Είναι γνωστό, από παμπάλαια, ότι το δόγμα "διαίρει και βασίλευε" αποτελεί παγία τακτική των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη (η διεθνής κοινότητα, όπως κατ' ευφημισμό και "πολιτικώς ορθά" ονομάζονται πλέον), που εκμεταλλευόμενες τοπικές διαφορές και αντιθέσεις, επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα σε κάποια περιοχή. Τα "παιχνιδάκια" αυτά τα έχουμε ζήσει στο πετσί μας εδώ στα Βαλκάνια (στην νοτιοανατολική Ευρώπη, για να είμαστε και πάλι "πολιτικά ορθοί"), τόσο στην διάρκεια των δύο περασμένων αιώνων - του 19ου και του 20ου - όσο και σήμερα. Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις από τα Wikileaks απορρήτων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών μας αποκαλύπτουν ότι η "μεγάλη μας σύμμαχος" εξακολουθεί να ραδιουργεί ακολουθώντας το προαναφερθέν δόγμα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση όλα αυτά να είναι συνωμοσίες κάποιων υπαλληλίσκων και πρακτορίσκων, που εξυπηρετούν δικές τους επιδιώξεις, συμφέροντα ή απωθημένα, αλλά δεν θεωρώ πειστική αυτήν την εκδοχή. Στις αναρτήσεις που ακολουθούν στην συνέχεια οι αναγνώστες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
ΔΕΕ
Wikileaks: Οι φόβοι των ΗΠΑ
για τους Βορειοηπειρώτες!
Αποκλειστικό:
Σύμφωνα με το από 2009-02-27 τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα με τίτλο "Ερωτηματολόγιο του προφίλ ενός ασφαλούς περιβάλλοντος" και κωδική ονομασία TIRANA000140, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά απαντήσεις του πρέσβη Ουίδερς σε ερωτήσεις που του είχαν σταλεί προηγουμένως. Το cablegram (τηλεγράφημα) του Wikileak προβάλει τους πιθανούς κινδύνους για τις ΗΠΑ από ομάδες, διαδηλώσεις, τρομοκράτες κλπ.
Στην πρώτη παράγραφο με υπότιτλο Διαδηλώσεις, αριθμεί τις μειονότητες οι οποίες θα μπορούσαν να προβούν σε Αντί-Αμερικανικές διαδηλώσεις αριθμώντας πρώτη την Ελληνική μειονότητα αλλά και τους Βλάχους στη συνέχεια. Ο Ουίδερς δεν διευκρινίζει τους λόγους που θεωρεί ως κίνδυνο τις εθνικές μειονότητες και τις βάζει στην ίδια κατηγορία με τους Σουνίτες Μουσουλμάνους της Αλβανίας. Όπως και δεν διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίου επιλέγει τις συγκεκριμένες μειονότητες Ελληνική, Αιγυπτιακή, Βλάχικη και Ρομά και όχι άλλες όπως τους Σκοπιανούς, Σέρβους ή Μαυροβούνιους.
Ακολουθεί το τηλεγράφημα το οποίο κατατάσσεται ως ΑΠΟΡΡΗΤΟ:
« 1. (C) ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ναι, υπάρχουν τέσσερις μεγάλες θρησκευτικές ομάδες που στη θεωρία, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Ωστόσο, καθώς η Αλβανία έχει μια μακρά ιστορία διαθρησκευτικής ανοχής και σχεδόν όλοι οι Αλβανοί είναι φιλο-Αμερικανός, κρίνουμε την προοπτική αυτή μακρινή. Κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία μέσα στη Suni (Σουνίτικη) μουσουλμανική κοινότητα θα είναι τα πιο πιθανά να διαδηλώσουν κατά των ΗΠΑ, στην περίπτωση που προκληθούν. Υπάρχουν διάφορες εθνικές κοινότητες στην χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, Αιγυπτιακής, ΒΛΑΧΙΚΗΣ και ΡΟΜΑ. (τα κεφαλαία είναι όπως στο τηλεγράφημα) Ενδεχομένως κάποια από αυτές τις ομάδες θα μπορούσε να διενεργήσει αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις, ωστόσο, καμία τους δεν το έχει κάνει. Αυτές οι πιθανές διαδηλώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές σε θέρμη, αλλά όχι σε αριθμό συμμετεχόντων, αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία σημαντική θρησκευτική διαδήλωση στα Τίρανα.»
Ακολουθεί το Αγγλικό αυθεντικό κείμενο:
ID 09TIRANA140
SUBJECT SECURITY ENVIRONMENT PROFILE QUESTIONNAIRE -
DATE 2009-02-27 00:00:00
CLASSIFICATION SECRET
ORIGIN Embassy Tirana
TEXT S E C R E T TIRANA 000140
DS/IP/ATA, DS/IP/EUR
E.O. 12958: DECL: 02/26/2019
TAGS: ASEC, PTER
SUBJECT: SECURITY ENVIRONMENT PROFILE QUESTIONNAIRE - SPRING 2009
REF: STATE 33533
Classified By: RSO PATRICK LEONARD FOR REASON 1.4 (g)
1. (C) DEMONSTRATIONS
A. Yes, there are four major religious groups that in theory,
could carry out anti-American demonstrations. However, as
Albania has a long history of inter-faith tolerance and
almost all Albanians are pro-American, we judge the prospect
to be remote. Some radical elements within the Suni Muslim
community would be the most likely to demonstrate against the
U.S., if so provoked. There are several ethnic communities in
the country including GREEK, Egyptian, VLACH and ROMA.
Potentially any of these groups could carry out anti-American
demonstrations, however, none have done so. These potential
demonstrations could be significant in fervor but not in
number of participants, although so far, there have been no
significant religious demonstrations in Tirana.
Το τηλεγράφημα εν συνεχεία αναφέρεται σε άλλα ζητήματα ασφαλείας όπως τα χαρακτηριστικά των διαδηλώσεων από το '90 και μετά, σε τρομοκρατικές ομάδες, διεθνείς διασυνδέσεις τρομοκρατών και στην ευκολία με την οποία μπορούν να βρεθούν εκρηκτικές ύλες στην Αλβανία αλλά και σε γειτονικές χώρες. Αναφορά κάνει και στους αστυνομικούς για τους οποίους όπως λέει, έχουν μια παράδοση στη δωροδοκία, λόγω του μισθού τους που πλησιάζει μόλις τα 250$ το μήνα.
Πηγή: http://borioipirotika.blogspot.com/2011/09/wikileaks_11.html
WIKILEAKS: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
ΤΟ "ΤΣΑΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ"
Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε σήμερα η εφημερίδα Shqip. Τα έγγραφα που βγήκαν τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας από το Wikileaks του Τζούλιαν Ασάντζ, και αφορούν τηλεγραφήματα του πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα Τζον Ουίδερς, ταρακουνούν τη χώρα, ενώ το σημερινό αφορά άμεσα τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας.
Ακολουθεί η δημοσίευση μόνο από το borioipirotika.blogspot.com:
Η Αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα για το "Τσάμικο". Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της ανάλυσης του πρώην Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Τίρανα, Τζον Γουίδερς, σε ένα τηλεγράφημα που έστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 10 Νοεμβρίου 2008. Στο έγγραφο αυτό, ο πρέσβης των ΗΠΑ κάνει μια λεπτομερή σύνοψη και ανάλυση του όλου προβλήματος των Τσάμηδων, παρέχοντας λεπτομερή "ιστορικά στοιχεία". Σύμφωνα με τον Γουίδερς, η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα, φοβούμενη ότι θα της χρεωθεί εθνικισμός. Στο τηλεγράφημα της 10ης Νοεμβρίου σημείωσε ότι "Οι Αλβανοί Τσάμηδες που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια δικαστική μάχη σχετικά με το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας και της αποζημίωση σε σχέση με την κακομεταχείριση από την ελληνική κυβέρνηση για ζημιές κατά τον βίαιο διωγμό. Πολύ ελάχιστα πράγματα έγιναν για το ζήτημα των τσάμηδων δεδομένου ότι με ψήφισμα του Κοινοβουλίου το 1994, οπότε και αναγνωρίστηκε ως ένα θέμα και φαίνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με την Ελλάδα και να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις, επιμένοντας στο θέμα αυτό. Η νομική προοπτική του θέματος απαιτεί περισσότερη προσοχή από τους Τσάμηδες, αλλά δεν είναι σαφές ποιο δικαστήριο θα έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα. "
Παρακάτω, ο Πρέσβης Withers περιγράφει με την οπτική του για το Τσάμικο ζήτημα, το οποίο ως φαίνεται αντικατοπτρίζει και την μυστική γραμμή των ΗΠΑ επί του Τσάμικου:
«Οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί που ζούσαν στη δυτική Ελλάδα. Κοντά στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 20 χιλιάδες με 40 χιλιάδες Τσάμηδες εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα ως συνεργοί του φασισμού και εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία. Στην αρχή η μεταχείρισή τους ήταν καλή στην Αλβανία, αλλά αργότερα στράφηκε εναντίον της η κομμουνιστική κυβέρνηση και εκτελέστηκαν πολλά μέλη της. Ως αποτέλεσμα, η Τσάμηδες ήταν ισχυρές αντιπάλους του κομμουνιστικού καθεστώτος. Πολλά μέλη της Τσάμικης κοινότητας σήμερα είναι στον κεντροδεξιό συνασπισμό (φιλοκυβερνητική) και πιστεύουν ότι ο αριθμός του Τσάμικου πληθυσμού στην Αλβανία εκτιμάται σε 400 χιλιάδες κατοίκους. Οι Τσάμηδες έχουν αγωνιστεί επί μακράν για την επιστροφή (στην Ελλάδα). Τον Οκτώβριο (2011), ο Tahir Muhedini, Τσάμης ηγέτης και πρόεδρος του κόμματος PDI, δήλωσε στον πολιτικό σύμβουλο της πρεσβείας, πως οι Τσάμηδες, σε συνεργασία με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης, τα ονόματα των οποίων δεν ανέφερε, έχουν ετοιμάσει το νομικό πλάνο για το ζήτημα της κακοποίησης και της «γενοκτονίας» από την ελληνική κυβέρνηση. Ο Muhedini πρόκειται να ετοιμάσει το φάκελο και να το στείλετε στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο Muhedini είπε πως κανένα από τα προβλήματα της Τσάμικης κοινότητας δεν έχει επιλυθεί και δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την βοήθεια της Αλβανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με Muhedini, η αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει μια μικρή βοήθεια για το ζήτημα των τσάμηδων, μετά την υπερψήφιση του ψηφίσματος το 1994, οπότε και αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των Τσάμηδων. Οι Αλβανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης, είπε ο Muhedini έχουν διασχίσει τα σύνορα, ενώ έχει δίκιο για την περιγραφή της κακομεταχείρισης των Τσάμηδων στην Ελλάδα, αλλά είπε επίσης ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Muhedini, οι Έλληνες έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα».
Εν τω μεταξύ, στο τελευταίο σχόλιο του πρέσβη Withers, στο τηλεγράφημα που απευθύνεται στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε ότι "ενώ το Τσάμικο πρόβλημα είναι ατυχές, φαίνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα από ό,τι για τις απαιτήσεις των Τσάμηδων. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, και περίπου 1 εκατομμύριο Αλβανοί εργάζονται στην Ελλάδα, γιαυτό η Αλβανική κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να βλάψει τις σχέσεις με τους Έλληνες, θέτοντας το ζήτημα των τσάμηδων. Ωστόσο, αποτελεί γεγονός ότι οι Τσάμηδες ετοιμάζουν μια δικαστική υπόθεση εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και οι πρωτοβουλία που λαμβάνεται εκτός της αλβανικής κυβέρνησης παραμένει δύσκολη, καθώς η διεθνή δικαιοσύνη για να ανοίξει το ζήτημα απαιτεί νομική σύγκρουση."
Πηγή: http://borioipirotika.blogspot.com/2011/08/wikileaks.html
ΗΠΑ: «Στηρίζουμε το όνομα
Δημοκρατία της Μακεδονίας για την ΠΓΔΜ»
Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Πολ Γουόλερς, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δήλωσε σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ότι η στάση των ΗΠΑ για το θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει.
«Αναγνωρίζουμε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό τη συνταγματική της ονομασία. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του ζητήματος, στηρίζουμε τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, η οποία στοχεύει στην εξεύρεση λύσης. Η χώρα μου θα υποστηρίξει κάθε λύση στην οποία θα καταλήξουν η Μακεδονία και η Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γουόλερς
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως η χώρα του είναι προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης και επανέλαβε πως «οι πολίτες της χώρας μας υφίστανται τις συνέπειες αυτού το προβλήματος, που η Ελλάδα έχει με το όνομά μας. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα ακατανόητο, τόσο για την εποχή στην οποία ζούμε -τον 21ο αιώνα- όσο και βάσει όλων των μέτρων σε ένδειξη καλής θέλησης, τα οποία έχει μέχρι σήμερα λάβει η Δημοκρατία της Μακεδονίας για να επιδείξει τις προθέσεις της για σχέσεις καλής γειτονίας. Ωστόσο, δεν αποθαρρυνόμαστε, θέλουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση με αμοιβαία ετοιμότητα, σεβασμό και τήρηση του πλαισίου των διαπραγματεύσεων που έχει οριστεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Ο κ. Ιβάνοφ εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η χώρα του, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο στο Σικάγο, θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενδιαφέροντα όλα αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφή