Χάρτης της μεγάλης Βουλγαρίας της Συνθήκης του Αγ. Στεφάνου
[Η επεξηγηματική επιγραφή στο επάνω μέρος γράφει: Τα βουλγαρικά εδάφη (Σημ. ΔΕΕ: αυτά που είναι χρωματισμένα πράσινα) πριν από τον 19ο αιώνα και η Βουλγαρία του Αγίου Στεφάνου (Σημ. ΔΕΕ: με καφετιά γραμμή)].
Βουλγαρικές διεκδικήσεις
Τελευταία πληθαίνουν τα κρούσματα αναβίωσης του Βουλγαρικού σωβινισμού, όπως αποκαλύπτει η εγκατάσταση μιας μεγάλης πινακίδας (βλ. Εικόνα) σε βουλγαρική πόλη από τις δημοτικές της αρχές, η οποία "υπενθύμιζε" την "Μεγάλη Βουλγαρία". Βεβαίως, εδώ και δεκαετίες, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος-Βουλγαρίας ήσαν παραπάνω από άριστες και όλα έδειχναν ότι οι πολιτικές ελίτ της γειτονικής μας χώρας, σοσιαλιστικές ή καπιταλιστικές, είχαν συνειδητοποιήσει ότι οι ποταμοί αίματος που είχαν χυθεί στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν οδηγούσαν πουθενά και στο τέλος χαμένη ήταν πάντα η βουλγαρική πλευρά.
Ελπίζουμε το κρούσμα αυτό να ήταν μεμονωμένο και τέτοια φαινόμενα να περιορίζονται σε κάποιους πολιτικούς κύκλους που κινούνται μεταξύ "βουλγαρικού μακεδονισμού" και "μεγαλοβουλγαρισμού". Από την άλλη μεριά δεν αγνοούμε την επίσημη βουλγαρική γραμμή της αναγνώρισης μεν των Σκοπίων ως "Μακεδονίας", αλλά με ταυτόχρονη άρνηση της αναγνώρισης "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας, υποστηρίζοντας ότι όλοι αυτοί οι ψευτομακεδόνες είναι "εθνικά" Βούλγαροι. Αυτό μας λέγει κάτι και δεν το παραβλέπουμε και εν πάση περιπτώσει δείχνει ότι κάθε χώρα, έστω για ιστορικούς λόγους, δεν απεμπολεί την ιστορία της και διατηρεί τις διεκδικήσεις της ως διαπραγματευτικό "ατού" για την στιγμή που θα χρειαστεί. Η Ελλάδα βεβαίως δεν "διεκδικεί τίποτε" και τελικά όλοι διεκδικούν από αυτήν. Ας προσέχαμε....
ΔΕΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεν γίνονται δεκτά σχόλια σε greeklish