Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και την ακατάσχετη εκλογολογία, ελάχιστη προσοχή δόθηκε από τα ΜΜΕ για το τί ακριβώς συνέβη στην πρόσφατη (20-5-2012) Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Από το εξαιρετικό και πάντα αξιόπιστο ιστολόγιο http://history-of-macedonia.com/wordpress/ αναδημοσιεύουμε το κείμενο που ακολουθεί, για την ενημέρωση όλων μας.
ΔΕΕ
Παρασκήνια Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
Ποιοί προώθησαν την ένταξη των Σκοπίων;
Η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο των ΗΠΑ έληξε με την διπλωματική πανωλεθρία της πΓΔΜ και της Τουρκίας. Ουσιαστικά είχαμε επανάληψη των συμπερασμάτων της Συνόδου του Βουκουρεστίου το 2008 – στο οποίο τα Σκόπια θα λάμβαναν πρόσκληση εφόσον έλυνε το ζήτημα της Ονομασίας με την Ελλάδα.
Τι ακριβώς όμως συνέβει στα παρασκήνια; Ποιούς βρήκε απέναντι της η Ελληνική αντιπροσωπεία και ποιοί την υποστήριξαν;
Από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Σλοβενία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να προωθήσουν όσο μπορούσαν το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων. Η Τουρκία αποδείχτηκε τελικά η πιο επίμονη από τις δύο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, Τούρκοι διπλωμάτες είχαν συνομιλίες και με μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας.
Οι Τούρκοι με περίσσιο θράσος προσπάθησαν να “παγιδέψουν” την Ελληνική αντιπροσωπεία. Ζήτησαν από τους Έλληνες συναδέλφους τους να επιτρέψουν μια δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους παρευρισκόμενους σχετικά με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Στην συζήτηση – πάντα σύμφωνα με τους Τούρκους – οι Έλληνες διπλωμάτες θα είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα επιχειρήματα τους σε σχέση πάντα με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο έλπιζαν ό,τι αργότερα θα μπορούσαν να κατηγορούσαν την χώρα μας ουσιαστικά για χρήση βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία φυσικά αρνήθηκε να μπει σε όλη αυτήν την διαδικασία και επανέλαβε την επίσημη θέση του ΝΑΤΟ. Η προοπτική διεύρυνσης δεν πρόκειται να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Jansa – πρόσφατα βραβεύτηκε και από την Σκοπιανή διασπορά – ήταν ο δεύτερος που προσπάθησε να “σπρώξει” το θέμα των Σκοπίων. Έθεσε το ζήτημα ανάμεσα σε αντιπροσωπείες μελών του ΝΑΤΟ ,αλλά το αίτημα του βρήκε αντίθετους τα περισσότερα μέλη. Η πλειοψηφία των μελών δεν ήθελε η Σύνοδος να ξεφύγει από την αρχική της ατζέντα και η οποία δεν συμπεριελάμβανε την Διεύρυνση της Συμμαχίας.
Μάλιστα η Γαλλία και η Πορτογαλία αντιτέθηκαν σφόδρα στο αίτημα του Jansa και στην ουσία υποστήριξαν την Ελλάδα. Αντίθετα η Ουγγρική κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση στηρίζοντας την ένταξη των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου. Γι’ αυτό αργότερα ο πρόεδρος της πΓΔΜ Ιβάνοφ ευχαρίστησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Orban. Υπέρ των Σκοπίων, χωρίς ωστόσο να αναλάβουν καμιά πρωτοβουλία, ήταν επίσης η Αλβανία και η Κροατία.
Ο Ιβάνοφ από την πλευρά του συναντήθηκε ξεχωριστά με Ομπάμα, Κάμερον και Ολλάντ. Ο δεύτερος που ήταν και πιο “ζεστός” από τους υπόλοιπους, απάντησε στον Σκοπιανό πρόεδρο πως η χώρα του θα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει. Οι Ομπάμα και Ολλάντ – σύμφωνα με πληροφορίες – αρκέστηκαν να… δείξουν απλώς την κατανόηση τους!
Read more: http://history-of-macedonia.com/wordpress/2012/05/24/paraskinia-nato-entaksi-skopia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish