούς για τα δικαιώματα των «Μακεδόνων» στη Μακεδονία του Αιγαίου και σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε τότε ο Κολόσκι».

Πάντως, όπως αναφέρει σε σχόλιο του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο δημοσιογράγος Παναγιώτης Σαββίδης «Εάν τα στελέχη της λεγόμενης United "Macedonian" Diaspora διαβάσουν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά απ' όσα κατέθεσε στη σημερινή δίκη η "πρέσβειρα" τους στην Ελλάδα, μάλλον δεν θα είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την επιλογή τους».

Από την πλευρά της Ευγενίας Νατσουλίδου, δεν υπήρξε κάποια επίσημο σχόλιο για την αθώωση της εφημερίδας, παρά μόνο επίσης ένα σχόλιο στο προσωπικό της προφίλ στο facebook. «Μια από τα ίδια! Σήμερα αθωώθηκαν στο δικαστήριο της Έδεσσας το «Πρώτο Θέμα» και ο δημοσιογράφος Π.Σαββιδης, με ένα σκεπτικό που με έκανε να νιώσω ότι ζω στην εποχή του Μεταξά! «Στην Ελλάδα, Μακεδόνες δεν υπάρχουν, μακεδονική γλώσσα δεν υπάρχει, παρά μόνο Σκοπιανοί πράκτορες», συμπλήρωσε με καημό η Ευγενία Νατσουλίδου...





Δεν υπάρχουν σχόλια: