Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πάπας Φραγκίσκος A', τιμονιέρης ενός σκάφους σε ταραγμένα ύδατα


Πάπας Φραγκίσκος A', τιμονιέρης 
ενός σκάφους σε ταραγμένα ύδατα
Αγία Έδρα, Βατικανό 

Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν οι Καθολικοί ανά τον κόσμο, και ιδιαίτερα η νότια Αμερική, το habemus Papam, αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α' (μέχρι πρότινος καρδινάλιος Μπεργκόλιο) έβλεπε λίγο πιο μπροστά όταν, στα πρώτα του λόγια, ζήτησε την στήριξη των πιστών με τις προσευχές του: Ο νέος Πάπας έχει ενώπιόν του το δύσκολο έργο της αναμόρφωσης της πανίσχυρης γραφειοκρατίας του Βατικανού, της επισκευής της εικόνας της Καθολικής Εκκλησίας από τα σκάνδαλα της παιδεραστίας ενώ -όπως κάθε φορά- καλείται να στηρίξει την πίστη σε περιοχές που χάνει έδαφος. 

Ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος λατινοαμερικανός, ο πρώτος ιησουίτης και ο πρώτος μη Ευρωπαίος εδώ και αιώνες που ανεβαίνει στην Καθέδρα του Αγίου Πέτρου. Οι καινοτομίες έχουν φυσικά και τα όριά τους -όπως όλοι οι καρδινάλιοι, ο Φραγκίσκος θεωρείται αρκετά συντηρητικός και δεν αναμένεται να αλλάξει τη ρότα του σκάφους της Εκκλησίας σε κοινωνικά ζητήματα. 

Στόχος του Κονκλαβίου ήταν να βρεθεί ο ένας που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα σκάνδαλα της παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας που ταλανίζουν ακόμη την εικόνα της. Ενδεικτική της πιεστικότητας με την οποία τίθεται το ζήτημα ήταν η είδηση, την ώρα που οι καρδινάλιοι συνεδρίαζαν, του εξωδικαστικού συμβιβασμού της αρχιεπισκοπής του Λος Άντζελες σε υπόθεση συγκάλυψης παιδεραστή ιερέα.
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων όμως του Φραγκίσκου βρίσκεται το ζήτημα της Κούρια, της γραφειοκρατίας του Βατικανού. Η υπόθεση με τις διαρροές απόρρητων εγγράφων (το λεγόμενο Vatileaks) και οι βυζαντινισμοί στους διαδρόμους του Αποστολικού Παλατιού που περιέγραφαν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχηματίζουν την εικόνα ενός κράτους εν κράτει, το οποίο ο νέος Ποντίφικας πρέπει να αναμορφώσει.
Η καταγωγή του υπενθυμίζει επίσης και την άλλη σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες η Καθολική Εκκλησία: Η Λατινική Αμερική έχει την ισχυρότερη «συγκέντρωση» Καθολικών σε όλο τον κόσμο αλλά, ακόμη κι εκεί, η Ρώμη έχει αρχίσει να χάνει έδαφος έναντι των Προτεσταντών.
Εκλέγοντάς τον, οι καρδινάλιοι επέλεξαν περισσότερο έναν ποιμένα, έναν επίσκοπο που έχει τη φήμη ότι βρίσκεται κοντά στους πιστούς του, παρά κάποιον με ισχυρό ακαδημαϊκό (θεολογικό) υπόβαθρο όπως ήταν ο Βενέδικτος. Ο Φραγκίσκος καλείται να αναλάβει ένα έργο, το βάρος του οποίου ο Βενέδικτος ΙΣΤ' δεν είχε κατά δήλωσή του τη δύναμη να σηκώσει μέχρι τέλους.


Εκτός των τειχών η «πρεμιέρα» του Πάπα, 
προσευχή στην Σάντα Μαρία Ματζόρε 
«Επανάσταση στο Βατικανό» λένε τα ΜΜΕ

Ρώμη, Ιταλία 

Στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, έξω από τα τείχη του Βατικανού, επέλεξε ο Φραγκίσκος Α' να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παρουσίασή του ως νέου ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Ποντίφικας βρέθηκε στη βασιλική για περίπου μισή ώρα για να προσευχηθεί. Παράλληλα, συγχαρητήρια στον νέο Πάπα συνεχίζουν να φτάνουν από όλο τον κόσμο.
Το πρωί της Πέμπτης, ο Φραγκίσκος Α' πήγε στην Σάντα Μαρία Ματζόρε (αφιερωμένη στην Παναγία, μία από τις Παπικές Βασιλικές στη Ρώμη έξω από το Βατικανό) για μισή ώρα, όπου και προσευχήθηκε. Στο μήνυμά του από το μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου, ο Φραγκίσκος είχε πει ότι θα προσευχηθεί στην Παναγία για να φυλάει τη Ρώμη.
Αργότερα μάλιστα, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση, ο Φραγκίσκος πήγε προσωπικά με λεωφορείο του Βατικανού να πάρει τις αποσκευές του από τον ξενώνα όπου έμενε πριν το Κονκλάβιο.
Το καθολικό κέντρο φιλοξενίας κληρικών βρίσκεται κοντά στην κεντρική Πιάτσα Ναβόνα και πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι είναι τουλάχιστο ασυνήθιστο και ένδειξη ανανέωσης για έναν νεοεκλεγέντα ποντίφικα ότι επιλέγει να φροντίσει προσωπικά άκρως πρακτικές υποχρεώσεις σαν και αυτή.
Στο πρόγραμμα του Φραγκίσκου βρίσκεται η «εναρκτήρια» θεία λειτουργία στην Καπέλα Σιστίνα το απόγευμα της Πέμπτης.

Συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο
Από το βράδυ της Τετάρτης, στην Αγία Έδρα φτάνουν συγχαρητήρια και ευχές στο νέο Ποντίφικα από όλο τον κόσμο.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν εξέφρασε την ελπίδα ο Φραγκίσκος Α' θα συνεχίσει την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, όπως και ο προκάτοχός του. Απευθύνοντας «τα πιο ειλικρινή του συγχαρητήρια" στο νέο Πάπα και "όλους τους Καθολικούς σε όλο τον κόσμο», ο Μπαν ευχήθηκε επίσης «τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Αγίας Έδρας».
«Έχουμε πολλούς κοινούς στόχους, όπως η προώθηση της ειρήνης, η κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας» τόνισε.
«Μοιραζόμαστε επίσης την πεποίθηση ότι οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν παρά μόνο μέσω του διαλόγου» πρόσθεσε. «Είμαι βέβαιος ότι η Αυτού Αγιότητα θα συνεχίσει να βασίζεται στην κληρονομιά του προκατόχου του, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ , για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών», σημειώνει ο Μπαν.
Στο Βερολίνο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε απόψε ότι πολλοί αναμένουν από το νέο πάπα Φραγκίσκο Α’ να προσφέρει μια «καθοδήγηση» ιδιαίτερα για ειρήνη και δικαιοσύνη.
Συγχαίροντας το νέο Πάπα «με όλη της την καρδιά», η καγκελάριος υπογράμμισε ότι: «πέρα από τον Καθολικό Χριστιανισμό, πολλοί αναμένουν από αυτόν μια καθοδήγηση, όχι μόνο στα θέματα της πίστης, αλλά επίσης και σε ότι αφορά την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την εξασφάλιση της δημιουργίας».
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τους Χριστιανούς της Νότιας Αμερικής, καθώς ένας από αυτούς καλείται για πρώτη φορά στην κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας» σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ (κόρη προτεστάντη πάστορα, η ίδια). Ιδιαίτερη αξία έχουν τα συγχαρητήρια τηςπροέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, η οποία χαιρέτισε την εκλογή του Αργεντινού Χόρχε Μπεργκόλιο ως νέου Πάπα και του ευχήθηκε «καρποφόρο ποιμαντικό έργο» σε ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από την κυβέρνηση. 
«Του ευχόμαστε, ως οδηγό και ηγέτη της Εκκλησίας, ένα γόνιμο ποιμαντικό έργο κατά την άσκηση των τόσο μεγάλων ευθυνών του στην αναζήτηση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της ειρήνης στην ανθρωπότητα» ανέφερε στο σύντομο μήνυμά της. 
Θερμό συγχαρητήριο μήνυμα προς τον νέο πάπα έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Φανάρι αναφέρει ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος του ευχήθηκε η θητεία του να συμβάλει στην ειρήνη του ταραγμένου κόσμου, την ανακούφιση των πτωχών και των πασχόντων, «ως και εις την προαγωγήv του διαλόγου υπέρ της ενώσεως των δύο Ἐκκλησιών».
Από την πλευρά του μουσουλμανικού κόσμου, το αιγυπτιακό Πανεπιστήμιο του Αλ Αζχάρ -οι κορυφαίοι ισλαμοδιδάσκαλοι στο σουντικό ισλάμ- ανέφερε την ελπίδα «σε καλύτερες σχέσεις με το Βατικανό μετά την εκλογή του νέου πάπα, για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας». «Μόλις εμφανισθεί μία νέα προοπτική, θα επανέλθουμε στον διάλογο με το Βατικανό που διακόπηκε στις αρχές του 2011», ανέφερε ο εκρπόσωπος του Αλ Αζχάρ και συνεχάρη «όλους του καθολικούς σε ολόκληρο τον κόσμο» για την εκλογή.

Ιταλικά ΜΜΕ: «Επανάσταση στον Άγιο Πέτρο»
Ο ιταλικός Τύπος χαρακτηρίζει «επανάσταση στον Αγιο Πέτρο» και «έκπληξη» την εκλογή του Αργεντινού Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο στον θρόνο της Καθολικής Εκκλησίας με το όνομα Φραγκίσκος.
«Επανάσταση στον Αγιο Πέτρο» τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της η La Repubblica με το σχόλιο ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα στη γραφειοκρατία του Βατικανού ευνόησαν την εκλογή του αργεντινού πάπα και τορπίλισαν την υποψηφιότητα του ιταλού Αντζελο Σκόλα, που περιλαμβανόταν στα φαβορί κατά την έναρξη του Κογκλαβίου.
«Η επιλογή για τη διαδοχή του Βενέδικτου XVI αντιπροσωπεύει μία τόσο προφανή και συμβολική γεωγραφική και πολιτισμική ανακατανομή της εξουσίας της Κουρίας του Βατικανού ... μία κίνηση ανοίγματος και ελπίδας που κλείνει μία εποχή και φέρνει έναν πάπα μη προερχόμενο από τα ιερά παλάτια» αναφέρεται στο κύριο άρθρο.
«Η έκπληξη του Φραγκίσκου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Corriere della Sera. «Το πρόσωπο του Φραγκίσκου είναι ένα όμορφο, απλό και φωτεινό πρόσωπο, που δεν έχει συνηθίσει να κρύβει ό,τι σκέφτεται το κεφάλι και ό,τι αισθάνεται η καρδιά. Εκφράζει τη βούληση της αλλαγής χωρίς ρητορική» γράφει στο κύριο άρθρο του στην Corriere della Sera ο συγγραφέας Κλάουντιο Μάγκρις.
«Η εκλογή του Φραγκίσκου είναι βέβαιο ότι αποτελεί νεωτερισμό. Δεν γνωρίζουμε εάν ο Φραγκίσκος θα θελήσει ή θα μπορέσει να κάνει την αλλαγή, αλλά ο απλός τρόπος με τον οποίο παρουσιάσθηκε στον κόσμο δίνει ελπίδα για μία πραγματική, και όχι ρητορική, αλλαγή, για τόσα πράγματα που πρέπει και μπορούν να αλλάξουν» γράφει ο Κλάουντιο Μάγκρις.
«Το γεγονός ότι οι καρδινάλιοι τον επέλεξαν ίσως οφείλεται και στο ότι κατάλαβαν πως υπάρχει σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η ανάγκη η Εκκλησία να στείλει στον κόσμο ένα μήνυμα. Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο ανήκει σε εκείνους που θα γευματίσουν στο συσσίτιο των απόρων... όταν βρίσκεται στη Ρώμη, μετακινείται με λεωφορείο ή μετρό, κάνει τα ψώνια του στο σουπερμάρκετ» γράφει η La Strampa χαιρετίζοντας την εκλογή του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish