Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Τι σχεδιάζει η Διαμαντοπούλου;



Νέο εκπαιδευτικό έγκλημα με εθνικές προεκτάσεις
σχεδιάζει η Διαμαντοπούλου;

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους της ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία αλλά και στην Ελλάδα η διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την λειτουργία τόσο του πρότυπου σχολείου «Όμηρος» της Κορυτσάς, όσο και αντίστοιχου ελληνικού σχολείου της Χιμάρας, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην καθημερινή έγκυρη γιαννιώτικη εφημερίδα "Πρωϊνός Λόγος".


Το εκπαιδευτήριο «Όμηρος», που λειτουργεί στην γειτονική μας χώρα εδώ και μια δεκαετία, φιλοξενώντας παιδιά της ελληνικής Μειονότητας της περιοχής, αλλά και Αλβανούς μαθητές που το επιλέγουν για την ποιότητα σπουδών την οποία παρέχει, αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης το τελευταίο διάστημα, καθώς το Υπουργείο Παιδείας, με την αιτιολογία της οικονομικής κρίσης, δεν έχει καταβάλλει τα αναγκαία κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα του Σχολείου και για τους μισθούς του προσωπικού του!
Έτσι, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα λειτουργήσει κανονικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κύκλοι της Μειονότητας θεωρούν ότι το κλείσιμο του Εκπαιδευτηρίου έχει ήδη δρομολογηθεί και κινούνται δυναμικά προς την κατεύθυνση ματαίωσης μιας τέτοιας αρνητικής για τον Ελληνισμό της γείτονος εξέλιξης. Ήδη έχει γίνει κρούση για το θέμα προς τον Μιχάλη Παντούλα, ο οποίος ασχολείται γενικότερα με Βορειοηπειρωτικά ζητήματα, προκειμένου να φέρει το θέμα του «Ομήρου» στην Βουλή. Παράλληλα, στελέχη του Οργανισμού Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας (Ο.Δ.Ε.Γ.) από την Ελλάδα μαζεύουν υπογραφές, με στόχο να πιέσουν το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του Σχολείου.


ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ
Τα ίδια προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζει και το ελληνικό Σχολείο της Χιμάρας, το οποίο λειτουργεί υπό το ίδιο καθεστώς με εκείνο της Κορυτσάς. Οι εκπαιδευτικοί σ’ αυτό παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές της χρονιάς. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των δύο εκπαιδευτηρίων, στα οποία φοιτούν δεκάδες ελληνόπουλα, το πλήγμα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό θα είναι ισχυρό. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα Σχολεία αποτελούν «φάρους» διδασκαλίας και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην Αλβανία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Χαρακτηριστικά των αντιδράσεων που προκαλεί το ενδεχόμενο να κλείσουν αυτά είναι όσα αναφέρει σε επιστολή της προς τον «Π.Λ.» η φιλόλογος κ. Ασπασία Σχοινά, η οποία διακατέχεται από ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Βόρειο Ήπειρο και ασχολείται εδώ και χρόνια με την διάδοση της ελληνικής εκπαίδευσης σ’ αυτήν.
«Οι δικαιολογίες στο όνομα της δήθεν οικονομίας είναι έωλες, σε μια συγκυρία που μόνο την Ελλάδα δεν ωφελεί», τονίζει σχετικά με την επικαλούμενη από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας έλλειψη πιστώσεων για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο «Όμηρος» της Κορυτσάς. Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «παρά τις πάντα προβαλλόμενες δυσκολίες από τους Αλβανούς, το σχολείο λειτουργούσε ως φάρος της Ελλάδος και αυτό χάριν της αυτοθυσίας των διδασκόντων. Είχε να ‘σταθή’ σχολείο εκεί από το 1925 και τώρα από απερισκεψία, ηλιθιότητα ή προδοσία εγκαταλείπεται».

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ… ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ!
Την ίδια στιγμή που το ελληνικό Κράτος σκέφτεται να βάλει «λουκέτο» σε δύο σημαντικά εκπαιδευτήρια στην γειτονική μας χώρα, η Τουρκία χρηματοδοτεί κανονικά το Μουσουλμανικό εκπαιδευτήριο που έχει ανοίξει εδώ και δύο χρόνια στην ίδια περιοχή και το οποίο αναμένεται να υποδεχθεί πολλούς από τους μαθητές του «Ομήρου» σε περίπτωση που αυτό το Σχολείο κλείσει! Το Μουσουλμανικό σχολείο προσφέρει μάλιστα, όπως αναφέρει η κ. Σχοινά, δωρεάν εγγραφές στους μαθητές του, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, διδάσκονται την τουρκική γλώσσα ως υποχρεωτικό μάθημα! Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι για το θέμα των ελληνικών σχολείων στην Αλβανία έχει κάνει δημόσιες παρεμβάσεις και ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Κι ενώ η ίδια η επίσημη Ελλάδα δημιουργεί νέες δυσκολίες για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, εξαιτίας της «στενής» αντίληψης που την διακατέχει, οι γείτονες Αλβανοί εξακολουθούν απτόητοι τις προκλήσεις σε βάρος των γηγενών Βορειοηπειρωτών, ενθαρρυμένοι πιθανώς και από την έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης από πλευράς του ελληνικού Κράτους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης ΣΦΕΒΑ, πριν λίγες ημέρες ομογενής κρατική υπάλληλος απολύθηκε από το ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όταν αρνήθηκε να υπογράψει έγγραφο το οποίο διακινείται στην Αλβανία κατά της αναγραφής εθνικότητας και θρησκεύματος στην προσεχή απογραφή πληθυσμού! Αυτό είναι το δεύτερο κατά σειράν κρούσμα ανθελληνισμού στην γειτονική χώρα μετά το περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ελληνοβλάχο πρόεδρο της «Ομόνοιας» Κορυτσάς που καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, με αφορμή εργασίες που έγιναν στο μνημείο των Ελλήνων στρατιωτών το οποίο βρίσκεται δίπλα από τη Μονή της Παναγίας στη Μπομποστίτσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: