Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Μας "άφησε χρόνους" ο εμπνευστής της Μαύρης Αθηνάς, Μάρτιν Μπέρναλ...


Μας "άφησε χρόνους" ο εμπνευστής 
της "Μαύρης Αθηνάς", Μάρτιν Μπέρναλ...


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο περιοδικό «Αρχαιολογία» ότι απεβίωσε στις 9 Ιουνίου 2013 στο σπίτι του στο Καίημπριτζ της Αγγλίας ο Αγγλοεβραίος Μάρτιν Μπέρναλ, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ, εμπνευστής της διαβόητης θεωρίας περί "Μαύρης Αθηνάς", σύμφωνα με την οποία ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός δημιουργήθηκε από Αιγύπτιους νέγρους και Σημίτες της Φοινίκης!

Οι θεωρίες του εκλιπόντος στηρίχθηκαν στην ανιστόρητη και εντελώς αναξιόπιστη υπόθεση του "Αφροκεντρισμού".

Ο Αφροκεντρισμός είναι ένα ψευδο-ιστορικό πολιτικό κίνημα που εσφαλμένα ισχυρίζεται ότι οι Αφρο-Αμερικανοί θα πρέπει να αναζητήσουν τις ρίζες τους πίσω στην Αρχαία Αίγυπτο επειδή είχε κυριαρχηθεί από μια φυλή μαύρων αφρικανών. Μερικοί από τους άλλους ισχυρισμούς του Αφροκεντρισμού είναι: οι Αρχαίοι Έλληνες έκλεψαν τα κυριότερα πολιτιστικά επιτεύγματα τους από τους μαύρους Αιγυπτίους, ο Ιησούς, ο Σωκράτης και η Κλεοπάτρα, μεταξύ άλλων, ήταν μαύροι και ότι οι Εβραίοι δημιούργησαν το σκλαβοπάζαρο των μαύρων Αφρικανών.
Ο κύριος και διακηρυγμένος σκοπός του Αφροκεντρισμού είναι να ενθαρρύνει τον μαύρο εθνικισμό και την εθνική υπερηφάνεια σαν ψυχολογικό όπλο ενάντια στις καταστροφικές και εξουθενωτικές επιδράσεις του απανταχού ρατσισμού.


Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ιστορίας Κλάρενς Ε. Γουώκερ  [Clarence E. Walker: Αφρο-Αμερικανός ιστορικός που διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Νταίηβις (University of California, Davis)]:

Ο αφροκεντρισμός είναι ένα"ρατσιστικό, αντιδραστικό και βασικά παρηγορητικό ιδεολόγημα και στην ουσία είναι ο ευρωκεντρισμός με μαύρο πρόσωπο" ("a mythology that is racist, reactionary, essentially therapeutic and is eurocentrism in black face."). Προτείνει ότι τίποτα το σημαντικό δεν έχει γίνει στην μαύρη ιστορία από την εποχή των Φαραώ οπότε και ευτελίζει την ιστορία των μαύρων Αμερικανών. Ο αφροκεντρισμός δίνει έμφαση στην Αίγυπτο και αυτό είναι, για να το πούμε ωμά, παράλογο.

Ο Καθηγητής Γουώκερ είναι συγγραφέας (μεταξύ άλλων) και του βιβλίου "Δεν μπορούμε πάλι να επιστρέψουμε στην πατρίδα: Επιχείρημα γύρω από τον Αφροκεντρισμό"



Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τα ιδεολογήματα αυτά, υπάρχει το σχετικό αφιέρωμα «Αφροκεντρισμός και "Μαύρη Αθηνά"» εδώ:


ΔΕΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: