Η σημαία του Νοτίου Σουδάν
Σουδάν: στα Νότια, συντριπτική πλειοψηφία
για την απόσχιση, στα Βόρεια, διαδηλώσεις
Η εκλογική επιτροπή για το δημοψήφισμα στο Νότιο Σουδάν ανακοίνωσε την Κυριακή την συντριπτική πλειοψηφία των 98,83% υπέρ της απόσχισης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά πλήρη αποτελέσματα, αποτέλεσμα που οδηγήσει στο διαμελισμό της μεγαλύτερης χώρας της Αφρικής.
Σε αντίθεση με την ξέφρενη ατμόσφαιρα του Νότου, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Βορρά σε μια ημέρα διαμαρτυριών εμπνεόμενοι από το κίνημα που ταλανίζει την γειτονική Αίγυπτο, παρά την μαζική ανάπτυξη των δυνάμεων της τάξεως.
Τα πρώτα πλήρη προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα τις 9 με 15 Ιανουαρίου αναγγέλθηκαν στη διάρκεια μιας χαρούμενης τελετής στο μαυσωλείο του ιστορικού αρχηγού της Νότιας εξέγερσης, του John Garang, στη Juba, την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν. Παρόλο που τα πρώτα μερικά προκαταρκτικά αποτελέσματα που είχαν ήδη δημοσιευθεί δεν άφηναν καμιά αμφιβολία και παρ' όλο που το τελικό επίσημο αποτέλεσμα δεν θα ανακοινωθεί, για λόγους διαδικασίας, πριν από τις 7 ή 14 Φεβρουαρίου, η ετυμηγορία είναι δεδομένη: το Νότιο Σουδάν θέλει την ανεξαρτησία του.
Η διαλογή των 3.851.994 ψηφοδελτίων που συγκεντρώθηκαν από τον Νότο, τον Βορρά και το εξωτερικό δείχνουν το 98,83% των ψήφων να είναι υπέρ της απόσχισης. Τα ποσοστά διαφέρουν ωστόσο στις διάφορες περιφέρειες: η απόσχιση συγκέντρωσε το 99.57% των ψήφων στο Νότο, το 99% στο εξωτερικό και το 58% στο Βορρά.
"Σας είχα διαβεβαιώσει ότι οι Νότιοι θα ψήφιζαν με πάνω από 90% για την ανεξαρτησία, και μου δώσατε δίκαιο", χάρηκε ο Salva Kiir, ο Πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιοχής του Νότιου Σουδάν, ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν έρθει να χορέψουν και να τραγουδήσουν υπέρ της «γης της Επαγγελίας» τους. Ωστόσο ζήτησε ακόμα λίγη υπομονή. Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας του 2005 προβλέπει ακόμη μήνες διαπραγματεύσεων πριν να γίνει ουσιαστικός ο διαχωρισμός, από την 9 Ιουλίου. "Τι νομίζετε ότι θα έκανα εδώ; Να κηρύξω την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν; Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ας τηρήσουμε την συμφωνία. Βαδιζόμαστε αργά, για να φθάσουμε σίγουρα στον προορισμό μας», εξήγησε. Μιλούσε μπροστά από τον τάφο του John Garang, που απεβίωσε τον Ιούλιο του 2005, λίγους μήνες μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας που έβαζε τέρμα στα 22 χρόνια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ του Βορρά, κυρίως μουσουλμανικού και Αραβικού, και του Νότου, κυρίως χριστιανικού και μαύρου.
Ο Σουδανός Πρόεδρος Omar al-Bashir έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει την απόσχιση του Νότιου Σουδάν, και υποσχέθηκε "αδελφικές" σχέσεις με τη νέα χώρα, η 193η του κόσμου.
Η διεθνής Κοινότητα καλωσόρισε τη σαφήνεια και την αξιοπιστία των εκλογών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Jean Ping παρακάλεσε ωστόσο τους Σουδανούς να "διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την διαφύλαξη της ειρήνης". "Πολλά μένουν να γίνουν πριν από την ανεξαρτησία", πρόσθεσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, William Hague.
Στο Βορρά, τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται σε αυξημένες οικονομικές δυσκολίες και στην ανησυχία για την εξέλιξη του ισλαμικού καθεστώτος του Bashir μετά την εξαγγελθείσα απόσχιση.
Ανταποκρίνοντας σε κάλεσμα που ξεκίνησε από το διαδίκτυο, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν την Κυριακή εναντίον του Προέδρου, αντιμέτωποι με την αστυνομία. Έγιναν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, και σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης Umma, δεκάδες άτομα συνελήφθησαν. "Αυτά που είδαμε στην Αίγυπτο ενέπνευσαν τη νεολαία," είπε στην AFP ο Mubarak al-Fadl, μέλος του Umma. Οι νέοι "θέλουν να δείξουν το θυμό τους κατά της διαχείρισης του Σουδάν που έφερε τον διαμελισμό της χώρας, και επειδή το μέλλον του Βορρά είναι αβέβαιο".
Άρθρο στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien 30.01.2011
http://www.leparisien.fr/flash-actualite-monde/soudan-ecrasante-majorite-au-sud-pour-la-secession-manifestations-au-nord-30-01-2011-1274693.php
Θα ζητούσα από τον κ.Ευαγγελίδη μία έρευνα και κάποια στοιχεία για ενδεχόμενη εμπλοκή και μυστική παρέμβαση των Η.Π.Α. 'στα εσωτερικά της Αιγύπτου και την εκτίμηση πιθανότητας το Ίδρυμα Κλίντον να υποκινεί τις ταραχές 'στη χώρα.Ενός είδους,δηλαδή,''πορτοκαλί'' επανάστασης εννοώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μια τέτοια αποτίμηση των γεγονότων,ασφαλώς,μια ολιγαρχία εντοπίων και αλλογενών θα είναι η αποζημιωμένη με το αζημίωτο!Ή αίφνης έχουν εξεγερθή τόσοι πενόμενοι Αιγύπτιοι μέσω...Facebook;Τι αντιφατικά μηνύματα είναι αυτά;
ΑπάντησηΔιαγραφήMαζί με το Σουδάν,εδώ,θα ήταν 'στην ευχέρειά σας μία αναφορά και 'στη Σομαλία αλλά και την Υεμένη;
Tα τραγικά συμβάντα της Αιγύπτου σε συνδυασμό και συστοίχιση με μία σκλήρυνση της εξωτερικής πολιτικής,μία αλλαγή του γεωπολιτικού-γεωστρατηγικού σχεδιασμού και προσανατολισμού του ακραιφνούς συμμάχου των Η.Π.Α.,Ισραήλ;Mήπως υπ'αυτό μ ό ν ο το (αυστηρό) πρίσμα 'μπορούμε να έχουμε μία κ α θ ο λ ι κ ή και αληθή,συνοπτικά,εικόνα της κατάστασης που διαμορφώνεται δ ι ε θ ν ώ ς από κάποιους εξωθεσμικούς παράγοντες-νόες 'στο παγκόσμιο-παγκοσμιοποιημένο στερέωμά μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως οι κοινωνικές ταραχές της Αιγύπτου πρόκειται να ευνοήσουν την Τ ο υ ρ κ ί α σε τελευταίο,μακρομεσοπρόθεσμο στάδιο-ορίζοντα;Ένα επιπρόσθετο ερώτημα εδώ:η Τ ο υ ρ κ ί α ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου και στοιχείου με την αμέριστη συνδρομή κάποιων αμερικανικών παραγόντων;Αλήθεια,ο Γ.Α.Π. γιατί τ ρ έ μ ε ι να προχωρήση σε καθορισμό της Α.Ο.Ζ. μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου;Υπεσχέθη να τηρήση α π α ρ ε γ κ λ ί τ ω ς κάποιες δεσμεύσεις,ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα γεγονότα της Αιγύπτου ενδέχεται να υποκρύπτουν μία προσπάθεια αναβάθμισης της διεθνούς γεωπολιτικής εικόνας-επιρροής της Τ ο υ ρ κ ί α ς με σφραγίδα α μ ε ρ ι κ α ν ι κ ο ύ παράγοντα.Να δ ε ι χ θ ή προστάτιδα χώρα των Μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής καθώς και του Αραβικού κόσμου και,ταυτοχρόνως,να περισφιγγή ο κλοιός 'στις χώρες που την περιβάλλουν,'στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της αραβόφωνης Ανατολής.
ΑπάντησηΔιαγραφή