Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ευρασιατική Οικονομική Ένωση


Αρχή της «Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης»

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ υπέγραψαν χτες στο Κρεμλίνο έγγραφα και συμφωνίες για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, μιας ένωσης που θα έχει ως σκοπό την προώθηση των ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων σε μια περίοδο που εντείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις.

Τα ντοκουμέντα που υπέγραψαν ήταν η «Διακήρυξη για την Ευρασιατική Οικονομική Ολοκλήρωση», «Συμφωνία της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής» και οι «Κανονισμοί της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής» που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Γενάρη του 2012 και αφορά μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, κεφαλαίου και εργατικής δύναμης. Οι τρεις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες έχουν ήδη δημιουργήσει μια Τελωνειακή Ενωση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως η πρωτοβουλία αυτή προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στα γειτονικά κράτη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η διεύρυνση της πολύπλευρης συνεργασίας στηρίζεται πάνω σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση». Πρόσθεσε πως η δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έχει συνολικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν που ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος υποστήριξε πως η νέα οικονομική ένωση δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς όλα τα κράτη που συνενώνονται έχουν οικονομίες του ίδιου επιπέδου.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Οκτώβρη ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ιζβέστια» είχε εκφράσει την πρόθεση να δημιουργήσει την «Ευρασιατική Ενωση» που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και της δυναμικά αναπτυσσόμενης περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού, με στόχο την ύπαρξη ενός στενότερου συντονισμού στην οικονομική και νομισματική πολιτική.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν άλλο ένα εγχείρημα ώστε η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία να εδραιώσει ακόμα παραπέρα την επιρροή της στην περιοχή, ενώ ήδη έχει αναπτύξει σχέσεις με γερμανικά μονοπώλια και με την Κίνα, αναδεικνύοντας τους ανταγωνισμούς, αλλά και τις συμμαχίες που συνεχώς αναδιαμορφώνονται. Στα πλαίσια αυτών εντάσσεται και η συμμετοχή της Ρωσίας σε συμμαχίες και συμφωνίες με άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ όπως είναι ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που έχει συγκροτήσει μαζί με Αρμενία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, ο «Οργανισμός για τη Συνεργασία της Σαγκάης» που συμμετέχει και με άλλες αναδυόμενες καπιταλιστικές χώρες ανάμεσά τους και η Κίνα, ή με την Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, στη λεγόμενη BRICS, καθώς και στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» κ.ά.

http://www.ellada-russia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: