Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Προς διάλυση η Ε.Ε. ;



Ινστιτούτο Jacques Delors: 
Ο κορωνοϊός απειλεί την ΕΕ, 
σοβαρός κίνδυνος Italexit

Τη θέση ότι η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης διατυπώνει ο Sebastien Maillard, διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors προειδοποιώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αποχώρησης της Ιταλίας από την ΕΕ.

«Η πανδημία του κορωνοϊού, με τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της, μπορεί να κλονίσει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικά στην ιδιαίτερα πληγείσα Ιταλία, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην αλληλεγγύη των παραδοσιακών εταίρων.
Οι Ιταλοί έχουν ήδη γίνει πολύ καχύποπτοι με την Ευρώπη.
Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένα “Italexit”» υποστήριξε μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο o Maillard, τονίζοντας ότι «μια Ευρώπη χωρίς την Ιταλία είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος».
«Μετά το Brexit, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι ακόμα μια χώρα  θα αποχωρήσει από την ΕΕ, ειδικά ένα ιδρυτικό μέλος. Εκτός από την Ιταλία, απειλούνται και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με οικονομική στασιμότητα. Η αναμενόμενη ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική κρίση και τελικά να ενισχύσει τις εθνικιστικές δυνάμεις» είπε ο Maillard.
Υπενθυμίζεται πως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία -είναι οι χώρες με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη- ζητούν την έκδοση των λεγόμενων corona bonds, πρόταση στην οποία αντιτίθεται σφόδρα η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλα κράτη.

Κίνδυνος κατακερματισμού της ευρωζώνης
Για τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωζώνης ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού έχει προειδοποιήσει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno. «Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο» ανέφερε ο Centeno σε πρόσφατη επιστολή προς τους υπουργούς των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης αλλά και στους υπουργούς της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. «Υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορωνοϊού: βελτίωση των συστημάτων υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί», εξήγησε.
«Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή», πρόσθεσε.
Μία από αυτές τις νέες «λύσεις» διχάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους: η δημιουργία ενός «εργαλείου» για την έκδοση ευρωομολόγου -γνωστού ως «κορονο-ομολόγου»- που ζητούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία καθώς και έξι ακόμα χώρες της ευρωζώνης. Η αμοιβαιοποίηση χρέους από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτι που εδώ και καιρό ζητούν χώρες με υψηλό χρέος στη νότια Ευρώπη, όπως η Ιταλία, αλλά τη λύση αυτή απορρίπτουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.
Αυτές τίθενται υπέρ της αξιοποίησης του ESM, που μπορεί να προσφέρει πιστωτική γραμμή στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

www.bankingnews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: