Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

H Βουλγαρία "αργοπεθαίνει"...



Στο παρελθόν πολλοί αφελείς ή πονηροί ισχυρίζονταν ότι δεν πρέπει να διαλυθούν τα Σκόπια διότι θα προκύψει έτσι η μεγάλη Αλβανία και η μεγάλη Βουλγαρία! Κάποιοι μάλιστα πλειοδοτούσαν υποστηρίζοντας ότι "ακόμα και αν δεν υπήρχαν τα Σκόπια έπρεπε να τα εφεύρουμε"! Έχω αναλύσει και τεκμηριώσει ότι αυτές οι τοποθετήσεις ήσαν παντελώς εκτός πραγματικότητας για οποιονδήποτε είχε έστω και ελάχιστες γνώσεις της βαλκανικής πραγματικότητας και των συσχετισμών δυνάμεων που υπήρχαν και ότι ο διαμελισμός αυτού του μορφώματος θα καταστεί αργά ή γρήγορα η μοναδική λύση για την ηρεμία στην περιοχή (βλ. https://ethnologic.blogspot.com/2017/03/blog-post_11.html και εδώ: http://ethnologic.blogspot.com/2011/10/blog-post_25.html). Ειδικότερα για την Βουλγαρία είχα υποστηρίξει (Νοέμβριος 2014) ότι "έχει τρομακτικό δημογραφικό πρόβλημα και ο σημερινός πληθυσμός ανέρχεται σε μόλις 7,5 εκατομ. από τα οποία πάνω από 1 εκατομ. είναι Τούρκοι και Ρομά, τους οποίους οι Βούλγαροι μισούν παθολογικά". Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό. Παράλληλα είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η Ελλάδα ως προς το δημογραφικό.
ΔΕΕ


H Βουλγαρία "αργοπεθαίνει" - Μόλις έπεσε 
κάτω από τα 7 εκατ. κατοίκους

Κωστής Χριστοδούλου
02 Ιουλίου 2018

Στα βιβλία γεωγραφίας της δεκαετίας του '80 ο πληθυσμός της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ήταν αρκετά κοντά. Στα μέσα της δεκαετίας εκείνης, το 1985 στην τότε "Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας" κατοικούσαν 8.948.649 άνθρωποι. Η χώρα δεν κατάφερε - επίσημα τουλάχιστον - να σπάσει το φράγμα των 9 εκατομμυρίων καθώς η επόμενη απογραφή που έγινε μετά από την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας παρατηρούνταν μείωση του πληθυσμού.

Από χθες η Βουλγαρία έχει αποχαιρετήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από σήμερα τον πληθυσμό των 7 εκατομμυρίων. Κάθε χρόνο οι Βούλγαροι μειώνονται κατά περίπου 40 000 κατοίκους, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται ο πληθυσμός να μειωθεί μέχρι 5,5 εκατ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Βουλγαρίας, το 2017 στη χώρα είχε πληθυσμό 7.1 εκατ. άτομα και είχαν γεννηθεί 57.175 μωρά, αριθμός που είναι κατά 8.000 νεογνά περίπου λιγότερα από το 2016. Η θνησιμότητα στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, ανέρχεται στα 108.000 άτομα ενώ 65-70.000 είναι οι Βούλγαροι που έχουν αναχωρήσει για να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα το έχει αναλύσει στο βιβλίο του: “Ο πληθυσμός της Βουλγαρίας στις αρχές του 21ου αιώνα”, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Ατανάς Ατανάσοφ. Σύμφωνα με τον κ. Ατανάσοφ η γεννητικότητα στη χώρα είναι κοντά στα μέσα επίπεδα για την Ευρώπη – περίπου 10 ανά 1000 άτομα. Η θνησιμότητα όμως είναι αρκετά υψηλότερη – 14,6 ανά 1000 άτομα, και είναι από τις βασικές αιτίες για την αρνητική αύξηση του πληθυσμού.

Αυξάνεται ραγδαία η μέση ηλικία

Η μέση ηλικία του πληθυσμού είναι 40 έτη για τους άνδρες και 43 έτη για τις γυναίκες. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως θα αυξάνεται κατά περίπου 2 έτη κάθε χρόνο. Έτσι το 2060 η μέση ηλικία για τους άνδρες θα είναι 50 έτη, ενώ για τις γυναίκες θα είναι 51.

Η γήρανση του πληθυσμού και τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης μειώνουν τον αριθμό των γυναικών που μπορούν να γίνουν μητέρες. Οι γυναίκες ηλικίας από 15 έως 49 ετών μειώνονται κατά περίπου 100.000 κάθε πέντε χρόνια. Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία στη Βουλγαρία είναι 1.786.000, ενώ μέχρι το 2060 θα μειωθούν μέχρι 976.000.




Δεν υπάρχουν σχόλια: