Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Το φοβικό "ελληνικό" ΥΠΕΞ


Είναι παλιά διαπίστωση ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει μεταβληθεί εδώ και δεκαετίες σε άντρο ανθελληνικών μεθοδεύσεων με πρωταγωνιστές τους διάφορους πολιτικάντηδες που έχουν παρελάσει από εκεί παριστάνοντας την "πολιτική ηγεσία" του. Οι ίδιοι έχουν εμφυσήσει ένα πνεύμα εθνικής μειοδοσίας και φοβικής αντιμετώπισης των ανθελληνικών ενεργειών από άλλες χώρες εις βάρος της πατρίδας μας και των εθνικών μας συμφερόντων.  Οι χαρακτηρισμοί που του έχουν αποδοθεί κατά καιρούς (Υπουργείο Εξωτερικών τεμενάδων, Ανθελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κλπ) απεικονίζει μια θλιβερή κατάσταση που κάποιοι εξαιρετικοί Έλληνες διπλωμάτες δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν δυστυχώς. Το κείμενο που ακολουθεί περιγράφει κάποιες πτυχές αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.
ΔΕΕ 

Το φοβικό "ελληνικό" ΥΠΕΞ

Άδοξα έληξε για τον πρώτο, η δικαστική διαμάχη μεταξύ του πρώην πρόξενου Θεόδωρου Οικονόμου-Καμαρινού με το Υπουργείο Εξωτερικών. Η δικαστική απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο ήταν εις βάρος του Θ. Καμαρινού ο οποίος μετά από αυτό παραιτήθηκε από το διπλωματικό σώμα. Ως γνωστόν, οι αλβανικές αρχές και οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας είχαν ενοχληθεί βαθύτατα όταν ο πρώην – πλέον – Έλληνας διπλωμάτης… τόλμησε να αναφερθεί σε ελληνική μειονότητα στην Κορυτσά. Το γεγονός είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικού Προξενου Κορυτσάς. Το ΥΠΕΞ για να μην τους κακοκαρδίσει, τον είχε σκανδαλωδώς παραπέμψει στη δικαιοσύνη για… παράβαση καθήκοντος.

- Ας θυμηθούμε αντίστοιχες περιπτώσεις ξένων διπλωματών και πως αυτές αντιμετωπίστηκαν. Το ΥΠΕΞ των Σκοπίων καν δεν ασχολήθηκε με τους Σκοπιανούς διπλωμάτες που είχαν φωτογραφηθεί στον Καναδά μπροστά από αλυτρωτικούς χάρτες της λεγόμενης “Μεγάλης Μακεδονίας” και είχαμε αποκαλύψει πριν ένα χρόνο. Ελληνική αντίδραση στην ουσία δεν υπήρξε. Περιοριστήκαμε σε μια αναφορά του τότε αναπληρωτή Υπ. Εξωτερικών στην βουλή και αυτό ήταν. Οι συγκρίσεις είναι αποκαρδιωτικές.

- Eπιστολές στους Γκρούεφσκι και Τσρβενκόφσκι έστειλε ο Επίτροπος της ΕΕ για ζητήματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε. Όπως μάθαμε, στην επιστολή προς τον Σκοπιανό πρωθυπουργό αναφέρεται ό,τι “η Ευρωατλαντική πορεία της FYROM υπό τις παρούσες συνθήκες απειλείται.” Πηγές από την ΕΕ έκαναν λόγο πως ποτέ έπειτα από το 1998 (περίπτωση Vladimir Meciar, Σλοβακία), δεν έχει γίνει χρήση της συγκεκριμένης έκφρασης από ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ. Και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, μιλάει από μόνο του για τις τωρινές σχέσεις ΕΕ – Σκοπίων.

- Την ευθύνη για το πολιτικό αδιέξοδο στα Σκόπια συγκεντρώνει η αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας από Ευρωβουλευτές. Ειδικά οι Δεξιοί Ευρωβουλευτές δεν της χαρίζονται καθόλου. Το αντιπολιτευτικό κόμμα SDSM πληρώνει ουσιαστικά την αρνητική εικόνα που έχουν καλλιεργήσει διεθνώς γι’ αυτό, τα φιλικά προσκείμενα προς την κυβέρνηση, ΜΜΕ. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις, ο γραμματέας του κόμματος Πετρόφ, επισκέπτεται τις Βρυξέλλες και θα επιδιώξει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

- Η εικόνα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι όμως στο εξωτερικό ήταν και αυτή κάκιστη. Γι’ αυτό τελευταία, σε μια προσπάθεια να μετατοπιστούν οι αρνητικές εντυπώσεις, είχαμε μπαράζ από φιλοσκοπιανά άρθρα σε διεθνείς Ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας όπου η Ελλάδα είχε πάλι τον κύριο ρόλο για την μη επίλυση του ζητήματος της Ονομασίας. Ξεχωρίσαμε το άρθρο του Edward Lucas στο EuropeanVoice, στο οποίο διαβάσαμε μαργαριτάρια όπως, “Macedonia’s problems are festering, in part because the EU is failing to take a tougher line with Greece and Bulgaria“. Παρόμοιες εντυπώσεις αποκομίσαμε από το πρόσφατο άρθρο του Deliso στο balkanalysis.com.

- Ευτυχώς που υπάρχουν online και τα πρακτικά από όσα διαδραματίζονται στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να… θαυμάσουν τις (ν)τροπολογίες που κατέθεσαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές. Αρκετά και ασυγχώρητα τα λάθη, οι παραλείψεις, οι εσφαλμένοι χειρισμοί που γεννάνε πολλά ερωτήματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Motion for a resolution

Good-neighbourly relations, regional and international cooperation

H Eλληνίδα Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά που φαίνεται δεν της άρεσε η ύπαρξη του “good-neighbourly relations“, το εξαφανίζει και αντίθετα προτείνει :

Regional and international cooperation

——————–

Σε άλλη τροπολογία διαβάζουμε:

Motion for a resolution

Welcomes the use of the term
‘Macedonian’ in the 2012 Progress Report
as is the norm in the UN, whilst respecting
the different languages, identities and
cultures within the country;

και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Νικόλαος Σαλαβράκος, αντί να ζητήσει διαγραφή ή αντικατάσταση επίμαχων φράσεων (σσ. “Macedonian”), προτείνει το εξής:

Amendment

11. Notes the use of the term ‘Macedonian’
in the 2012 Progress Report, whilst
respecting the different languages,
identities and cultures in the entire region;

- Ας σταθούμε λίγο στο γεγονός πως οι Βούλγαροι Ευρωβουλευτές δεν παρέλειψαν να αναφέρουν όλα όσα είχε κατά καιρούς διαπράξει εναντίον τους το καθεστώς Γκρούεφσκι. Διαβάσαμε αναφορές από την υπόθεση Σπάσκα Μίτροβα μέχρι την επίθεση στον βούλγαρο πρέσβη και την οργάνωση Radko. Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές αντιθέτως περιορίστηκαν σε γενικολογίες και κατάπιναν τις αναφορές σε “Μακεδόνες”. Εξαίρεση αποτελεί ο Νικόλαος Χουντής. 



http://history-of-macedonia.com/2013/02/23/makedoniko-paraskhnio-13/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish