Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Η τουρκική έγινε επίσημη γλώσσα στο Κοσσυφοπέδιο


Η τουρκική έγινε επίσημη γλώσσα
στο Κοσσυφοπέδιο (Κοσόβα)


Πρίστινα
Ψηφίστηκε ο νόμος που προβλέπει ότι η επίσημη αλληλογραφία του Κοσσυφοπεδίου γίνεται εκτός από την αλβανική και τη σερβική, και στην τουρκική γλώσσα. Έτσι, καθιερώνεται ως επίσημη γλώσσα του Κοσσυφοπεδίου η τουρκική.
Ο αντιδήμαρχος της πόλης Πρίζρεν, Ορχάν Λοπάρ, ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής, χαιρέτισε την είδηση λέγοντας ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τους Τούρκους που τους καθιστά ένα σεβαστό μέρος της κοινωνίας.
 
Μάλιστα, στο έμβλημα του Πρίζρεν (στην παραπάπανω εικόνα) όπου υπάρχει η ένδειξη ‘1878’, που δηλώνει το έτος κατά το οποίο έγινε εξέγερση κατά των Οθωμανών στην περιοχή του Πρίζρεν, αλλά επειδή αυτό, προσβάλει την τουρκική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, αποφασίστηκε να αφαιρεθεί. Ο Ορχάν Λοπάρ, τόνισε ότι αυτός και οι συνεργάτες του πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια αφαίρεσης της ημερομηνίας αυτής από τον θυρεό της πόλης.
Είπε, ακόμη, ότι τώρα οι Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου αισθάνονται υπερήφανοι για την υπεράσπιση του οθωμανικού παρελθόντος της περιοχής αυτής.

http://www.echedoros-a.gr/2012/01/blog-post_3368.html

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα και Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: