Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Καταλωνία: Ο δρόμος προς την ανεξαρτησία...


Ένα ακόμα βήμα προς το δημοψήφισμα 
ανεξαρτησίας έκανε η Καταλωνία
Προκαλώντας αμηχανία στη Μαδρίτη

Βαρκελώνη, Ισπανία
Με πλειοψηφία 2/3, η Βουλή της Καταλωνίας ενέκρινε την πρόταση των κομμάτων που έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία να ζητήσουν από το ισπανικό κοινοβούλιο την αρμοδιότητα για την πραγματοποίησή του. 

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν όλα τα κόμματα, τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος, τον ερχόμενο Νοέμβριο: συνολικά 87 ψήφοι υπέρ, έναντι 47 κατά, ενώ υπήρξαν και 3 αποχές. 

Η πρόταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί από την Βουλή της Ισπανίας, αφού τα εθνικά κόμματα, Λαϊκό (ΡΡ), Σοσιαλιστικό (PSOE) και UPyD, έχουν απορρίψει ως αντισυνταγματική την πρόταση των Καταλανών. Τα τρία αυτά κόμματα ελέγχουν σε ποσοστό 85% τη Βουλή.

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τοπική βουλή της Καταλωνίας πέτυχε έναν πρώτο στόχο: να προκαλέσει γκρίνια στις τάξεις των σοσιαλιστών, αφού από το «αδελφό» σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλωνίας PSC, υπήρξαν τρεις διαρροές.

Για το θέμα ρωτήθηκε η Νο2 του PSOE, Έλενα Βαλενθιάδο, η οποία πέταξε το «μπαλάκι» στους Καταλανούς σοσιαλιστές: «Το PSC είναι αδελφό κόμμα, αλλά είναι άλλο κόμμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το PSC με απόφαση που εγκρίθηκε από το 80% των μελών του αποφάσισε να μην στηρίξει τις αποφάσεις των υπόλοιπων καταλανικών κομμάτων, αλλά να ταχθεί υπέρ της γραμμής του ισπανικού PSOE και να απορρίψει το δημοψήφισμα.

Λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Αρτούρ Μας, είχε ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Διπλό θα είναι το ερώτημα: «Επιθυμείτε η Καταλωνία να είναι Κράτος;». Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: «Θέλετε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;» 

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα τέσσερα καταλανικά πολιτικά κόμματα, όλου του πολιτικού φάσματος (κεντροδεξιά, ρεπουμπλικανική αριστερά, ριζοσπαστική αριστερά και Πράσινοι) ήρθε με διαδικασίες-εξπρές, είχε πει τότε ο Αρτούρ Μας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρξαν πολλά «παζάρια» μεταξύ των κομμάτων.


Για το ίδιο θέμα δείτε και εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish