Φρειδερίκος Νίτσε (1844-1900)
...Αποδεδειγμένα, σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του, ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιούργησαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στην σύγκριση του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνόταν, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος θα ξεσπάσει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικό (για κάθε εποχή) ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Μα ποιοι, επιτέλους, είναι αυτοί των όποιων η ιστορική αίγλη υπήρξε τόσο εφήμερη, οι θεσμοί τους τόσο περιορισμένοι, τα ήθη τους αμφίβολα έως απαράδεκτα και οι όποιοι απαιτούν μια εξαίρετη θέση ανάμεσα στα έθνη, μια θέση πάνω από το πλήθος;
Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο με το όποιο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε από αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους, έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους. Έτσι οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες.
Βεβαία, που και που, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχομένου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνιόχους (Έλληνες), οι όποιοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα!
Φρειδερίκος Νίτσε,
Η Γένεση της Τραγωδίας
Η Γένεση της Τραγωδίας
Συσχετιζόμενος με τους λόγους του Νίτσε και τ ρ α γ ι κ ό τ α τ α επίκαιρος,ο Δ ρ α γ ο ύ μ η ς:
ΑπάντησηΔιαγραφή*''Δεν χρειάζεται η λέξη Έλληνες,όταν όλοι οι άνθρωποι της γης γίνουν κοσμοπολίτες μίας απέραντης δημοκρατίας.Αν δεν θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους λαούς,ας μην ονομαζόμαστε Έλληνες.''Έλληνες'' θα πει κάτι το ξεχωριστό,ομορφότερο''.
[Ο Ελληνισμός μου και οι Έλληνες]
*''Τι θα πει ραγιάς;Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο,που είναι σκλάβος του φόβου του,που θέλει να ζήσει όπως και να είναι.Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος.Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα''.
*''Κανείς δεν μπορεί να είναι άνθρωπος ξεχνώντας την καταγωγή του.Να θυμάται από πού βγήκε,πού μεγάλωσε,ποιο έθνος τον ανέθρεψε''.
Εύστοχο το σχόλιο με τις σκέψεις του Μεγάλου Έλληνα. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια αυτοί οι άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί από την χώρα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή