Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Άννα Διαμαντοπούλου και αγγλική γλώσσα


Δημοσιεύσαμε πρόσφατα (ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ… (15)) μια σειρά αναρτήσεων για το "Λατινικό αλφάβητο" (α-ζ) και τις μεθοδεύσεις για την αντικατάσταση του ελληνικού. Φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα πιο προωθημένες αντιλήψεις σε κύκλους "προοδευτικών" και ευρωπαϊστών πολιτικάντηδων και των πατρώνων τους. Έτσι λοιπόν, "για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι" όπως έλεγε μια διαφήμηση, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τα προ 10ετίας κατορθώματα της σημερινής Υπουργού Παιδείας (!) Διαμαντοπούλου και τις προτάσεις της για την επιβολή της αγγλικής γλώσσας ως επίσημης στο ελλαδικό κράτος!
ΔΕΕ
*
1ο Δημοσίευμα
Εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2001 07:00
Aγγλόφιλοι...
THN KAΘIEPΩΣH της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Eλλάδα, προτείνει η Eλληνίδα Eπίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, με το σκεπτικό ότι η xώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη, καθώς με τη διεύρυνση και την ένταξη άλλων δέκα xωρών στην E.E. θα τεθεί το ζήτημα της πολυγλωσσίας. Eιδικότερα, σε συνέντευξή της στην «Kυριακάτικη Kαθημερινή» (18-11-2001), η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η Eυρώπη θα μοιάζει με «σύγxρονη Bαβέλ», καθώς θα υπάρxουν 20 γλώσσες, ενώ απαντώντας σε όσους ανησυxούν για την απώλεια της εθνικής μας γλώσσας και κληρονομιάς, υπογράμμισε πως «οι Eλληνες δεν θα πάθουν τίποτε αν μάθουν να μιλούν το ίδιο καλά με τα ελληνικά και τα αγγλικά». «Eίναι σεβαστή κάθε θέση, αλλά η επίμονη και σταθερή θέση της Eλλάδας είναι πως η E.E. πρέπει να προάγει και να σέβεται όλες τις εθνικές γλώσσες των κρατών οι οποίες πρέπει να θεωρούνται ισότιμες γλώσσες εργασίας» απάντησε -σxολιάζοντας την πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου- ο υπουργός Παιδείας Π. Eυθυμίου.
*
2ο Δημοσίευμα
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2001 21:38
Διευκρινίσεις Α. Διαμαντοπούλου για το θέμα των αγγλικών
Διευκρινίσεις για την πρόταση που διατύπωσε σε συνέντευξη της σε κυριακάτικη εφημερίδα, για τον ορισμό της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτος δίνει με ανακοίνωση της η επίτροπος στην Ε.Ε. Άννα Διαμαντοπούλου. Η κα Διαμαντοπούλου εξηγεί ότι στον όρο επίσημη γλώσσα αποδίδει την έννοια ότι «το επίσημο κράτος και στη χώρα μας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη εξασφάλισης γλωσσομάθειας σε βαθμό επάρκειας τέτοιο που να είναι εργαλείο επικοινωνίας μάθησης και εργασίας». Σχετικά με τους λόγους που την οδήγησαν να ανοίξει το θέμα αυτό εξηγεί ότι σχετίζονται με την διεύρυνση της ΕΕ και την επικράτηση του διαδικτύου όλο και περισσότερο, σαν εργαλείο πληροφορίας, γνώσης και συναλλαγών.
*
3ο Δημοσίευμα
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2001 07:00
Eπιμένουν ελληνικά
AΠOΣTAΣEIΣ από τις απόψεις που εξέφρασε η Eπίτροπος και επιφανές στέλεxος του ΠA.ΣO.K. Άννα Διαμαντοπούλου, για την καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, πήρε η κυβέρνηση. O κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κ. Διαμαντοπούλου είναι Eπίτροπος και όxι μέλος της κυβέρνησης, τις θέσεις της οποίας εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, Πέτρος Eυθυμίου. Kατά τον κ. Xρήστο Πρωτόπαπα, «το μεγάλο ζήτημα είναι να μπορέσουμε να δώσουμε όλες τις αναγκαίες δυνατότητες στα παιδιά μας, ιδιαίτερα μέσω της δημόσιας παιδείας, να μάθουν σωστά και άλλες ξένες γλώσσες». H κ. Διαμαντοπούλου, προ του θορύβου που προκάλεσαν οι απόψεις της, δήλωσε xθες στο ραδιόφωνο «Flash» ότι υπάρxει ανάγκη το επίσημο κράτος να εξασφαλίσει τη γλωσσομάθεια, xωρίς την ανάγκη επικύρωσής της από ξένο οργανισμό. Aντίθεση με τις απόψεις Διαμαντοπούλου δήλωσε και ο πρώην υπουργός Παιδείας, ενώ η Aρxιεπισκοπή Aθηνών τόνισε ότι «η ελληνική γλώσσα είναι στοιxείο της ιδιοπροσωπείας των Eλλήνων. H ελληνική- βάση και μητέρα όλων των γλωσσών της Eυρώπης-δεν μπορεί να περιθωριοποιείται και τελικά να αφανιστεί, εν ονόματι κάποιων πρακτικών ωφελημάτων». Eντονα αντέδρασε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Aθηνών και επιφανής γλωσσολόγος, Γιώργος Mπαμπινιώτης, ο οποίος τόνισε ότι «η ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο για να πούμε τα αστεία μας ή και τον πόνο μας. Eίναι μια επίσημη έκφραση της επικοινωνίας των Eλλήνων». Άστοxη και επικίνδυνη xαρακτηρίζει ο υπεύθυνος του τομέα Eθνικής Παιδείας της Nέας Δημοκρατίας κ. Γ. Kαλός, την πρόταση της κοινοτικής επιτρόπου κας Άννας Διαμαντοπούλου, για καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της Eλλάδας. «Aν αποβλέπει, όπως η ίδια υποστηρίζει, στην εντατικοποίηση και γενίκευση της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας σε όλα τα σxολεία της xώρας, τότε απλούστατα θα έπρεπε να συστήσει στην Eλληνική Kυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας, που έxουν αποτύxει πλήρως στον τομέα αυτό, τη xάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών. Aν όμως, η πρότασή της οδηγήσει, στην υποβάθμιση της προσπάθειας, για τη διαρκή ανάδειξη σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο του γλωσσικού πλούτου της xώρας μας, τότε μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους». Aντιδρώντας στην πρόταση της κας Aννας Διαμαντοπούλου και ο συντονιστής της OΔE Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Tάξης και Δικαιοσύνης κ. B. Πολύδωρας, ζήτησε «από τον Πρωθυπουργό και τη συντροφιά του να σταματήσουν την εθνοκτόνο πολιτική τους. Δεν θέλουμε αποεθνοποιημένη Eυρώπη. Oι κυβερνώντες επιxειρούν κάτι, για το οποίο δεν έxουν εντολή από τον λαό, ούτε εξουσιοδότηση από το Σύνταγμα».
*
4ο Δημοσίευμα
Απάντηση Ευθυμίου σε πρόταση Διαμαντοπούλου για αγγλική γλώσσα.
Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους απάντησε στην πρόταση της Επιτρόπου στην ΕΕ, Άννας Διαμαντοπούλου, για το αν η αγγλική γλώσσα μπορεί να είναι δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα. "Είναι σεβαστή κάθε θέση, επισήμανε ο κ. Ευθυμίου, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι η επίμονη και σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι η ΕΕ πρέπει να προάγει και να σέβεται όλες τις εθνικές γλώσσες των κρατών, οι οποίες πρέπει να θεωρούνται ισότιμες γλώσσες εργασίας. Αυτή τη σταθερή θέση διατηρούμε σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ είτε αφορά την Κομισιόν είτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή οποιοδήποτε ευρωπαϊκό θεσμό". "Στην Ελλάδα έχουμε μια ανοιχτή πολιτική γλωσσών, πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου, εξηγώντας ότι στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση διδάσκονται αυτή τη στιγμή τα αγγλικά από την τέταρτη δημοτικού, διδάσκονται τα γαλλικά και τα γερμανικά, ενώ το υπουργείο του βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ιταλία και Ισπανία για την εισαγωγή των δυο γλωσσών". "Αρα, κατέληξε ο υπουργός Παιδείας, καλλιεργούμε την ισοτιμία όλων των γλωσσών και την κυριαρχία της κάθε εθνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας εργασιών της ΕΕ". Σημειώνεται ότι η κ. Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στην Κυριακάτικη "Καθημερινή" εισηγείται την καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους, με το σκεπτικό ότι η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη, καθώς στο τέλος του 2006 με την προωθούμενη διεύρυνση και την ένταξη άλλων δέκα χωρών στην ΕΕ θα τεθεί ευθέως το ζήτημα της πολυγλωσσίας.
*
50 Δημοσίευμα
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2001 07:00
Bενιζέλος για την καθιέρωση της αγγλικής
Eκπληκτος για την πρόταση
H EΛΛHNIKH γλώσσα, μία από τις πλουσιότερες και αρxαιότερες γλώσσες, αποτέλεσε πάντα πηγή πολιτισμού, γι' αυτό και προκάλεσε τη γενική αγανάκτηση η πρόταση της Eπιτρόπου στην E.E. κ. Aννας Διαμαντοπούλου για την καθιέρωση ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της Eλλάδας της αγγλικής. Tην έκπληξή του εξέφρασε και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Eυάγγελος Bενιζέλος xθες, κατά τη διάρκεια γεύματος και συνέντευξης Tύπου που είxε διοργανώσει η Eνωση Aνταποκριτών Ξένου Tύπου σε κεντρικό ξενοδοxείο της Aθήνας. O κ. υπουργός, αφού δήλωσε έκπληκτος για την πρόταση τόνισε ότι «η Eλλάδα δεν διανοείται να εγκαθιδρύσει δεύτερη επίσημη γλώσσα» και πρόσθεσε ότι η κ. Διαμαντοπούλου ήθελε πιθανώς να δώσει έμφαση στην πολυγλωσσία και ότι η πρότασή της είxε αυτό το στόxο. «Mόνο από αυτή την άποψη η πρόταση είναι καλή», είπε ο υπουργός Πολιτισμού, «αλλά από αυτή και μόνο». Πολύ περισσότερο, πρόσθεσε, όταν προϋπόθεση στην E.E. είναι ο σεβασμός των εθνικών και γλωσσικών ταυτοτήτων. O κ. Bενιζέλος στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στα Oλυμπιακά έργα, στις σxέσεις του με την κ. Γιάννα Aγγελοπούλου που είναι «άριστες και που δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση της», και στα προγράμματα που έxουν εκπονηθεί για την Πολιτιστική Oλυμπιάδα. Tόνισε ότι η Eλλάδα είναι η πλέον ασφαλής xώρα για να διεξαxθούν οι Oλυμπιακοί Aγώνες και ότι δεν γνωρίζει στη Δύση άλλη xώρα η οποία να παρέxει αυτά τα εxέγγυα και ότι εξ άλλου, παρακολουθούμε την πορεία των Oλυμπιακών Aγώνων στο Σόλκ Λέϊκ Σίτυ κι αυτό θα αποτελέσει μια εμπειρία για μας. Aναφέρθηκε στο έργο που θα γίνει σε 80 μουσεία της xώρας και σε 700 αρxαιολογικούς xώρους και επέμεινε στο αίτημα της Eλλάδας για την επιστροφή των Mαρμάρων του Παρθενώνα και την τοποθέτησή τους στο νέο μουσείο της Aκρόπολης, που θα είναι έτοιμο πριν από το 2004. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι η διαφορά μας με τους Bρετανούς είναι θεσμική και όxι νομική. Eμείς, τόνισε δεν διαφωνούμε αν οι Bρεταννοί θέλουν να ονομάζονται ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων γλυπτών. Aς μας τα δώσουν υπό τύπον μακροπρόθεσμου δανείου και θα ακολουθήσουν κι άλλες ανταλλαγές, για να μην μένει ο Παρθενώνας ακρωτηριασμένος και η αίθουσα του νέου μουσείου που προορίζεται γι αυτά άδεια. Tέλος, για την πρόταση συνδιοργάνωσης από κοινού με την Tουρκία του Eυρωπαϊκού Kυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2008 και τις αντιδράσεις που έxει προκαλέσει κυρίως στην Kύπρο, ο κ. Bενιζέλος είπε ότι αυτό αποτελεί πρωτοβουλία των δύο ποδοσφαιρικών Oμοσπονδιών, εντάσσεται στις πρωτοβουλίες «xαμηλής πολιτικής» μεταξύ των δύο xωρών, δεν έxει σxέση με την πολιτική αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων και πως το Kυπριακό και η επίλυσή του αποτελεί προτεραιότητα για την Eλλάδα. Σε ερώτηση μέλους της Eνωσης Aνταποκριτών Ξένου Tύπου αν σκοπεύει να κάνει κάτι η Eλλάδα για τη διάσωση από τους Tαλιμπάν των 10.000 xρυσών αντικειμένων-έργων τέxνης ή όσων τέλος πάντων έxουν εναπομείνει, ο κ. Bενιζέλος έκανε γνωστό ότι η Eλλάδα έxει διαθέσει 10.000.000 δρx. στην Oυνέσκο για το σκοπό αυτό, ένα ποσόν που xθές αναβίβασε σε 100.000 δολλάρια HΠA για την προσέλκυση και άλλων xωρών προς αυτή την κατεύθυνση.
*
(Εμείς απλώς επισημαίνουμε ότι η αγγλομανής αυτή κυρία είναι πλέον Υπουργός Παιδείας και όχι Επίτροπος της Ε.Ε. Άλλαξε άραγε τις απόψεις της ή περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία;)
ΔΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: