Tomislav Nikolic
Νίκολιτς προς Σκοπιανούς :
“Για την Σερβία είστε Μακεδονία κι όχι FYROM”
Προκλητικότατος ο Πρόεδρος της Σερβίας που δήλωσε ό,τι αισθάνεται "Μακεδόνας"
“Η Σερβία σας αναγνωρίζει ως “Μακεδονία”. Δεν σας γνωρίζουμε ως FYROM όπως σας ζητάει ο κόσμος και όπως έπρεπε να δεχτείτε για να συνεχίσετε να ζείτε και να παλεύετε“, δήλωσε προκλητικά ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξη του στην Σκοπιανή εφημερίδα Vecer.
Ο Σκοπιανός πρόεδρος δεν περιορίστηκε εκεί. Στην ερώτηση “παγίδα” της Σκοπιανής δημοσιογράφου αν “νιώθει σαν “Μακεδόνας”, όταν απαιτούν από αυτούς [Σέρβους] σαν ειδική συνθήκη για την ένταξη στην ΕΕ να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους τους, όπως απαιτούν από τους Σκοπιανούς να εγκαταλείψουν την ταυτότητά τους”, ο Νίκολιτς απάντησε ανάμεσα σε άλλα:
“Η Σερβία σας αναγνωρίζει ως “Μακεδονία”. Δεν σας γνωρίζουμε ως FYROM όπως σας ζητάει ο κόσμος και όπως έπρεπε να δεχτείτε για να συνεχίσετε να ζείτε και να παλεύετε”, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος
“Γνωρίζω ό,τι το όνομα και η σημαία αποτελούν πρόβλημα για την γειτονική Ελλάδα. Τα Σκόπια δεν μπορούν να περιμένουν βοήθεια από την ΕΕ.“
Και συνέχισε λέγοντας, ”Νιώθω σαν “Μακεδόνας, όχι μόνο όταν σκέφτομαι σχετικά με την ΕΕ, αλλά επίσης όταν τραγουδώ και χορεύω. Έχω νιώσει αρκετές φορές στην ζωή μου “Μακεδόνας”, όταν ήμουν χαρούμενος και όταν ήμουν λυπημένος.”
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το πως νομίζει ότι θα κλείσει στο μέλλον το ζήτημα με τις απαιτήσεις των Αλβανών και τις μειονότητες τους σε Βαλκανικά κράτη όπως Σερβία, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Ελλάδα, ο Νίκολιτς απάντησε:
“Ξέρω πως έχει εξελιχθεί στην Σερβία και στα Σκόπια. Οι πολιτικοί σας μπορούν να κρατούν τα κεφάλια τους μέσα στην άμμο, αλλά σε 20 χρόνια θα έχουν το πρόβλημα της Σερβίας. Ο χρόνος δεν είναι υπέρ του κράτους αλλά αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση. Όταν θα αναγνωριστούν τα δικαιώματα τους [Αλβανών] στην Σερβία, θα αναγνωριστούν και στις άλλες Βαλκανικές χώρες. Είναι σαν να λέμε, Ναι έχει το δικαίωμα να ιδρύσεις κράτος στο Κόσοβο αλλά δεν έχει δικαίωμα να κάνει το ίδιο στα Σκόπια. Πως μπορείς να πει ότι έχεις δικαίωμα στο Κόσοβο αλλά δεν έχεις το δικαίωμα αυτονομίας στην Ελλάδα ή στο Μαυροβούνιο;”
http://history-of-macedonia.com/2012/10/21/nikolic-ellada-serbia-skopia/
Από την εφημερίδα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης
της Τρίτης 9 Απριλίου 1996
Αναγνώριση από το Βελιγράδι ως "Δημοκρατία Μακεδονίας"
ΟΙ υπουργοί εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ, Μίλαν Μπλουτίνουβιτς και Λιουμπομίρ Φρτσκόφσκι υπέγραψαν χθες στο Βελιγράδι συμφωνία για τη διευθέτηση των σχέσεων και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ "Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και Δημοκρατίας Μακεδονίας", όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι "η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και η Δημοκρατία Μακεδονίας, με την υπογραφή της συμφωνίας συμβάλλουν στην εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας και την οικοδόμηση μέτρων σταθερότητας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
"Η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και η Δημοκρατία Μακεδονίας συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων και της συνεργασίας.
"Με την συμφωνία αυτή η Δημοκρατία Μακεδονίας, αποδέχεται την κρατική συνέχεια και τη διεθνή προσωπικότητα της Γιουγκοσλαβίας. Όσον αφορά το θέμα της διαδοχής των περιουσιακών στοιχείων το θέμα αυτό θα λυθεί με μεταξύ τους συμφωνία".
Επίσης αναφέρεται ότι οι δύο χώρες θα αρχίσουν αμέσως συνομιλίες για οικονομική συνεργασία, ενώ επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διευθέτηση των σχέσεων στον τομέα των επικοινωνιών και μεταφορών. Εκτιμήθηκε τέλος από κοινού ότι οι δύο χώρες, με την υπογραφή της ανάπτυξης των σχέσεων αρχίζουν μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης των σχέσεων που θα βασίζονται στις αρχές της παραδοσιακής φιλίας, καλής γειτονίας και των αμοιβαίων συμφερόντων.
Ο κ. Μιλουτίνοβιτς δήλωσε ότι η σημερινή πράξη της υπογραφής της συμφωνίας με τη "Δημοκρατία Μακεδονίας" σημαίνει επισημοποίηση των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο κ. Φρτσκόφσκι δήλωσε ότι σήμερα ανοίγει μια νέα ιστορία στις σχέσεις των δύο χωρών που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρης της περιοχής μολονότι στο κείμενο της συμφωνίας δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο όνομα με το οποίο γίνεται η αλληλοαναγνώριση, τόσο στο επίσημο ανακοινωθέν όσο και στις επίσημες δηλώσεις των δύο υπουργών η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Από γιουγκοσλαβικής πλευράς παρέστησαν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, ενώ από πλευράς της ΠΓΔΜ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ογκνιεν Μαλέσκι.
Μιλόσεβιτς - Κόντιτς
Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα Σκόπια και το Βελιγράδι αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ η δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ειρήνης και στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά τις συνομιλίες που είχε ο κ. Μιλόσεβιτς με τον υπουργό εξωτερικών των Σκοπίων Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι. Ο κ. Φρτσκόφσκι συναντήθηκε με το Μιλόσεβιτς στο Καρατζόρτζεβο στην εξοχική κατοικία του Σέρβου προέδρου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για διευθέτηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας, Ράντογιε Κόντιτς. Ο κ. Κόντιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διευθέτηση των σχέσεων με τα Σκόπια και δήλωσε ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ειρήνης και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια. Εκτιμήθηκε από κοινού ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Ο κ. Κόντιτς δήλωσε ακόμη ότι οι εμπορικές συναλλαγές μπορούν να φτάσουν στο ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσει αμέσως πολιτικός διάλογος σε ανώτερο επίπεδο και ν' αρχίσουν οι προετοιμασίες για την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών που θα αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία, την επιστημονική, πολιτιστική και μορφωτική συνεργασία, την προστασία των επενδύσεων, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ. Οι κ.κ. Κόντιτς και Φρτσκόφσκι δήλωσαν ότι τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες θα πρέπει να είναι σύνορα καλής γειτονίας και ολόπλευρης συνεργασίας.
[...]
Τα σερβικά κόμματα
Σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Σερβίας χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας για διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων και μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα εκτίμησε "ότι η αλληλοαναγνώριση Βελιγραδίου - Σκοπίων ήταν κάτι το επιθυμητό υπό την προϋπόθεση να μη διαταράσσονται οι σερβοελληνικές σχέσεις".
Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μίλοραντ Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι η υπογραφή της διευθέτησης των σχέσεων ήταν πρόωρη ενέργεια διότι επίκεινται συνομιλίες για το όνομα αυτού του κράτους.
Ο Βουκ Ντράσκοβιτς ο πρόεδρος του σερβικού κινήματος ανανέωσης (SPO) κατηγόρησε τον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διότι καθυστέρησε με την απόφαση για αναγνώριση την ΠΓΔΜ αναφέροντας ότι αντί να αναγνωρίσει αμέσως τα Σκόπια πρότεινε κατά το παρελθόν τη διάλυση αυτού του κράτους και τη δημιουργία συνομοσπονδίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.
Μόνον όταν απομακρυνθεί ο Μιλόσεβιτς από την εξουσία τότε η "Μακεδονία" θα γίνει γέφυρα της Σερβίας προς την Ελλάδα και η Σερβία γέφυρα της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη" είπε ο Βουκ Ντράσκοβιτς.
Τη συμφωνία χαιρέτισαν επίσης η Νέα Δημοκρατία (ND) της Σερβίας, το Κόμμα των Πολιτών (GSS) και η Γιουγκοσλαβική Ενωμένη Αριστερά (JUL) καθώς και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας.
ΔΕΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish