Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Συρία-Κύπρος


Μου έγραψε κάποιος, σχολιάζοντας την προηγούμενη ανάρτηση: "Οι Άραβες είναι φίλοι των Ελλήνων κι όχι των ηγετών τους που τα έκαναν πλακάκια με το Ισραήλ που είναι εχθρός των Αράβων". Μένω άφωνος πραγματικά σε κάτι τέτοιες λογικές. Η Συρία πρόκειται να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα της Κύπρου (διαβάστε παρακάτω). Αυτό βλάπτει τον ελληνισμό σε μόνιμη βάση και όχι τον όποιον ηγέτη έχει η Ελλάδα, ο οποίος μπορεί να μη του καίγεται καρφί κιόλας! Στις διεθνείς σχέσεις, δυστυχώς, υπάρχει μόνον το εθνικό συμφέρον κάθε χώρας. Ας μη ξεχνάμε ότι ακόμα και Μαρξιστικές-Λενινιστικές κυβερνήσεις, που προπαγάνδιζαν με το κιλό τα περί ειρήνης και αδελφότητας των λαών, έφθασαν σε ένοπλες συγκρούσεις για μερικά μέτρα γης! Ας θυμηθούμε τα επεισόδια ΕΣΣΔ-Κίνας στον ποταμό Ουσσούρι, τις συγκρούσεις Κίνας-Β.Βιετνάμ και πάει λέγοντας.
Εμείς οι νεοέλληνες, ρομαντικοί και αφελείς μέχρι ανοησίας, είμαστε πρόθυμοι πάντα να υποστηρίξουμε τους υποτιθέμενους φίλους μας, χωρίς ποτέ να απαιτούμε να κάνουν το ίδιο για εμάς. Ρωτάω λοιπόν: Ο φίλος λαός της Συρίας πόσες διαδηλώσεις και πόσες κινητοποιήσεις έκανε εναντίον της κυβέρνησής του όταν έκανε ενέργειες εναντίον των ελληνικών συμφερόντων; Μηδέν, ζήρο, νουλ!
Ή μήπως δεν είναι έτσι και θα κατηγορηθώ ως φιλοϊσραηλινός;
ΔΕΕ

«Ψυχρολουσία στη Δαμασκό»
(Από την κυπριακή εφημερίδα "Αλήθεια" - 02 Σεπτεμβρίου 2009)
Παναγιώτης Τσαγγάρης

Οι Τούρκοι στην Τουρκία και στα κατεχόμενα, πανηγυρίζουν για την ψυχρολουσία που επεφύλαξε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, στον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια. Όχι μόνο δεν έδωσε τέλος στην ατμοπλοϊκή σύνδεση Αμμοχώστου - Λαττάκειας και στην αναγνώριση των τουρκοκυπριακών «διαβατηρίων» από τις συριακές Αρχές, αλλά και επί του κυπριακού ήταν απογοητευτικός. Αντιπαραβάλλοντας την Κύπρο με τον Λίβανο, θύμισε πως στο Λίβανο «υπάρχει μόνο μια κυβέρνηση» και μιλώντας για τη «Βόρεια Κύπρο», σημείωσε πως δεν επιθυμούσε να αναφερθεί στις «τουρκοκυπριακές σχέσεις». Τόσο το ΡΙΚ όσο και το ΚΥΠΕ, δεν μετέδωσαν αυτές τις δηλώσεις του Σύρου προέδρου. Ιδού η στήριξη της Συρίας: «Δεν θα απαντήσω» δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος, σε ερώτηση αν πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο
Άκρως απογοητευτικά κρίνονται τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στη Συρία. Αυτό καταδεικνύεται από την υποβάθμιση του θέματος της απευθείας σύνδεσης Συρίας - «ΤΔΒΚ», αλλά κυρίως από μια δήλωση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, αναφορικά με το κυπριακό και η οποία δεν μεταδόθηκε από τα κυπριακά ΜΜΕ, αλλά είναι καταγεγραμμένη αυτολεξεί στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA - Syrian Arab News Agency - το αντίστοιχο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων - ΚΥΠΕ). Η «Αλήθεια» παρουσιάζει σήμερα αυτήν τη δήλωση του Σύρου προέδρου, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για τους «πανηγυρισμούς» των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για «χαστούκι της Συρίας στους Ε/κ» και παράλληλα το θέμα παρουσιάζεται μετά από συνομιλία μας με διπλωματική πηγή, η οποία ανέλυσε στην «Α» τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στη Συρία, βάσει των δημόσιων δηλώσεων και τοποθετήσεων που έγιναν, αλλά και της έννοιας αυτών χωρίς τη διπλωματική «επικάλυψη» που είθισται να χρησιμοποιείται σε επίσημες δηλώσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια συναντήσεων υψηλού επιπέδου.

Τα καυτά θέματα
Τα καυτά θέματα που απασχολούν Κύπρο και Συρία είναι, πρώτον η ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Συρίας και «ΤΔΒΚ», που πραγματοποιείται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο - Λαττάκεια και αντιστρόφως. Δεύτερον, η απόφαση της Συρίας να δέχεται για τελωνειακό έλεγχο την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου εκδομένα από την «ΤΔΒΚ», ως απόρροια της συμφωνίας των κατεχομένων με τη Συρία για διεξαγωγή απευθείας δρομολογίων μεταξύ των δύο. Τρίτον το κυπριακό, για το οποίο η μη δημοσιοποιημένη στην Κύπρο δήλωση του Σύρου προέδρου, θεωρείται καταπέλτης.

Δρομολόγια
Αναφορικά με τα δρομολόγια πλοίων μεταξύ κατεχόμενης Αμμοχώστου - Λαττάκειας, ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Σύρος ομόλογός του, αποφάσισαν να παραπέμψουν το θέμα σε τεχνική επιτροπή. «Έχουμε αποφασίσει να γίνει διάλογος μεταξύ των αρμοδίων από τις δύο πλευρές, για να λυθεί αυτό το θέμα σε τεχνικό επίπεδο και όχι σε πολιτικό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σύρος πρόεδρος επί του προκειμένου. Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, αυτή η δήλωση από πλευράς Συρίας φανερώνει τη μη πολιτική βούληση της Συρίας να επιλύσει το θέμα. «Σε μια χώρα όπου τα πάντα είναι κρατικοποιημένα, δεν είναι δυνατόν ο Σύρος πρόεδρος να κάνει λόγο για τεχνικά ζητήματα, παραπέμποντας ουσιαστικά περί ιδιωτικών πρωτοβουλιών», σημείωσε συγκεκριμένα η ίδια πηγή. Ειδικά σε καθεστώτα του τύπου της Συρίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, «όταν ο Πρώτος θέλει κάτι, διατάζει και γίνεται».

Τα «διαβατήρια»
Πέραν των δρομολογίων, πιο καυτό θεωρείται το θέμα της αναγνώρισης ταξιδιωτικών εγγράφων και «ταυτοτήτων» της «ΤΔΒΚ» από πλευράς Συρίας. «Αν τα δρομολόγια είναι τεχνικό και όχι πολιτικό θέμα, το θέμα αναγνώρισης, γιατί περί αυτού πρόκειται, των εγγράφων των κατεχομένων από πλευράς Συρίας, είναι και αυτό τεχνικό;», διερωτήθηκε η διπλωματική πηγή. Αν η Συρία ήθελε πραγματικά να επιδείξει την καλή της πρόθεση, πρόσθεσε, «γιατί ως πρώτο βήμα δεν ανακοίνωσε για παράδειγμα την ακύρωση αυτής της απόφασης; Εδώ πρόκειται κατ’ αποκλειστικότητα για πολιτικό ζήτημα και ο πρόεδρος Άσαντ μπορούσε αμέσως να το αποφασίσει».

Το κυπριακό
Αναφορικά με το θέμα του κυπριακού, παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του Σύρου προέδρου, η οποία θεωρήθηκε «ανύπαρκτη» από την ίδια την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Χριστόφια. Η δήλωση έγινε κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου του Δημήτρη Χριστόφια και του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Αναφέρει συγκεκριμένα το τηλεγράφημα του SANA: «Απαντώντας σε ερώτηση από την κυπριακή τηλεόραση, κατά πόσο η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο ακολουθώντας το παράδειγμα της Συρίας όταν μετακίνησε τα στρατεύματά της από το Λίβανο το 2005, ο πρόεδρος Αλ Άσαντ είπε «δεν μπορώ να απαντήσω σε ερώτηση που αφορά τις τουρκοκυπριακές σχέσεις. Αλλά στις συνομιλίες μας σήμερα, άκουσα από τον πρόεδρο Χριστόφια την κυπριακή θέση για τη Βόρεια Κύπρο και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ουσία του θέματος πρέπει να εξευρεθεί μέσω διαλόγου και μέσω των διεθνών ψηφισμάτων. Η Συρία πήγε στο Λίβανο μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του Λιβάνου το 1976 και στο Λίβανο υπάρχει μια δημοκρατία και η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και η σύγκριση είναι λανθασμένη». Η δήλωση του κ. Άσαντ εγείρει αρκετά ερωτήματα.

Πίσω από τη διπλωματική ευγένεια
Όπως ανέφερε στην «Α» αξιωματούχος διπλωματικού σώματος, η δήλωση Άσαντ, πίσω από τη διπλωματική γλώσσα, φανερώνει πως ο Σύρος πρόεδρος έκανε λόγο για δύο κράτη στην Κύπρο. Ο κ. Άσαντ σημειώνει στη δήλωσή του ότι «άκουσε την κυπριακή θέση αναφορικά με τη Βόρεια Κύπρο». Παράλληλα, ο Σύρος πρόεδρος κάνει λόγο ότι «στο Λίβανο υπάρχει μια δημοκρατία» («in Lebanon there is one republic») και όπως σημείωσε στην «Α» ο αξιωματούχος διπλωμάτης, «αυτό είναι ανησυχητικό γιατί ο κ. Άσαντ δεν εννοεί ότι στο Λίβανο υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά ένα κράτος. Ωμά ομιλούντες, ο Σύρος πρόεδρος ήθελε να μας είπε ότι «στο Λίβανο υπάρχει ένα κράτος και επομένως δεν είναι σαν την περίπτωση της Κύπρου». Παράλληλα, ο διπλωμάτης εν ενεργεία διερωτήθηκε: «Γιατί ο πρόεδρος Χριστόφιας τοποθετήθηκε ότι τα υψώματα Γκολάν πρέπει να επιστραφούν στη Συρία (το μέρος που της αναλογεί) όπως άλλωστε προνοούνται από τα ψηφίσματα των Η.Ε., αλλά ο Σύρος πρόεδρος δεν τοποθετήθηκε ευθαρσώς για ένα ζήτημα (την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων), το οποίο επίσης προνοείται από τα ψηφίσματα των Η.Ε.;».

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Σοκ στον Ε/κ ηγέτη από τη Συρία»
Η προχθεσινή δήλωση του Σύρου πρόεδρου μπορεί μεν να μην είχε μεταδοθεί στην Κύπρο, αλλά αποτέλεσε μέγα θέμα στο χθεσινό τουρκικό και τ/κ Τύπο. Ενδεικτικό τούτου είναι οι τίτλοι των δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου:
Η Cumhuriyet προβάλει το θέμα με τίτλο «Άσαντ: Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη» και υπέρτιτλο «Σοκ στον Ε/κ ηγέτη από τη Συρία».
Η Aksam γράφει για το ίδιο θέμα με τίτλο «Στο Χριστόφια σοκ δύο κρατών».
Η Vatan με τίτλο «Από τον Άσαντ χειρονομία καλής θέλησης για την Κύπρο» αναφέρεται στο ίδιο θέμα.
Η Yeni Safak παρουσιάζει το θέμα με τίτλο «Ο Χριστόφιας ‘έμεινε με τη γλύκα’ στο αίτημα για διακοπή βοήθειας».
Η Zaman γράφει για το ίδιο θέμα με τον τίτλο «Από τον Άσαντ απάντηση, που προκάλεσε λύπη στον Ε/κ ηγέτη Χριστόφια».

Οι δέκα συμφωνίες Κύπρου - Συρίας
Στο μεταξύ, Κύπρος και Συρία υπέγραψαν δέκα συνολικά διακρατικές συμφωνίες, μνημόνια και εκτελεστικά προγράμματα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, «από το 1960 μέχρι σήμερα είχαν υπογραφεί 24 συμφωνίες» μεταξύ Κύπρου - Συρίας. Οι δέκα εξ’ αυτών υπογράφηκαν χθες σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο:

• 1. Συμφωνία για συντονισμό υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης

• 2. Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας της πληροφορικής,

• 3. Συμφωνία στον τομέα αεροπορικών υπηρεσιών,

• 4. Συμφωνία για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις,

• 5. Εκτελεστικό πρόγραμμα για την εφαρμογή πολιτιστικής συνεργασίας για τα έτη 2009 - 2011 καθώς και

• 6. Εκτελεστικό πρόγραμμα μεταξύ των υπουργείων Γεωργίας Κύπρου και Συρίας για τα έτη 2009 - 2011.

• 7. Το 7ο Πρωτόκολλο για εφαρμογή της συμφωνίας για τουριστική συνεργασία κατά τα έτη 2009 - 2011.

• 8. Τραπεζική διευθέτηση μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών Κύπρου και Συρίας για τεχνική συνεργασία.

• 9. Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα του αθλητισμού.

• 10. Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πηγή: http://www.efylakas.com/archives/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: