Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Εθνομηδενιστές κατά Πομάκων

(Από αριστερά: Σ. Λίβας, Α. Συρίγος, Κ. Τσιτσελίκης, Στ. Περράκης)

Απτόητοι οι εθνομηδενιστές στην υπηρεσία του Νεο-Οθωμανισμού: Αντι-Πομακική υστερία

Με συνδιοργανωτές την Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου, τη Νομική Σχολή Θράκης και το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στην Κομοτηνή, στις 16 Μαίου 2010, με θέμα «Η Προστασία των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων στα Πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της νομαρχίας Ροδόπης και συμμετείχε πλειάδα διεθνολόγων και νομικών.
Στην πρωϊνή συνεδρία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα δικαιώματα των Ρομά και το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτούς, ενώ στην απογευματινή συνεδρία ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εισήγηση του Επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Άγγελου Συρίγου με θέμα «Μειονότητες μέσα στη Μειονότητα: η περίπτωση των Πομάκων και Μουσουλμάνων Τσιγγάνων της Θράκης».
Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε σε κάποιες περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Πομάκων, εκ μέρους των Τουρκοφρόνων (αν και δεν έκανε καμία αναφορά στους πρωτεργάτες του Πομακικού και όσα αυτοί υπέφεραν, δηλ. στο Κέντρο Πομακικών Ερευνών, τη Ζαγάλισα κ.ά.) και υπεραμύνθηκε των δικαιωμάτων των Πομάκων. Με αναφορές στην Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και στα πρακτικά τωνσυζητήσεων που προηγήθηκαν, ανέδειξε με αδιαμφισβήτητο τρόπο το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν εκείνη που - για τους δικούς της λόγους - επέμεινε να χαρακτηρισθεί η μειονότητα της Ελληνικής Θράκης, ως «μουσουλμανική».
Αμέσως μετά την εισήγησή του, υπό το κάλυμμα του επιστημονικού διαλόγου οι κ. Τσιτσελίκης και Κτιστάκης, με τις μονόπλευρες ιδεολογικοποιημένες ερωτήσεις τους απέδειξαν για άλλη μια φορά τις αντιπομακικές και επιλεκτικές τους μειονοτικές ευαισθησίες. Αλλωστε, στο ακροατήριο υπήρχαν γνωστοί τους μειονοτικοί σύντροφοι και έπρεπε ίσως να επιβεβαιώσουν την εικόνα που καλλιέργησαν τα τελευταία χρόνια - με συνέπεια και μόχθο για τον εαυτό τους - απέναντι στην τουρκόφρονα μειονότητα.

Πηγή: http://www.zagalisa.gr/content/imerida-gia-tis-meionotites-stin-komotini-ta-dikaiomata-ton-pomakon

Δεν υπάρχουν σχόλια: