Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Άκυρη η «ενδιάμεση συμφωνία» Ελλάδας - Σκοπίων


Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τους υπεύθυνους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που χειρίστηκαν το θέμα της διαβόητης "ενδιάμεσης" συμφωνίας μεταξύ ελληνικής και σκοπιανής κυβέρνησης, πάνω στην οποία στηρίχθηκε νομικά η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης εις βάρος μας (βλ. εδώ http://hellenicinterest.blogspot.com/2011/12/blog-post_12.html και εδώ http://hellenicinterest.blogspot.com/2011/12/2.html για δύο διαφορετικές εκτιμήσεις). Το άρθρο που ακολουθεί εντείνει τους προβληματισμούς για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποια παιχνίδια παίζονται πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού.
ΔΕΕ

Άκυρη η «ενδιάμεση συμφωνία» Ελλάδας - Σκοπίων
Δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή

Με αφορμή το σκοπιανό πρόβλημα, πολύς θόρυβος γίνεται για την «ενδιάμεση συμφωνία», που υπέγραψαν οι δύο αντίδικες πλευρές το 1995, με σκοπό να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Κανένας, όμως, δεν διερωτήθηκε αν αυτή η συμφωνία είναι έγκυρη ή όχι.
Πρώτα πρώτα ας δούμε τι αναφέρει σχετικά η παράγραφος 2, του άρθρου 36, του ισχύοντος Συντάγματος: «Οι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις, για τις οποίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο και οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο, που τις κυρώνει».
Έτσι η «ενδιάμεση συμφωνία» Ελλάδας - Σκοπίων, η οποία βασικά είναι μια συνθήκη οικονομικής συνεργασίας και όχι μόνο ανάμεσα σε δύο συμβαλλόμενα κράτη, για να είναι έγκυρη και να ισχύει πρέπει η Βουλή να την επικυρώσει με έναν τυπικό νόμο, που στη συνέχεια πρέπει να δημοσιευθεί σε φύλλο της Εφημερίδος της Κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε από τη Βουλή, είτε από αδιαφορία είτε από «ξεχασιά» ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Συνεπώς η «ενδιάμεση συμφωνία» Ελλάδας - Σκοπίων, εφόσον δεν έχει επικυρωθεί με τυπικό νόμο από τη Βουλή, σύμφωνα με το υπ' αριθμ.: 1386/31.3.2010 έγγραφο του (*) προέδρου της Βουλής (που κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τύπου Ελλάδας Γ. Καραβία) είναι άκυρη και δεν ισχύει και εφόσον δεν ισχύει κανένας δεν μπορεί να την επικαλεστεί είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό της χώρας, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να προβάλει το βέτο της απέναντι στα Σκόπια, χωρίς καμία νομική δέσμευση απέναντί τους, μια και η «ενδιάμεση συμφωνία» είναι παντελώς άκυρη και «ανύπαρκτη», σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Φώτης Κανελλόπουλος
Δικηγόρος

(*) Στο έγγραφο της Βουλής σημειώνονται τα εξής:
«Σε απάντηση τού από 29.3.2010 εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούμε στην υπηρεσία μας και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών η ''ενδιάμεση συμφωνία'' ΕΛΛΑΔΟΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ του έτους 1995, δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: