Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ταπείνωση και βασανισμοί παιδιών Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Παιδιά παίζουν σε χαλάσματα στη Γάζα 
 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Ταπείνωση και βασανισμοί παιδιών 
Παλαιστινίων από το Ισραήλ
Έρευνα-κόλαφος του ΟΗΕ

Γενεύη
Σε καταγγελίες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κακομεταχειρίζονται παιδιά από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, κάνοντας ακόμη και χρήση βασανιστηρίων εναντίον αυτών που κρατούνται ή χρησιμοποιόντας άλλα σαν ανθρώπινες ασπίδες, προχωρά η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε έκθεση που συνέταξε για την περίοδο 2002-2012.

Η επιτροπή του ΟΗΕ εξέφρασε την λύπη της για την «επίμονη άρνηση» του Ισραήλ να ανταποκριθεί στο αίτημα για την παροχή πληροφοριών για τα παιδιά στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.

«Εκατοντάδες παιδιά Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες τραυματιστεί κατά την διάρκεια της περιόδου αναφοράς ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων από την πλευρά του κράτους, ιδιαίτερα στην Λωρίδα της Γάζας, όπου το κράτος προχώρησε σε αεροπορικά και ναυτικά πλήγματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στις οποίες υπάρχει σημαντική παρουσία παιδιών, αψηφώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις αρχές της αναλογικότητας και της διάκρισης», αναφέρεται σχετικά.

Παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες και πληροφοριοδότες
Κατά την δεκαετή περίοδο που εξετάζεται στην έκθεση, υπολογίζεται ότι 7.000 παιδιά Παλαιστινίων ηλικίας 12 ως 17 ετών (ορισμένα ακόμη και εννέα ετών) έχουν συλληφθεί, ανακριθεί και κρατηθεί. Πολλά οδηγούνται ενώπιον στρατοδικείων με αλυσίδες στα πόδια και χειροπέδες, ενώ κάποιοι νέοι κρατούνται στην απομόνωση, ορισμένες φορές για μήνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα περισσότερα παιδιά που συλλαμβάνονται κατηγορούνται ότι ρίχνουν πέτρες, ένα αδίκημα για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή έως και 20 ετών κάθειρξης, σύμφωνα με την επιτροπή. Ακόμη περισσότερο, όπως προσθέτει η έκθεση, ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ομολογήσει την συχνά αυθαίρετη φύση των συλλήψεων αυτών.

Τα παιδιά «υποβάλλονται συστηματικά σε ταπεινωτική μεταχείριση και συχνά σε βασανιστήρια, ανακρίνονται στα εβραϊκά –μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν– και υπογράφουν ομολογίες στα εβραϊκά προκειμένου να αφεθούν ελεύθερα», προστίθεται.

Η Επιτροπή εκφράζει βαθιά ανησυχία διότι «χρησιμοποιούνται συνεχώς μικροί παλαιστίνιοι ως ανθρώπινες ασπίδες και ως πληροφοριοδότες», λέγοντας ότι 14 τέτοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μόνον μεταξύ του Ιανουαρίου του 2010 και του Μαρτίου του 2013.

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει μικρούς παλαιστίνιους για να μπουν αυτοί μέσα σε ενδεχομένως επικίνδυνα κτίρια πριν από τους ίδιους και για να στέκονται μπροστά από στρατιωτικά οχήματα για να αποτρέπουν την ρίψη πετρών. 

«Σχεδόν όλοι αυτοί που χρησιμοποίησαν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες και ως πληροφοριοδότες εξακολουθούν να μην έχουν τιμωρηθεί. Στους στρατιώτες που καταδικάστηκαν επειδή εξανάγκασαν υπό την απειλή όπλου ένα 9χρονο παιδί να ψάξει τσάντες, οι οποίες πιστευόταν ότι περιείχαν εκρηκτικά, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή και υποβιβάστηκαν»., υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αλλά πέρα από αυτά, οι Αρχές αρνούνται πολλές φορές στα παιδιά από την Γάζα και την Δυτική Όχθη την εγγραφή τους στα μητρώα κατά τη γέννησή τους και την πρόσβασή τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε αξιοπρεπή σχολεία και σε καθαρό νερό.

Η «παράνομη μακροχρόνια κατοχή» παλαιστινιακών εδαφών και των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ, η συνεχιζόμενη επέκταση των «παράνομων ισραηλινών οικισμών», η ανέγερση του τείχους ασφαλείας στην Δυτική Όχθη, η κατάσχεση γης και η καταστροφή σπιτιών και των προς το ζην «συνιστούν σοβαρές και συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών των παλαιστινίων και των οικογενειών τους», καταλήγει η οργάνωση.

Εν μέσω αναστάτωσης
Στην περίοδο αναφοράς ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη Ιντιφάντα, αλλά και η επίθεση στη ως σήμερα αποκλεισμένη Γάζα στο τέλος του 2008 και τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και οι συνομιλίες παραμένουν ως σήμερα (και για πολύ ακόμη, ως φαίνεται) παγωμένες.

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε σε έκθεση της UNICEF τον Μάρτιο για την κακομεταχείριση ανήλικων παλαιστινίων και υπέβαλε το ερώτημα αν η έρευνα αυτή της Επιτροπής του ΟΗΕ αφορά νέα έρευνα.

«Αν κάποιος θέλει απλώς να μεγεθύνει τις πολιτικές του προκαταλήψεις και να πλήξει πολιτικά το Ισραήλ, όχι στηριζόμενος σε μια νέα έκθεση, στην επιτόπου εργασία, αλλά απλώς ανακυκλώνοντας παλιά πράγματα, αυτό δεν έχει καμία ουσία», σημείωσε ο εκπρόσωπος Γιγκάλ Παλμόρ.

Η έκθεση από την Επιτροπή του ΟΗΕ αναγνωρίζει, παραταύτα, τις ανησυχίες του Ισραήλ για την εθνική του ασφάλεια και επισημαίνει ότι παιδιά και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης εξακολουθούν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται, αν και οι περισσότερες απώλειες είναι μικροί Παλαιστίνιοι.


Newsroom ΔΟΛ, 
με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish