Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Κάτι τρέχει στη Ρωσσία


Ακόμα ένα αντιρωσσικό προπαγανδιστικό άρθρο από πληρωμένους Δυτικούς κονδυλοφόρους. Τους πείραξε που πάει να περάσει Νόμο για έλεγχο των δραστηριοτήτων των διαφόρων ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Τι θέλανε; Να τους άφηνε να οργανώνουν ασύδοτοι τα πρακτοριλίκια τους; Διαβάστε το άρθρο και τα συμπεράσματα δικά σας.
ΔΕΕ

Κάτι τρέχει στη Ρωσσία

Το μεγαλείο του αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος επιχειρεί και πρόκειται - κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον - να περάσει ένα νόμο, ο οποίος παραπέμπει σε άλλες εποχές. Μπορεί ο ίδιος να διανύει την τρίτη κατά σειρά θητεία του, ως εκλεγμένος άρχων της χώρας, ωστόσο οι πρακτικές που ακολουθούνται παραπέμπουν σε άλλες, παλαιότερες - όχι και τόσο μακρινές ιστορικά - εποχές, ενός καθεστώτος που κατέρρευσε. Ενδεχομένως όμως όχι και οο πρακτικές του. Το Penna σας παραθέτει άρθρο του Guardian για έναν νόμο που ενδέχεται να διώξει εκτός συνόρων τις «ξένες απειλές». Τώρα πώς και από ποιον ορίζονται οι ξένες απειλές, φαίνεται ότι είναι το σοβαρότερο θέμα.

«Ανεπιθύμητες δραστηριότητες» θα χαρακτηρίζεται ότι πραγματοποιούν ορισμένες ξένες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στη Ρωσία, σύμφωνα με σχετικό νόμο που προωθείται από την Κάτω Βουλή (Κρατική Δούμα). Το νέο θεσμικό πλαίσιο οδηγεί σε περαιτέρω καταστολή κοινωνικών δομών που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της τρίτης κατά σειρά θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήδη από το 2012 η Ρωσία υιοθέτησε έναν αμφιλεγόμενο νόμο με τον οποίο χαρακτηρίζει οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό ως «ξένους αντιπροσώπους». Οι επικριτές του νέου νόμου υποστηρίζουν ότι η ασάφεια των διατυπώσεων μπορεί να θίξει ακόμη και εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Ο Dmitry Gudkov (ένας εκ των ελάχιστων βουλευτών που καταψήφισαν στις δύο προκαταρκτικές ψηφοφορίες το νομοσχέδιο) έγραψε στο twitter ότι την επόμενη εβδομάδα οπότε και έχει προγραμματιστεί η τελική ψηφοφορία για το νέο νόμο, είναι μόνο τυπική διαδικασία και θα έπρεπε να θεωρείται ότι έχει ήδη περάσει. 

Κάθε οργανισμός που «αποτελεί απειλή για τα συνταγματικά θεμέλια, τις αμυντικές ικανότητες ή την ασφάλεια της Ρωσίας» μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπιθύμητος, σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου. Στην εισηγητική έκθεση μάλιστα γίνεται λόγος για την ανάγκη να σταματήσουν οι «καταστροφικοί οργανισμοί» να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία όπου μπορεί να απειλήσουν «βασικές αξίες του Ρωσικού κράτους» και να υποθάλψουν «έγχρωμες επαναστάσεις» - πρόκειται για όρο που χρησιμοποιείται από Ρώσους αξιωματούχους και αναφέρεται σε εξεγέρσεις με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος. 

Αρκετές ΜΚΟ και ξένοι οργανισμοί έχουν ήδη αποσυρθεί από τη Ρωσία ιδιαίτερα μετά την διένεξη με την Ουκρανία όπου η πρώτη ακολούθησε πολιτικές απομόνωσης. 

Την ταμπέλα του «ανεπιθύμητου» θα βάζει το υπουργείο εξωτερικών και ο εισαγγελέας, όχι όμως τα δικαστήρια με αποτέλεσμα κάθε ομάδα, οργανισμός, οργάνωση κτλ να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπιθύμητος και φυσικά όχι μόνο όσοι δραστηριοποιούνται εντός ρωσικών συνόρων. 

Όσοι υπάγονται σε «ανεπιθύμητους οργανισμούς» θα έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως και έξι ετών, ή ακόμη και απαγόρευση εισόδου στην χώρα. 

Παράλληλα ο νομοθέτης παρέχει τη δυνατότητα παγώματος τραπεζικών λογαριασμών, στέρηση της δυνατότητας έναρξη οποιασδήποτε δραστηριότητας στην Ρωσία ενώ όσοι συνεργάζονται με «ανεπιθύμητους» οργανισμούς θα είναι υπόλογοι στην κυβέρνηση. 

Ο Gudkov προειδοποιεί ότι ο νόμος συμπεριλαμβάνει και επιχειρήσεις. «Οι εισαγγελείς θα μπορούν να βάλουν λουκέτο σε οποιαδήποτε επιχείρηση όπως πχ η Apple ή τα McDonalds, γιατί η ασάφεια της διατύπωσης παρέχει αυτή τη δυνατότητα» τόνισε σε ραδιοφωνικές δηλώσεις. 

«Μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, είναι ένας νόμος ιδιαίτερα επικίνδυνος και σίγουρα δεν χρειαζόταν. Δεδομένα θα πλήξει το κλίμα επενδύσεων που έχει αναπτυχθεί στη χώρα» συμπλήρωσε με έντονη ανησυχία.


Πηγή:www.reporter.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish