Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συγκλονιστική ανακάλυψη!


ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρόκειται για κατασκευασμένη "ανακάλυψη". Διαβάστε παρακαλώ εδώ: http://ethnologic.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html
ΔΕΕ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:
Συγκλονιστική ανακάλυψη!
Προϊστορική στήλη 6000 ετών με ελληνικά γράμματα!

Μια απίστευτη ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις ανασκαφές του προϊστορικού οικισμού του Αρχοντικού Πέλλας, λίγες μέρες πριν κλείσει η ανασκαφική περίοδος (καλοκαίρι 2011). Αποκαλύφθηκε στα κατώτερα στρώματα του οικισμού πέτρινη στήλη, διαστάσεων περίπου 30Χ20 εκατ. με εγχάρακτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε χρονολογία γύρω στο 4000 π.Χ. πολύ πριν από την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής από τους Σουμέριους (περίπου 3500 π.Χ.). Δείγματα της Στήλης του Αρχοντικού (όπως πλέον αποκαλείται προσωρινά το εύρημα) έχουν σταλεί στο εργαστήριο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς η σύσταση του πετρώματος, γεγονός που θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της περιοχής προέλευσής του, η οποία πρέπει να βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, μια και το πέτρωμα υπάρχει σε τοποθεσίες της περιοχής και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Στην συνέχεια η στήλη, αφού συντηρηθεί, θα υποβληθεί σε εξέταση με ακτίνες Χ ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα γράμματα, που μετά από τόσες χιλιετίες, είναι δύσκολη η ανάγνωσή τους, λόγω φθοράς της επιφάνειας.

«Μουδιασμένοι» οι αρχαιολόγοι
Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής αρχαιολόγοι αποφεύγουν να δηλώσουν οτιδήποτε και όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή που μας μετέδωσε και την αρχική είδηση, είναι καταφανώς αμήχανοι και «μουδιασμένοι», γεγονός απόλυτα φυσικό αν αναλογισθεί κάποιος τις τεράστιες ανατροπές δεδομένων που θα φέρει αυτή η συγκλονιστική πράγματι ανακάλυψη. Αν μάλιστα προκύψουν και άλλες τέτοιες στήλες, όπως πιθανολογείται, τότε οι εξελίξεις στην επιστήμη της επιγραφικής θα είναι κατακλυσμικές.

Ελληνικά γράμματα
Το πλέον εντυπωσιακό γεγονός που προκύπτει από την προσεκτική εξέταση της στήλης είναι η σαφής καταγραφή γραμμάτων του αρχαϊκού ελληνικού αλφαβήτου, όπως το αρχαϊκό Ζ που είχε περίπου την μορφή του Ι, αλλά με μεγαλύτερες την επάνω και κάτω γραμμή (βλ. φωτ.). Διακρίνεται ξεκάθαρα το Α και σειρά άλλων γραμμάτων. Παρά την φθορά της στήλης, ορισμένα γράμματα διακρίνονται σαφέστατα, σε αντίθεση με παλαιότερα ευρήματα π.χ. την πολυσυζητημένη πινακίδα του Δισπηλιού, όπου μόνον με άφθονη δόση φαντασίας μπορούν να ανακαλυφθούν «γράμματα».


Η τοποθεσία της ανασκαφής
Ο προϊστορικός οικισμός του Αρχοντικού Γιαννιτσών βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο ομώνυμο οικισμό, ανάμεσα στην αρχαία Πέλλα και την πόλη των Γιαννιτσών. Έχει τη μορφή τούμπας-τράπεζας, ύψους περίπου 20μ. και έκταση περίπου 128 στρεμμάτων. Η ανασκαφική έρευνα στην «τούμπα» του Αρχοντικού άρχισε από το 1991 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Αρχοντικό αποτελεί μια προνομιακή οικιστική θέση καθώς δεσπόζει στην εύφορη πεδιάδα των Γιαννιτσών. Επιπλέον ο οικισμός βρισκόταν κοντά στην ακτογραμμή του Θερμαϊκού, όπως επιβεβαιώνεται και από γεωλογικές έρευνες ειδικών επιστημόνων του Α.Π.Θ. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η ακτογραμμή πρέπει να περνούσε 6 περίπου χιλιόμετρα νότια του οικισμού. Η σπουδαιότητα της θέσης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανιχνεύεται συνεχής κατοίκηση από τη Νεολιθική Εποχή (6η χιλιετία) μέχρι την υστεροβυζαντινή περίοδο (14ος αι.).

Στην παλαιότερη αυτή αεροφωτογραφία
σημειώνεται ο λάκκος στα βαθύτερα στρώματα του οποίου βρέθηκε η στήλη

Ραγδαίες ανατροπές
Κλείνοντας προς το παρόν αυτό το ενημερωτικό κείμενο και εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, ένα είναι βέβαιο: Η εικόνα που είχε η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανακάλυψη της γραφής και την εξέλιξή της θα μεταβληθεί άρδην, εφ’ όσον επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και πολύ περισσότερο εάν προστεθούν και νέα, όπως αναμένεται.
ΔΕΕ

Βλ. νεώτερες πληροφορίες εδώ: http://ethnologic.blogspot.com/2011/10/blog-post_15.html

14 σχόλια:

  1. Τό αναδημοσίευσα μέ αναφορά καί παραπομπή στό ιστολόγιό σας

    http://vripolidis.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html

    Σας ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπας και σε χακάρανε βιβλιόφιλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά παραμένω σκεπτικός... Είναι όντως γράμματα ή σχισμές που προκλήθηκαν στην πέτρα από φυσικά αίτια (βλέπε διάβρωση);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω ότι προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ΥΠΟΜΟΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά, πιστεύω πως πολλοί θα πάρουν ένα καλό μάθημα, που τολμάνε να λένε πως οι γλώσσα μας είναι φοινικική. Επιτελούς, θα μπουν στη θέση τους ορισμένοι θολοκουλτουριάρηδες. Ευχαριστούμε για ττην ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και η είδηση αναδημοσιεύτηκε σε διάφορα blog, είναι περσινή. Γνωρίζει κάποιος τίποτε νεότερο ή το θέμα θάφτηκε από το "ινδοευρωπαϊστικό" και φοινικολαγνικό κατεστημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νεώτερα εδώ: http://ethnologic.blogspot.gr/2011/10/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανείς, mafie, δεν ισχυρίζεται "πως η γλώσσα μας είναι φοινικική". Αυτό που πιστεύουν ΟΛΟΙ οι σοβαροί μελετητές είναι πως το ελληνικό αλφάβητο (αυτό που χρησιμοποιούμε και σήμερα, το Α, Β, Γ, Δ...) προέρχεται από το φοινικικό σύστημα γραφής, που δεν ήταν ακριβώς αλφάβητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι σοβαροί μελετητές, @Άγγελε και @Βιβλιοφάγε, δεν είναι πυροβολημένοι σαν εσάς. Δεν αναπαράγουν μια πληροφορία ό,τι νά'ναι χωρίς να διασταυρώσουν την αξιοπιστία της, όπως στην παρούσα περίπτωση.

    Η εν λόγω ανασκαφή, υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΑΠΘ. Σας προκαλώ λοιπόν, να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη ανασκαφής, κα. Παπανθίμου Αικ. προκειμένου να σας μιλήσει η ίδια για την υποτιθέμενη στήλη και όσα φούμαρα γράφετε εδώ μέσα και αναπαράγουν Αιλυνοβαρεμένοι αφελείς, όπως ο @Skeptomenos Ellin.
    Αυτά έχω να πωόσον αφορά στους σοβαρούς ερευνητές και στις σοβαρές μελέτες.

    Επίσης, θα σας συμβούλευα να ανατρέξετε στους διαθέσιμους τόμους του ΑΕΜΘ -ξέρετε τι είναι αυτό;;;- και να διαβάσετε τα σχετικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα κείμενα για το Αρχοντικό Γιαννοτσων (αν και μάλλον θα βαρεθείτε, γτ επιστήμη είναι να ασχολείσαι 999 φορές με βαρετά πράγματα και 1 με κάτι σχετικά ενδιαφέρον -σας το λέω, για να μην νομίζετε πως τα fun facts που τυχαίνει να γνωρίζετε εκ παραδρομής είναι αυτό που ο κάθε καημένος μελετητής τρώει στην μάπα κάθε μέρα: η πραγματοκή επιστήμη είναι βαρετή, κουραστική και κακοπληρωμένη και το οτι υπάρχουν κάποιοι που όντως ασχολούνται με αυτήν, αποδεικνύει έμπρακτα πως ορισμένοι όντως την αγαπούν, σε όλες της τις εκφάνσεις).
    Α, ναι: είστε αμοιβάδες. Όλοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είσαι τόσο ηλίθιος που είτε δεν κατάλαβες την όλη υπόθεση είτε πάσχεις από λειτουργικό αναλφαβητισμό. Την ιστορία την κατασκεύασα για να αποδείξω πόσοι "τσιμπάνε" από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Προφανώς δεν έκανες καν τον κόπο να το ψάξεις οπότε θα διάβαζες αυτό: http://ethnologic.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html
    Δυστυχώς η βλακεία αν πάρει φόρα δεν σταματάει με τίποτε. Περαστικά και την άλλη φορά να είσαι πιο προσεκτικός! Θα μας διδάξεις κιόλας τι είναι η επιστήμη! Καραγκιόζη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και κάτι ακόμα: Φρόντισε να μάθεις ορθογραφία πριν βγάλουν κανένα μάτι οι αναγνώστες σου. Αλλιώς άρχισε να γράφεις στα αλβανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish