Γκρούεφσκι: Οι μεγάλες δυνάμεις
να πιέσουν την Ελλάδα
Οι προοπτικές για τη διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία της πΓΔΜ είναι οι χειρότερες των τελευταίων 18 μηνών και η λύση ίσως απαιτεί παρέμβαση των ΗΠΑ και των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, δηλώνει στους Financial Times ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.
Στη συνέντευξή του, ο σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρει ότι κάποια πρόοδος προς συμφωνία είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, από το 2009 ως το 2011. Αυτή η πρόοδος ανετράπη, ωστόσο, με την ανάληψη της εξουσίας από τον Αντώνη Σαμαρά το 2012, όπως σημειώνει.
«Είναι πολύ χειρότερα από πριν», λέει ο κ. Γκρούεφσκι από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για επενδυτικό συνέδριο. «Η κατάσταση θα μπορούσε να ξεμπλοκαριστεί αν η Ελλάδα βρισκόταν υπό πίεση από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία. Αν δε γίνει αυτό, τότε δε θα έχουμε πρόοδο», προσθέτει.
Ο κ. Γκρούεφσκι κατηγορεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για υιοθέτηση «μιας από τις πιο ριζοσπαστικές θέσεις που έχει λάβει η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προβλήματος».
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η διένεξη έχει «παραλύσει» την ενσωμάτωση της «Μακεδονίας» στις δομές ασφαλείας και οικονομίας της Ευρώπης, λόγω της ελληνικής θέσης ως προς την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. «Την ίδια ώρα, οι γείτονες της Μακεδονίας, ιδίως η Βουλγαρία και η Ελλάδα, παρακολουθούν με ανησυχία την υιοθέτηση υπό την πρωθυπουργία του κ. Γκρούεφσκι από το 2006 ενός ακραιφνούς εθνικισμού που αποθεώνει τους Σλαβομακεδόνες εξαιρώντας τις εθνικές μειονότητες της χώρας», συμπληρώνει η εφημερίδα.
Επισημαίνεται ότι ο αμφιλεγόμενος αρχιτεκτονικός επανασχεδιασμός της πόλης των Σκοπίων περιλαμβάνει κολοσσιαίου μεγέθους αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, προκαλώντας την ελληνική οργή. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αρνείται ότι το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα Σκόπια 2014, με το υπέρογκο οικονομικό κόστος, ευθύνεται γα τη «σκλήρυνση» της ελληνικής στάσης στο θέμα της ονομασίας. «Αφού δημιουργήσαμε τη δική μας χώρα, θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλό να έχουμε 20 ή 30 αγάλματα ανθρώπων από την ιστορία μας. Δεν ήταν ποτέ σκοπός μας να δημιουργήσουμε προβλήματα με τους Έλληνες», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς τι είδους πίεση θα ήθελε να ασκηθεί στην Ελλάδα, ο Νίκολα Γκρούεφσκι απαντά ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να υπενθυμίσουν στην Αθήνα ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «χωρίς να εκδώσει ετυμηγορία για την ονομασία, έκρινε το 2011 ότι η Ελλάδα είχε σφάλει όταν εμπόδισε την αίτηση της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ τρία χρόνια προηγουμένως». Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρει: «Θα ήθελα να δω πίεση προς την κατεύθυνση αυτής της απόφασης. Ζητώ σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ειδάλλως, ποιο είναι το νόημα του δικαστηρίου και ποιο είναι το νόημα του διεθνούς δικαίου;».
Οι Financial Times αναφέρονται τέλος στην πρόταση Νίμιτς («Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» για διεθνή φόρα και «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για διμερείς σχέσεις) που απορρίφθηκε από την Ελλάδα. Προστίθεται ότι από την πλευρά της η Αθήνα έριξε την ιδέα της ονομασίας «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» για όλες τις περιστάσεις, η οποία με τη σειρά της «έχει αποδειχθεί μη αποδεκτή» από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι.
εφημ. Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish