Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η Έδεσσα στο στόχαστρο των Σκοπιανών!


Η Έδεσσα στο στόχαστρο των Σκοπιανών!
Του Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη

Η Έδεσσα και η περιοχή της έχουν μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των Σκοπιανών και των κάθε λογής ιθαγενών φερεφώνων τους. Τα τελευταία χρόνια επιχειρούν συστηματικά να μεταλλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις των ντόπιων γηγενών Ελλήνων μέσω της αλλοίωσης του ιδιώματος, των χορών, της μουσικής, των τοπικών ενδυμασιών και των εθίμων, όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο "Η πολιτιστική γενοκτονία εις βάρος των ντόπιων Μακεδόνων Ελλήνων" http://ethnologic.blogspot.gr/2012/09/blog-post_14.html.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και απόδειξη των προαναφερθεισών μεθοδεύσεων υπήρξε η εισαγωγή στην Έδεσσα ξενόφερτων εθίμων, όπως οι διαβόητες "Μέτσκες" στις οποίες είχα επίσης αναφερθεί ("Οι ξενόφερτες «Μέτσκες» και η αλλοίωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας" http://ethnologic.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html), τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εισαγόμενο "έθιμο" με προέλευση την πόλη Πρίλεπ των Σκοπίων, όπου κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις δήθεν "λαογραφικού" περιεχομένου που προωθούνται από ένα κρατικό σκοπιανό Ίδρυμα (Institute on Old Slavic Culture). Πριν στεγνώσει το μελάνι από την δημοσίευση του εν λόγω άρθρου σε τοπική εφημερίδα, με την ανοχή των τοπικών αρχών και την στήριξη Δημοτικής Επιχείρησης, εμφανίστηκαν οι "αρκουδιάρηδες του Πρίλεπ" να συμμετέχουν στο καρναβάλι της Έδεσσας με πινακίδες στην κυριλλική γραφή που δήλωναν την ταυτότητά τους.



Το επόμενο βήμα ήταν αναμενόμενο:
Στις 26 Απριλίου 2013 οργανώνεται από την σκοπιανή "Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά" UMD στην πόλη Μάρκαμ της Πολιτείας Οντάριο του Καναδά εκδήλωση συλλογής χρημάτων για την στήριξη του "Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού κινήματος της Έδεσσας" με τίτλο "Βραδιά της Έδεσσας" και είσοδο 60 δολλάρια! Όπως αναφέρεται στην σχετική διαφήμηση-πρόσκληση (βλ. εικόνα στην αρχή της ανάρτησης) τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα στηρίξουν τις ακόλουθες δραστηριότητες:

α. Διατήρηση και προώθηση των πλούσιων πολιτιστικών παραδόσεων (δηλ. των σκοπιανών, Μέτσκες κλπ) της Αιγαιακής Μακεδονίας


β. Προώθηση της "μακεδονικής" (δηλ. της σκοπιανής) γλώσσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την βοήθεια του "Δικτύου Προώθησης της Γλωσσικής Ποικιλομορφίας" (NPLD)


γ. Στήριξη της έκδοσης της (φιλοσκοπιανής) εφημερίδας ΖΟΡΑ στην Έδεσσα

δ. Εδεσσαϊκό Μακεδονικό (δηλ. σκοπιανό) Ραδιόφωνο (μέσω Διαδικτύου)

ε. Έκδοση της (φιλοσκοπιανής) εφημερίδας ΛΟΖΑ στην Θεσσαλονίκη

στ. Μεταφράσεις και εκδόσεις βιβλίων για την Μακεδονία (ποια ακριβώς;) και τον Μακεδονικό Λαό (δηλ. τους σκοπιανολάγνους)

ζ. Διδασκαλία των μακεδονικών (δηλ. των εισαγόμενων σκοπιανών) παραδόσεων μέσω χορευτικών σχολών

η. Άνοιγμα Μακεδονικού (δηλ. σκοπιανού) Πολιτιστικού Κέντρου στην Έδεσσα



Εννοείται ότι εάν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω θα είναι πλέον πολύ εύκολη η διεκδίκηση της αναγνώρισης "μακεδονικής" (δηλ. φιλοσκοπιανής, πρώην φιλοβουλγαρικής) μειονότητας στην βόρεια Ελλάδα με σχολεία, δικές της εκκλησίες κλπ κλπ 


Όπως είχα γράψει παλαιότερα:
Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν λόγω μια γενικευμένης άγνοιας, ιδίως των νεωτέρων, οι οποίοι αδυνατούν (για πολλούς και διαφόρους λόγους, η ανάλυση των οποίων εκφεύγει των πλαισίων ενός άρθρου) να αντιληφθούν τι είναι αυθεντικά παραδοσιακό και τι νοηματοδοτεί σε τελική ανάλυση ο όρος «παράδοση» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των πάσης φύσεως και προέλευσης θεραπαινίδων της, του άκρατου καταναλωτισμού, του ασύδοτου χρηματιστηριακού κεφαλαίου των διεθνών τοκογλύφων, των μνημονίων, της σκόπιμης εθνοαποδόμησης, των μεταμοντέρνων «Ιστορικών» τύπου Λιάκου, Ρεπούση, Κουλούρη και Σία και του αμερικανοπροωθούμενου Νεο-Οθωμανισμού.

Είναι καιρός πια, πιστεύω, να ξυπνήσουμε και να αντισταθούμε στα ανθελληνικά αυτά σχέδια και οι πολίτες να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Όσο για τους διάφορους πολιτικούς της περιοχής μας ας μη περιμένουμε να αντιδράσουν διότι όπως αποδείχθηκε πάμπολλες φορές μέχρι τώρα δεν πρόκειται να κάνουν το παραμικρό. Είναι ώρα να χάνουμε ψήφους;

ΔΕΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish