Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Το αυτονομιστικό ντόμινο στα Βαλκάνια


Πιθανή αυτονομία των Σέρβων στο Β. Κόσοβο
ανοίγει την όρεξη των Αλβανών στα Σκόπια


Η πολιτική και εδαφική αυτονομία των Σέρβων στο Βόρειο Κόσοβο θα είχε σοβαρές επιδράσεις και στα Σκόπια. Αυτό επισήμανε ο ηγέτης του BDI, Αλί Αχμέτι, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Αλβανική διασπορά στην Αυστρία.

Αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι τα δικαιώματα των Σέρβων θα είναι μέσα στα πλαίσια του σχεδίου του Μάρτι Αχτισαάρι. Σε περίπτωση που οι Σέρβοι πάρουν ένα ειδικό στάτους ή αποσχιστούν από το Κόσοβο, αυτό θα έχει καταλυτική επίδραση στους Αλβανούς των Σκοπίων.

Αυτό θα σημαίνει οι Αλβανοί θα πάρουν πίσω την λεγόμενη Ιλλυρίδα, δηλαδή την αξίωση τους για την πολιτική και εδαφική αυτονομία των Αλβανών στην πΓΔΜ.

Το δημοψήφισμα της Ιλλυρίδας είχε πραγματοποιηθεί ως απάντηση στο αντίστοιχο Σκοπιανό δημοψήφισμα για ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων το 1991, όταν και οι Αλβανοί το είχαν μποϋκοτάρει με την δικαιολογία ό,τι μεροληπτούσε εναντίον τους.

Παρόλαυτα αναλυτές τονίζουν πως δεν πρόκειται το Κόσοβο να διχοτομηθεί και συν τις άλλοις, η διεθνής κοινότητα ήταν σαφής πως οι Σέρβοι πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου.

Ο καθηγητής Στέβο Πενταρόφσκι δήλωσε πως το σχέδιο Αχτισαάρι σκόπιμα παραχώρησε μεγαλύτερα δικαιώματα στους Σέρβους του Β. Κοσόβου έτσι ώστε να μην απαιτήσουν την απόσχιση τους. Ο Μερσέλ Μπιλιάλι πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την πολιτική και εδαφική αυτονομία των Σέρβων στο Βόρειο Κόσοβο.

“Η διεθνής κοινότητα παραχώρησε μια διευρυμένη τοπική κυβέρνηση των Σέρβων στο Κόσοβο,χωρίς ανεξάρτητο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, οπότε δεν υπάρχει αναφορά σε πολιτική και εδαφική αυτονομία“, είπε ο Μπιλιάλι.

Τμήμα Ειδήσεων – History-Of-Macedonia.com

Read more http://history-of-macedonia.com/2012/11/12/serboi-kosovo-albanoi-skopia/    

Δεν υπάρχουν σχόλια: