Πριν από ένα χρόνο ακριβώς είχαμε παρουσιάσει ένα σημαντικό άρθρο-ανάλυση του Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα (http://ethnologic.blogspot.com/2010/06/blog-post_28.html) με τον "προφητικό" τίτλο "Ο επικίνδυνος πειρασμός της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης και ο δρόμος του μοναχικού πολεμιστή", καθώς και το ενδιαφέρον σχόλιο του κ. Νικόλαου Α. Μπινιάρη. Από τότε πολλά γράφτηκαν, πολλά ακούστηκαν, παρακολουθήσαμε και μια επιφανειακή σύσφιγξη των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων (χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, είναι η αλήθεια), παρέμεινε πάντως το όλο θέμα σε μια ασάφεια, προφανώς επειδή τόσο η μία, όσο και η άλλη πλευρά δεν είχαν ξεκαθαρίσει ή δεν ήθελαν να ξεκαθαρίσουν σημαντικά ζητήματα, που η διευκρίνισή τους θα οδηγούσε ίσως τα πράγματα σε οριστικές αποφάσεις. Δύο εβδομάδες πριν, το άρθρο της δημοσιογράφου Ελίνας Γαληνού (Προσέγγιση Ελλάδας - Ισραήλ, http://ethnologic.blogspot.com/2011/06/blog-post_09.html) επισήμαινε αυτές ακριβώς τις δυσκολίες και έθετε καίρια ερωτήματα
Το πόσο επισφαλές είναι το έδαφος, μας το υπενθυμίζει η είδηση που ακολουθεί και την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ".
Εκείνο βέβαια που έχει σημασία είναι το ότι η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει πρώτα μια σοβαρή κυβέρνηση και μετά να μπεί στην διαδικασία του γενικότερου ανασχεδιασμού της εξωτερικής της πολιτικής, διότι με άτομα του στυλ Δρούτσα, Μπακογιάννη και Πάγκαλου στην θέση του Υπουργού Εξωτερικών μόνον καγχασμούς μπορεί να προκαλεί και η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι ο καρπαζοεισπράχτορας, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά δυστυχώς και των φαιδρών βορείων γειτόνων μας.
ΔΕΕ
Μυστικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ -Τουρκίας
για επίλυση της διπλωματικής κρίσης
Το Ισραήλ και η Τουρκία διεξάγουν μυστικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση διεξόδου στη διπλωματική κρίση μεταξύ των χωρών τους, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται ανώτατο ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, οι προσπάθειες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος είπε ότι "το Ισραήλ επιθυμεί την αποκατάσταση θετικών και υγιών διμερών σχέσεων, οι οποίες να είναι προς όφελος των δύο πλευρών". Είπε ακόμη: "Εκφράσαμε τη λύπη μας για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".
Σύμφωνα με τη Χααρέτζ, οι μυστικές επαφές διεξάγονται από έναν απεσταλμένο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, και άλλες συνομιλίες διεξάγονται υπό τον Γιόζεφ Σιεσανόβερ και τον Οζντέμ Σανμπέρκ, ισραηλινό εκπρόσωπο και τούρκο ομόλογό του αντίστοιχα στη διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για την ισραηλινή έφοδο στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010, κατά την οποία εννέα Τούρκοι σκοτώθηκαν.
Ένας στολίσκος που μεταφέρει διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αποπλεύσει προσεχώς με σκοπό να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Το Μαβί Μαρμαρά, που επρόκειτο να είναι η ναυαρχίδα της νηοπομπής, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα μετάσχει.
"Πιστεύουμε ότι είναι μια θετική απόφαση και ελπίζουμε ότι συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας", είχε δηλώσει την Κυριακή ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος. Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική κυβέρνηση να εμποδίσει την αναχώρηση ενός νέου στολίσκου, την επόμενη ημέρα της νίκης του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές.
Μετά την έφοδο στο πλοίο το Μάιο του 2010, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε δηλώσει ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ, πρώην στρατηγικό σύμμαχο της Άγκυρας, "ποτέ ξανά δεν θα είναι οι ίδιες". Η υπόθεση της νηοπομπής επιδείνωσε περισσότερο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και ματαίωσε τρεις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Μια σειρά συναντήσεων μεταξύ ισραηλινών και τούρκων αξιωματούχων, εκ των οποίων δύο πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη στα τέλη του 2010, δεν απέδωσαν καρπούς.
Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/international/394637
Μα ήταν αναμενόμενο,το Ισραήλ στην περιοχή χρειάζεται κάποιον σύμμαχο που να είναι αποφασισμένος,ισχυρός και να διεκδικεί πάντα ό,τι νομίζει ότι του ανήκει και να μην έχει φυσικά διαφορές μαζί του.Η καλύτερη περίπτωση λοιπόν θα ήταν μια μη μουσουλμανική χώρα,όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.Η Ελλάδα όμως πέραν του ότι δεν είναι ισχυρή,δεν είναι καθόλου μα καθόλου αποφασισμένη να διεκδικεί τα συμφέροντά της απέναντι στην Τουρκία και ουσιαστικά να δημιουργήσει μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ το μη μουσουλμανικό τόξο ασφαλείας.Έτσι είναι λογικό μια τέτοια συμμαχία με την Ελλάδα να είναι αδύνατη,άρα θα προσπαθήσει να φέρει ξανά τα πράγματα στην κατάσταση που ήταν με την Τουρκία ή σε μια κατάσταση συμφέρουσα γι'αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια τώρα η Τουρκία έχει αλλάξει προσανατολισμό,είναι πια νεοθωμανική και ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η ηγεσία του Ισλάμ,άρα και των Αράβων και για να γίνει αυτό χρειάζονται και κινήσεις εντυπωσιασμού για παράδειγμα στήριξη σε Παλαιστίνιους,πράγμα που θα φέρει προστριβές με το Ισραήλ.Βέβαια μπορεί να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο όπου η στήριξη θα είναι μόνο για τα μίντια και το ίδιο και οι προστριβές...
Υπάρχουν βέβαια και άλλα θέματα όπως αυτό της Συρίας κτλ...
Η Ελλάδα από την άλλη ουσιαστικά δεν έχει καμία εξωτερική πολιτική και μηδενική αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εξωτερική πρόκληση ακόμα και από Σκοπιανούς ή
Αλβανούς,όσον αφορά δεν την Τουρκία ο πρωθυπουργός εδώ και χρόνια ήταν σαφής:"καλύτερα μερικά στρέμματα λιγότερα και να κοιμάμαι ήσυχος"...
Φυσικά δεν είναι μόνο τα εξωτερικά αλλά και τα εσωτερικά που αξιολογούν οι Ισραηλινοί και σιγά σιγά θα γυρνάνε όλο και πιο πολύ στην παλιά κατάσταση.
Τίποτα βέβαια από τα παραπάνω που έγραψα δεν είναι καινούργιο,δεν υπάρχει καμία πρωτοτυπία,αυτό επιτάσσει η λογική να γίνεται στις περιπτώσεις αυτές κι αυτό γίνεται και στον καθημερινό μας βίο,όχι μόνο στις σχέσεις κρατών.Επειδή όμως πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις,μία από αυτές είναι η πολιτική της χώρας μας!Εντελώς παράλογη και με τάσεις αυτοκαταστροφής και ειδικά σε συμμαχία σε ένα σχέδιο όπως θα θελε το Ισραήλ εντελώς ακατάλληλη!
Εξαιρετικά σωστές επισημάνσεις και παρατηρήσεις με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα
ΑπάντησηΔιαγραφή