Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η πολυπολιτισμικότητα και τα βιβλία των γειτόνων μας…


Η πολυπολιτισμικότητα 
και τα βιβλία των γειτόνων μας…

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

Τα τελευταία χρόνια άρχισε κάποιος προβληματισμός μεταξύ κορυφαίων αναλυτών, καθώς και κοινωνιολόγων και υποστηρικτών της πολυπολιτισμικότητας.
Οι κορυφαίοι αναλυτές των ΗΠΑ άρχισαν να προβληματίζονται και να θεωρούν πολύ πιθανό να σταματήσει η πορεία προς την παγκοσμιοποίηση και να ισχυροποιηθούν τα εθνικιστικά και θρησκευτικά κινήματα σε όλη την υδρόγειο. Αυτές και πολλές άλλες προβλέψεις περιλαμβάνονται στην έκθεση με τον τίτλο «Παγκόσμιες τάσεις με ορίζοντα το 2030», η οποία συντάχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Δεκαέξι υπηρεσίες πληροφοριών και αναλύσεων των ΗΠΑ συνεργάστηκαν με ειδικούς από όλον τον κόσμο σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η τεχνολογία, η δημοσιογραφία, η υγεία, οι κοινωνικές ανισότητες και κατέληξαν σε συμπεράσματα, όπως κάνουν κάθε τέσσερα χρόνια.
Σε όλον τον κόσμο επιστήμονες και δημοσιογράφοι μελετούν και υπογραμμίζουν με προσοχή ανά τετραετία αυτές τις εκθέσεις του υπερατλαντικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι δρομολόγησαν τη σύγχρονη οικονομική και πολιτιστική παγκοσμιοποίηση, τώρα αμφιβάλλουν για το μέλλον της.
Κι όμως κάποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις υποστηρίζονται θερμά στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού, ο οποίος αντιγράφει καθετί αποτυχημένο από άλλες χώρες και το διατηρεί ακόμη κι αν οι άλλες χώρες αρχίζουν να το απορρίπτουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολυδιαφημισμένη πολυπολιτισμικότητα.
Σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτιστικής μας ζωής ακούμε και διαβάζουμε αυτόν τον όρο, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με την εθνική ταυτότητα και την ελληνορθόδοξη κληρονομιά του λαού μας. Με πρόσχημα την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών, εκ των οποίων οι περισσότεροι, οι δήθεν προοδευτικοί προσπαθούν να καταργήσουν την έννοια του Έθνους, τη συνέχεια του Ελληνισμού, την προβολή των ηρώων μας, την αξία της ελληνικής γλώσσας, τα ελληνορθόδοξα ιδανικά.
Λένε ότι όλα αυτά είναι «εθνικιστικά» και ότι πρέπει η πολιτιστική ταυτότητα της πλειοψηφίας να υποχωρήσει για να προβληθούν ο πολιτισμός, η θρησκεία και η ταυτότητα των αλλοδαπών.
Προσπαθούν να αλλοιώσουν τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών. Συγγράφουν βιβλία ιστορίας με φιλοτουρκικό περιεχόμενο. Υποβαθμίζουν τις εθνικές επετείους και γενικά χλευάζουν την παράδοση και την εθνική φυσιογνωμία του Ελληνισμού.
Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υποχωρεί η εθνική ταυτότητα, η γλώσσα και η ιστορία της πλειοψηφίας για να κολακευτούν οι απρόσκλητοι αλλοδαποί επισκέπτες.
Αλλά, πρέπει να επισημανθούν κάποια πράγματα: ενώ εμείς στα σχολικά βιβλία προσπαθούμε να μη θίξουμε τους γείτονές μας και φθάνουμε στο σημείο να χαρακτηρίζουμε ως… «συνωστισμό» τις θηριωδίες των Τούρκων στην Σμύρνη, αυτοί μας γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Στα σχολικά τους εγχειρίδια γράφουν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έχουν καταγραφεί στην Παγκόσμια Ιστορία (Περιοδικό «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ», τεύχος 71).

ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνήθως στα τουρκικά βιβλία ο Έλληνας παρουσιάζεται ως εχθρός, γεμάτος ωμότητα και πολύ συχνά απάνθρωπος, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μία ιμπεριαλιστική χώρα που επιβουλεύεται συνεχώς τα «Τουρκικά» εδάφη και διαρκώς ηττάται…
Στις 9-9-1922 στη Σμύρνη οι Έλληνες ρίχτηκαν στη θάλασσα, αναφέρουν χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας στο σημείο αυτό το «δικό μας» βιβλίο ιστορίας, που έκανε αναφορά για «συνωστισμό προσφύγων» στην προβλήτα της Σμύρνης.
Για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι Τούρκοι μαθητές διδάσκονται ότι πρόκειται για μια από τις εξεγέρσεις στο χώρο των Βαλκανίων και αντιμετωπίζεται ως «εκδήλωση αγνωμοσύνης προς τους Οθωμανούς, οι οποίοι κυβερνούσαν με δικαιοσύνη και ανοχή». Για να δικαιολογήσουν την επιθετικότητα που δείχνουν στο Αιγαίο, οι Τούρκοι μαθητές μαθαίνουν από βιβλίο της Στ’ Δημοτικού ότι «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή. Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη»…
Σε εγχειρίδιο που διδάσκεται στις ακαδημίες ιστορίας και τις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας αναφέρεται: «Όλοι οι πολιτισμοί του Αιγαίου –μεταξύ αυτών και ο Ελληνικός- ήταν τουρκικής προέλευσης! Φθάνουν μάλιστα στον παραλογισμό να θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, Τρώες και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο…
Σύμφωνα με αυτές τις απίστευτες θεωρίες, οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα μικρό παρακλάδι του μεγάλου τουρκικού λαού, του μοναδικού που είχε τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλα κράτη και πολιτισμούς»…
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι εμφανίστηκαν στην περιοχή αυτή στα μέσα του 13ου αιώνα μ.Χ. Ο Τούρκος φύλαρχος Σουλεϊμάν διέφυγε τους Μογγόλους και προσπαθώντας να περάσει τον Ευφράτη ποταμό πνίγηκε. Ο απόγονός του Οσμάν ή Οθωμάν το 1326 έκαμε πρωτεύουσά του την Προύσα και έγινε ιδρυτής του Οθωμανικού Κράτους…
Έχοντας κανείς υπόψη τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει τους «μεγάλους πολιτισμούς» που δημιούργησαν οι γείτονές μας…
Κι εμείς τι κάνουμε; Διαστρεβλώνουμε τα ιστορικά γεγονότα για να μη τους στεναχωρήσουμε! Όπως βλέπουμε, ο ραγιαδισμός ζει και βασιλεύει.

ΣΚΟΠΙΑ: Εδώ η Ελλάδα παρουσιάζεται ως υπεύθυνη για τον «διαμελισμό της Μακεδονίας», για τη μη αναγνώριση των δικαιωμάτων της αλύτρωτης «Μακεδονίας του Αιγαίου» και της ύπαρξης μιας καταπιεσμένης «μακεδονικής μειονότητας», κλπ.
Στο βιβλίο της Η’ τάξης αναφέρεται: «Η σκληρότητα των Ελληνικών Αρχών, οι φυλακίσεις, η εκδίκηση, καθώς και οι διά της βίας καταδιώξεις των Μακεδόνων συντάραξαν σύσσωμη την κοινή γνώμη. Για την απάνθρωπη συμπεριφορά (των Ελλήνων) απέναντι στους Μακεδόνες ενδιαφέρθηκε η Κοινωνία των Εθνών»…
Στο βιβλίο της Ζ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου γράφουν: «Η πατρίδα μας έχει μακρά και πλούσια ιστορία. Στην αρχαιότητα ήταν πολύ ισχυρό κράτος. Την εποχή του Φιλίππου Β’ (4ος αιώνας π.Χ.) η Μακεδονία ήταν το ισχυρότερο κράτος της Βαλκανικής Χερσονήσου, ενώ στην εποχή του υιού του Αλεξάνδρου του Μακεδόνα απλωνόταν σε τρεις ηπείρους και αποτελούσε παγκόσμιο κράτος».
Σε άλλο σημείο: «Κατά την εγκατάσταση των Σλάβων στη Μακεδονία (τον 7ο αιώνα μ.Χ.) αυτοί (οι Σλάβοι) συνάντησαν τους αρχαίους Μακεδόνες. Στην αρχή οι σχέσεις τους ήταν άσχημες, αλλά στην πορεία βελτιώθηκαν. Οι Μακεδόνες ήταν Χριστιανοί και με ανώτερο πολιτισμό. Σταδιακά άρχισαν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Οι Σλάβοι για τη νέα τους πατρίδα αποδέχτηκαν το όνομα Μακεδονία και άρχισαν να ονομάζονται Μακεδόνες. Οι γηγενείς Μακεδόνες αποδέχτηκαν την σλαβική γλώσσα, αργότερα και τη σλαβική γραφή».
Δηλαδή, η διαστρέβλωση της ιστορίας σε όλο της το μεγαλείο! Φυσικά δεν θα τολμούσαν να κάμουν τίποτε από όλα αυτά, αν δεν στηρίζονταν στις πλάτες κάποιων άλλων…
Προς το παρόν ας αρκεστούμε σ’ αυτούς τους δύο γείτονες, που είναι οι περισσότερο απειλητικοί.
Εκείνο που λυπεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι παρουσιάζονται κάποιοι Έλληνες υπέρμαχοι εκείνων που επιβουλεύονται την πατρίδα μας…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish