Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ιδρύθηκε η Ευρασιατική Ένωση


Ιδρύθηκε η Ευρασιατική Ένωση

Την οικονομική ένωση Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν υπέγραψαν οι πρόεδροι των τριών αυτών χωρών, Πούτιν, Λουκασένκο και Ναζαμπάργιεφ, αντίστοιχα. Η συμφωνία προβλέπει την δημιουργία της λεγόμενης Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΟΕ) και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Η ΕΟΕ αποτελεί την αναμενόμενη εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης που υφίσταται,μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, από το 2010. Βάσει της συμφωνίας θα επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού,μεταξύ των χωρών μελών.

Επίσης, σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, ιδιαιτέρως στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανικής ανάπτυξης, της αγροτικής ανάπτυξης και των μεταφορών, θα λαμβάνονται από κοινού. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια κοινή αγορά 170 εκατ. ανθρώπων.

Στο σχέδιο του Πούτιν προβλεπόταν και η συμμετοχή της Ουκρανίας στην ένωση αυτή. Το σχέδιο όμως αυτό του Ρώσου προέδρου ανατράπηκε από τα γνωστά γεγονότα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: